Friss számunkban négy sztárépítész vadonatúj múzeuma sorakozik, továbbá ellátogatunk a Marcel Wanders által tervezett amszterdami Andaz Hotelbe is. Kiderül, mitől jó egy Waldorf-iskola – erre hazai példát is hozunk Valkai Csaba építész jóvoltából.

140 oldal, színes


2 500 Ft

Előfizetőknek 2 125 Ft


A tartalomból

Friss számunkban négy sztárépítész vadonatúj múzeuma sorakozik, továbbá ellátogatunk a Marcel Wanders által tervezett amszterdami Andaz Hotelbe is. Kiderül, mitől jó egy Waldorf-iskola – erre hazai példát is hozunk Valkai Csaba építész jóvoltából.

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF)!

A 103. számban körüljárjuk a Széll Kálmán tér felújításának kérdését. Bemutatjuk Szeged fejlődésének legújabb állomását: elkészült ugyanis a Szent-Györgyi Albert Agóra kulturális és tudományos kutatóközpont épülete. Tudósítónk beszámol az idei kölni bútorvásárról, s az is kiderül, hogy melyek a legjobb steak lelőhelyek a belvárosban. Négy nagy tervezőiroda révén négy kortárs képzőművészeti múzeum épült az elmúlt év utolsó napjaiban. Herzog & de Meuron, a SANAA, Renzo Piano, és a Zaha Hadid Architects egy-egy alkotása a múzeumépítészet aktualitásairól is mesél. Hogy milyen egy valóban merész, mégis a környék épített örökségéhez alkalmazkodó nyaraló? Az Idis Turato által tervezett, Opatijában felépült nyári lak választ ad a kérdésre.
Honi projektjeinket egy délegyházi közösségi szauna nyitja, amely a H3T Architekti iroda tervei alapján, a Kortárs Építészeti Központ és a helyi önkormányzat együttműködésével létesült a tó közepén. Egy pilisszentlászlói Waldorf-iskola tervezését és felépítését követhetjük nyomon lépésről lépésre Vekerdy Tamás tollából. A szandaszőlősi református közösség új, formabontó megjelenésű otthonát is meglátogattuk, tervezője Sajtos Gábor. Megújult a Pólus Center: az egyik első fővárosi, nyugati mintára épült kereskedelmi komplexumunk rekonstrukciójának részleteit mi is szemügyre vettük.

Ecodesign rovatunk ezúttal a magyarországi építészeti tervpályázatokat elemzi környezettudatosság szemszögéből. A Ten years after keretein belül az erzsébetvárosi Kéthly Anna tér került jelképes boncasztalunkra. Min dolgozik rovatunkban a Kroki Studio, az Art1st Design Stúdió, valamint Balázs Tibor építész mutatta meg nekünk aktuális futó projektjeit. Kert rovatunkban a világ legnagyobb lugasa mutatkozik be Svájcból. A Víztükör a megújuló Rudas fürdővel foglalkozik. Szeretem Budapestet rovatunk a Széll Kálmán térre kiírt tervpályázat nyertes munkáin keresztül elemzi a térben és a felújításban rejlő lehetőségeket.

Marcel Wanders érdemei tervezőként elvitathatatlanok, ezt tükrözi vissza legújabb munkája, az amszterdami Andaz Hotel is, amely kifinomult, ízléses, mégis részleteiben meghökkentő belsőépítészeti miliővel rendelkezik. Budapesten sem vagyunk híján az új hoteleknek: ez esetben a Városliget szomszédságában található Mirage Fashion Hotel mutatkozik be az olvasóknak. Párosával teremnek a steakhouse-ok a belvárosban: nem sokkal egymást követően nyílt meg ugyanis a KNRDY American Steakhouse & Bar, valamint a Prime Steak & Wine. Hasonlóságaik és eltéréseik kiválóan reprezentálják a gasztroműfaj sajátosságait. F. Kovács Attila és Megyesi Zsuzsa jóvoltából új lakója van az egykori Tűzraktér épületének. Hogy az ISKOLA milyen tereket rejt, s hogyan alakult a ház viszontagságos története: az új szórakozóhelyről írt publikációból kiderül. Lapunk a COLAB fiatal tervezőjével, Martin Zamnpach-hal készített interjúval, továbbá a legfrissebb kölni trendjelentéssel zárul.

