Hirdetés

Üvegfalakkal a Gorafe sivatagban, későmodern villa új élete, Láng művelődési ház, kilátó a velencei Bence-hegyen, au új Diósgyőri Stadion épületéről.

140 oldal, színes


2 500 Ft

Előfizetőknek 1 460 Ft


A tartalomból

Hello Tourist!
 
Meglepődni már nem, de derülni azért még szoktunk azon különös kombinációkon, minthogy például a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) fennhatósága alá rendelik a magyar divat- és designipar fejlesztését. Aki olvasta a hírt, tudja, hogy milyen körök fennhatolják majd, aki meg nem, az járjon utána. S nyilván nem közvetlenül kapcsolódik ehhez a kormányzati akcióhoz a hír, hogy a Magyar Divat Szövetség a minap meghirdette - nemzeti lobogó alatt - a „Pálinka a divatban” országos divattervezői versenyét, mégis feszengünk, és nem tudjuk, hogy fordulatunk e MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont válaszokért, hogy mi felé tartunk most éppen, mire számíthatunk?  Vagy legyünk korszerűek, és forduljunk egy sámánhoz inkább. (E sorok írója mindenesetre nagyon sajnálja, hogy a Divat Szövetség felhívására a felnőtt kategóriában csak „több éve pályán lévő végzett divattervezők, szabászok” jelentkezhetnek, mivel komplett kollekcióötletei lennének e témában).
 
Pár hete az MTÜ divatiparért felelős vezetője (mindegy ki) a TV2 nevű csatornán elmondta, hogy az Ügynökség készített egy imázsvideót, amiben több mint 20 magyar divattervező munkái hangsúlyos szerepet kaptak. Jó hírek. Kerül pénz tehát a divatiparba, csattoghatnak az ollók, zümmöghetnek a varrógépek, lesznek kollekciók, riportok készülnek majd divattervezőkkel, stylistokkal trendekről, célokról. Valameddig biztosan tart majd a felelős vezetők lelkesedése, karrierépítési vágya, mielőtt a kialakított kapcsolatrendszerrel, fontos telefonszámokkal továbbállnak majd. Kedves építész, designer olvasók, nyugodjanak meg, bizonytalan ideig továbbra sem várható korszerű, komoly szakmai pályázata, szakértelme, gyakorlata, nemzetközi kapcsolatai alapján tényleg rátermett és politikailag független ember/emberek által vezetett kormányzati designstratégiai munkacsoport létrehozása.
 
Erre nyomokban sem látunk szándékot. Annyi vigaszunk lehet legalább, hogy megkaphatjuk az elméleti hátteret arra, miként kéne ezt jól csinálni, mert ősszel a Design Hét keretében lesz egy Nemzetközi Design Konferencia. És hogy hol tart, milyen irányzatai vannak a tárgy- és bútortervezésnek, illetve az ékszertervezésnek arról pedig a 2004 óta, évente megrendezett Madeinhungary tárlat gondoskodik most éppen, egészen augusztus végéig (lásd kapcsolódó cikkünket). Örülünk is ennek a tárlatnak, és közben, a fenti hírek alapján pufogunk is. Mert informális beszélgetések alapján pontosan tudjuk, hogy milyen elképesztő összegek mennek a különféle módokon az államhoz kapcsolt kreatív ipari szervezetekhez, hogy aztán túlárazott, célzott marketingtől mentes események, videók szülessenek a pénzekből, és ezekkel áll szemben a nagyon kevesek egyikeként például a Madeinhungary+MeeD: két ember (Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás) évtizede tartó szenvedélye, így magánkezdeményezésű és -lebonyolítású, nemzetközi szakmai-baráti szívességekkel és nemzetközi pályázati segítséggel létrehozott kiállítás. Ami az idők folyamán a közvetlen hazai pályázati lehetőségekből szép lassan kiszorult, miközben kétségtelenül fontos kulturmissziót teljesít: Budapesten pár hétre nemzetközi összefüggésrendszerbe kerülnek, „megméretnek” kortárs magyar tervezők munkái. S nem mellesleg a tárlatot elég sok külföldi turista is meglátogatja.
 
A szerk.
LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF) !
 
Tartalomjegyzék
 
kÜLFÖLD
 
14 | Ipsics Barbara
  • Üvegfalakkal a Gorafe sivatagban - A La Casa del Desierto története - Špela Videčnik
 
VILLA
 
20 | Martinkó József
  • Midlife - Későmodern villa új élete - Benson Marcell, Gyuricza János
 
ITTHON
 
34 | Götz Eszter
  • Kultúrházkultúra - Megőrizni és fejleszteni - Láng Művelődési Ház - Nagy Csaba, Pólus Károly (Archikon Kft.)
 
44 | Zsuppán András
  • Ősvirág - Kilátó a velencei Bence-hegyen - Kruppa Gábor, Merkel Tamás (Kima Studio)
  •  
50 | Martinkó József
  • Élesen, középre vágva - Az új Diósgyőri Stadion épületéről - Pottyondy Péter, Pottyondy Bence, Kiss Ádám, Áts-Leskó Zsuzsanna, Tóth Balázs, Jebudenszki Kristóf  (KÖZTI Zrt.)
 
KÉPESSZÉ 


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

Ha a beton ország lenne – beszélgetés az építőipar környezeti terheléséről

Ha a beton ország lenne – beszélgetés az építőipar környezeti terheléséről

Az építőipart érintő kihívásokról szervezett panelbeszélgetést a HuGBC.

A BKK várja a végső árajánlatokat a Lánchíd felújítására

A BKK várja a végső árajánlatokat a Lánchíd felújítására

Az ajánlatokat 2020. december 15-ig várja a társaság. 

EQUITONE – szépség és észszerűség összjátéka

EQUITONE – szépség és észszerűség összjátéka

„Ez az anyag nem igényel rábeszélést, csupán ismereteket.”

Hirdetés