Izgalmas volt az idei év építészeti/design események terén, nektek melyik volt a kedvencetek?

Roham léptekkel közeledik 2018 vége, így az évvégi listák száma is növekszik: idei top 10 lemez, könyv, film - és mi a helyzet az építészet, a design terén? Idén mi is beszállunk a listagyártásba, így első körben összeszedtük azokat az építészeti és design mozzanatokat, amelyektől hangos volt az idei év. Legyen szó a Velencei Építészeti Biennáléról, a nyári hallgatói építőtáborokról, a szakmát és a közvéleményt éberen tartó új Duna-híd pályázatról vagy a fiatal építészeket megmozgató veszprémi 12 fal projektről. Mindemellett olyan nemzetközi sikereket is maguk mögött tudthatnak a magyar alkotók, mint Mies van der Rohe-díj jelölés, WAF shortlist, RIBA nemzetközi kiválósági díj vagy éppenséggel egy norvég metróállomás 2. helyezése. 
 

Új Duna-híd pályázat

2018 egyik legjobban várt pályázata a Dél-Budát és Csepelt összekötő híd tervezése volt. Mindez nemcsak azért kiemelten fontos momentum, mert egy teljesen új külső körgyűrű jön létre, ami tehermentesíti a belvárost, hanem azért is, mert 1894 óta nem írtak ki nemzetközi tervpályázatot hídtervezésre. A 17 beérkezett pályamű között olyan irodák versenyeztek, mint a Zaha Hadid Architects, a Lavigne&Chéron Architects, a NEY+Partners vagy a CÉH, a Főmterv illetve a Sporaarchitects. Az első díjat végül az UNStudio és Buro Happold Engineering konzorciuma vitte el, akik amellett, hogy a 21. századi Budapestet formálták meg, magas színvonalú, urbanisztikailag is végiggondolt hidat terveztek. Jó hír, hogy a tervek alapján villamos is közlekedhet majd rajta.

 

Velencei Biennále

Az mindenkinek megvan, hogy magyar fiatalok szelfiznek Velence tetején? A Studio Nomad és a Kultúrgorilla csapatának köszönhetően idén tavasztól őszig egy kilátó magasodott a Velencei Biennále Magyar Pavilonja fölé, melyről csodás rálátás nyílt mind a Biennáléra, mind Velencére. Új horizontok nyíltak meg a látogatók előtt – ahogy anno a Szabihíd projektnél is. Az alkotók a hídfoglalás történetéből kiindulva a közterek szabad használatára hívták fel a figyelmet és a városfejlesztés új perspektíváit öntötték építészeti installációba. Mindennek a lényege pedig egészen egyszerű: merjük használni és merjünk változtatni a köztereken.
 

 

Budapest 100 

A Budapest100 évek óta sikeres civil városi ünnep, amely felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő város mindennapi értékeire, közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat, a generációkat. Mindez egy szép tavaszi hétvégén, amikor kitárulnak a fővárosi házak kapui és pincétől a padlásig bejárhatóvá, megismerhetővé válnak az épületek és lakók történetei. Eredetileg a százéves házakat mutatták be a szervezők, azonban az elmúlt években nem az építés, hanem más tematika köti össze az épületekt. Idén a terek kaptak főszerepet, azonban jövőre a Bauhaus centenárium előtt tiszteleg majd az esemény.


 

Hello Wood Építész Mustra

Környezet, kultúra, kreativitás – ezzel a három szóval összegezhetjük a Hello Wood Tokaji borvidékén rendezett hallgatói táborát, az Építész Mustrát. De mondhatnánk azt is, hogy egy hétig tartó buli, ahol az esti fröccsök mellett a tervezés, az építés és a csapatmunka – meg persze az építészet – mélységeit tanulják meg a hallgatól. De mi teszi évről évre egyre vonzóbbá őket? Hogy a fából készült installációknál, építményeknél itt sokkal többről van szó, itt nemcsak padok, kilátók, kakast vagy éppen szőlő levelet formáló szobrok vannak. Ezek a táborok képet adnak arról, hogy milyen innovatív ötletek járnak a jövő tervezőinek fejében, sőt, megmutatja a közösségben alkotás rejtett, de csodát érő erejét.
 

 

Átadták a Gül Baba türbét

Földtúrás, lezárt utcák, láthatatlan, elkerített türbe – ez a kép fogadta a Mecset utca sétálóit. Most színesen illatozó rózsakert, monumentális erődítmény, átlátható, turistacsalogató terek várják az erre járókat. Noha a romantikus hangulat egyelőre hiányzik, de az eredeti tervek alapján visszaépített boltíves árkádsor, a bástya-kilátók és maga a rend kárpótolja mindezt. A műemlékrekonstrukciókban jártas Mányi Építész Stúdió a számtalan építészeti rétegből hámozta ki mindazt, melynek eredménye visszaköszön az elkészült látogatóhelyen.


 

Felépült az ország legnagyobb irodája: a Telekom székház

100 ezer négyzetméter, 9 szint, 80 ezer köbméternyi beton, 10 ezer tonna betonacél, 26 ezer négyzetméternyi homlokzatüveg - ez a Telekom székház számokban. A Tiba Építész Stúdió koncepciója alapján megvalósult épület Magyarország legnagyobb egy épületben megvalósult irodája, mely hatalmas üvegfelületével kapuként várja a városba a reptérről érkezőket. A főváros arculatát meghatározó épület monumentalitása mellett a fenntartható megoldásaival, a kreatív és inspiratív tereivel is kitűnik az irodaházak láncolatából.