TARTALOM: OCTOGON 103. LAPSZÁM

KÜLFÖLD
12 Gaschler-Gyeviki Nóra: Múzeumi anzix a nagyvilágból – 
Parrish Art Museum – Herzog & de Meuron; 
Louvre-Lens – SANAA; 
Astrup Fearnley Museet – Renzo Piano; 
Eli and Edythe Broad Art Museum – Zaha Hadid, Patrik Schumacher
22 Matúz Melinda: Fészek és barlang – Nyaraló Abbáziában – Idis Turato

ITTHON
27 Martinkó József: Põrén – Közösségi szauna Délegyházán – H3T Architekti
29 Vekerdy Tamás: Mit érnek a dogmák? – Új Waldorf-iskola Pilisszentlászlón – Valkai Csaba
32 Szentirmai Tamás: Redukált hagyományok – A szandaszőlősi református közösség új otthona – Sajtos Gábor
34 Halácsi Katalin: Hegy a lelke – A Szent-Györgyi Albert Agóra kulturális és tudományos kutatóközpont épülete – Báger András, Helmle Csaba
40 Garai Péter: Ráncfelvarrás – Megújult a Pólus Center – Bach Péter, Kisgergely Csaba

45 KKK
47 Ecodesign – Burián Gergő, Paulinyi Gergely DLA: 
Környezettudatos szemlélet a magyarországi építészeti 
tervpályázatokban
50 Ten years after – Molnár Szilvia rovata: Under Construction 
– Erzsébetváros, Kéthly Anna tér
52 Index

53 Szeretem Budapestet – Bojár Iván András rovata
54 Csikós Gábor: Találkozunk az óra alatt – Kiállítás és kerekasztal a Széll Kálmán tér megújításának tervpályázatáról
58 Víztükör – Farkas Orsolya, Tanai Csilla: A sokszínű Rudas – Megújul végre a déli szárny – nirmana Építésziroda Kft.
60 Kert – Vincze Tamás: Vertikális kert a város felett – A világ legnagyobb lugasa Svájcból

61 Min dolgozik? – Farsang Barbara rovata 
Kroki Stúdió, 
Art1st Design Stúdió, 
B5 Építészstúdió Kft.

DESIGN
68 Petrik Rita: Alice az Andazban – Andaz Amsterdam Prinsengracht – Marcel Wanders
72 Dalos Emma: Divat és design egy helyen – Mirage Fashion Hotel igényes kozmopolitáknak – Ama Design; Lamro Kft.
77 Szépvölgyi Viktória: „Éljenek a kommunisták, És a nemzetköziség!” – ISKOLA a VI. kerületben – F. Kovács Attila és Megyesi Zsuzsa
82 Hajdú Lili: New York utcáin – KNRDY American Steakhouse & Bar – Sütő Kata, Sütő László
87 Réz Lola: Amerikából jöttem – Prime Steak & Wine – Ficzere Anett, Muzsai István
89 Portfólió – Szigorú kézművesség – Martin Zampach-hal, a Colab tervezőjével Mező Viola beszélgetett
91 Vadas József: Fordulatra várva – Bútordesign 2013, Köln
96 Bojár Iván András: Mágia – Egy hagyomány megújítása Kordvitro módra
98 Trafik


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

20 éves az Octogon

20 éves az Octogon

A Pulitzer-emlékdíjjal kitüntetett, évi nyolc alkalommal megjelenő OCTOGON architecture&design magazin 2018-ban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

147

147 - 2018/7

Önreflexív építészet a budai dombvidéken, az AU Műhely tervezte kétarcú családi ház Csömörön, malomépületből indusztriális társasház lett a Jazz Loft Aquincum Apartments, puritán borászat Tolcsván, sztárinterjú Marc Sadlerrel – ez mind az Octogon friss számában.

Megjelent az Octogon Deco idei ötödik, 2018/5-ös lapszáma
  • 2018-11-06 14:59
  • Deco

Megjelent az Octogon Deco idei ötödik, 2018/5-ös lapszáma

Az Octogon Deco legújabb lapszámában megmutatjuk az Eiffel Palace korona-ékszerét, a Herendi Porcelán Palotát, de fókuszban van a szarvasgomba is.

Hirdetés