 

A MOL Campus alapkőletétele

Heves viták kiváltója, azonban megkerülhetetlen projekt a Kopaszi-gáton készülő MOL Campus, ami a maga 120 méterével egyedülálló magasház lesz Budapesten. Na de a magasságán kívül a koncepciót megálmodó építésziroda is kiemeli a sorból: a méltán híres Foster + Partners tervezi (akiket a FINTA Stúdió segít), így garantált, hogy a várhatóan 2021-re elkészülő épület a környezettudatosság és az innováció mellett igazán minőségi lesz. S ha már a felhők felé nyújtózik, lehet, hogy a világhírt is meghozza számunkra - ennek megalapozása mindenesetre már elkezdőtött, októberben megvolt az alapkőletétel
 

 

15 éves a Design Hét Budapest

Idén jubilált a Design Hét Budapest, amely mára már több, mint egy egyszerű kulturális rendezvény. Az elmúlt 15 évben számtalan hazai kis- és középvállalkozás megerősödéséhez járult hozzá a fesztivál, hiszen rengeten olyan cég bukkant itt fel, melyek azóta hazai és nemzetközi sikereket arattak. Mindez azt mutatja, hogy a Design Hét Budapest ma már komoly szerepet tudhat magának: a vállalkozásfejlesztés platformjává nőtte ki magát az elmúlt években, így aktívan hozzájárul a magyar kreatívipar fejlődéséhez. Az idén 15 éves designfesztivál 15 napon át több mint 150 programmal várta az érdeklődöket a főváros mellett már vidéken is. 
 

 

12 fal - Építészet és kortárs ornamentika

Hogyan lesz egy harminc éve üresen álló épületből még a világsajtót is megjárt színmámorban úszó "kiállítási tér"? Októberben a Design Hét keretein belül, meg persze Veszprém Európa kulturális fővárosa 2023 pályázata miatt is (amit azóta meg is nyert!) 12 feltörekvő építésziroda - 4 magyar és 8 külföldi - díszítésekről alkotott "véleménye" töltötte meg a város egykori Iparostanodájának tantermeit, mindez pedig a Paradigma Ariadné és Csóka Heléna fejéből pattant ki. Aki elzarándokolt Veszprémbe és időt szánt a kortárs ornamentika felfedezésére, olyan csavaros alkotásokat láthatott, mint az RGB színekbe kódolt üzenet a falon, síkban kibontott dór oszlop vagy éppen 3D-s korinthoszi, de akadt a hippi korszakot megidéző vibráló festmény is. 


 

Újra nyitva a Szépművészeti Múzeum

Hosszú és kemény folyamat volt, de minden belefektetett energiát megért a Szépművészeti Múzeum 15000 négyzetmétert felölelő rekonstrukciója. A Mányi Építész Stúdió vezetésével megvalósult felújítás alatt nemcsak a múzeum terei újultak meg, de a több, mint 70 éve lezárt Román Csarnok is kitárta kapuit. Noha a nagyközönség csak 2019 tavaszán járhatja be az épület minden szegletét, már az is boldogsággal tölt el bennünket, hogy november óta, mégha szakaszosan is, de megcsodálhatjuk a gyönyörűen felújított tereket.


 

+1 a ráadás: külföldi sikerek

Az elmúlt egy évben olyan magyar sikerekről számolhattunk be, mint a Gutowski Roberték 3. díjat nyert koncepciója a Szverdlovszki Nemzeti Akadémiai Filharmonikusok új épületéhez vagy a Sporaarchitects 2. díjas norvég metróállomása. De nem feledkezhetünk meg a 9 magyar Mies van der Rohe-díj jelöltjéről, a FIABCI-díjat nyert Hotel Moments (Archikon) és a Nokia Skypark épületéről (ZDA - Zoboki Építésziroda) vagy a WAF shortlistes győri kikötőépületéről (ami egyébként elnyerte az idei Média Építészeti Díja legjobb épülete címet is). Az A’ Design Award & Competition design versenyén is voltak magyar sikerek: Takács Gyula diplomatervével - Seurasaari skanzen fogadóépülete - nyerte el a díjat építészet, épület- és szerkezettervezés kategóriában. A Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA) pedig nemzetközi kiválósági díjat adományozott az O’Donnell + Tuomey ír építésziroda (+M-Teampannon) tervezete CEU új budapesti épületének és a Főmterv–Palatium–Uvaterv tervezte budapesti M4-es metrónak.

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Már az ötödik lakóépületet adták át Budapest legmodernebb városnegyedében

Már az ötödik lakóépületet adták át Budapest legmodernebb városnegyedében

Az újabb nemzetközi elismerést nyert BudaPart városnegyedben.

Közösségi pályázat: legyen élhetőbb és vonzóbb a Nagykörút!

Közösségi pályázat: legyen élhetőbb és vonzóbb a Nagykörút!

Ötletpályázatot indított a Nagykörút jövőjéről a Fővárosi Önkormányzat.

Város, közösség és fecsegés a szabad ég alatt

Város, közösség és fecsegés a szabad ég alatt

Szabadtéri évadzáró Pecha Kucha Night 2021. július 20-án.

Hirdetés