Sarepta-ház, Balaton, Zala Springs Golf Resort, Harri Koskinen, Skyscanner iroda, Marionett

140 oldal, színes


1 950 Ft

Előfizetőknek 1 460 Ft


A tartalomból

Legújabb számunk címlaposa a Krizsán András tervei alapján megépült Sarepta-ház, avagy a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában működő szeretetotthon. A tisztán magánberuházásból megépült létesítmény „puritánságát, szikár, tömbszerű megjelenését (…) egyszerű építészeti furfangok olvasztják, simítják a terepbevágás és az utca, a családi házak közé.”(szerzőnket, Árvai Andrást idéztük). Két balatoni házat is bemutatunk, mindkettő értékadó, remek átalakítás. A Bauer Polla és Onodi András tervei mentén átalakított szántódi ház eredetileg Kádár-kocka volt, annak is egy iker-kockaház változata, a tervezők ennek adtak méltó kiegészítést lécezéssel, fémszerkezettel. A másik, déli parti kicsi ház (33 négyzetméternyi)– ezt Onodi András jegyzi – ami melléképületként kezdte életét, ma viszont már egy minimalista nyaralóépült.


 
Hévíz közelében, Zalacsányban elkészült a tavaly tavasszal még csupán tervszinten ismert Zala Springs Golf Resort; most már üzemel. A létesítmény elegáns klubházát Ásztai Bálint tervezte. 

A Design Hét budapesti programsorozatának egyik vendége volt (a Finnagora és a MOME jóvoltából) a finn designer, Harri Koskinen, aki exkluzív interjút adott lapunknak, melyből például választ kaphatnak olvasóink arról, hogy van e ma, létezik e manapság finn design? 

Mutatunk be irodákat is, ezek közül mindenképpen felhívnánk a figyelmet a Skyscanner és a 7Seasons Apartments irodáira, előbbi (MádiLáncos Studio) színpompás, részben hazai design termékekkel berendezett, jellegzetesen Y-generációs büró, utóbbi (Hitka András & Szegő Gábor) kisebb csarnoktérben jött létre eltérő karakterű dobozterekből. 

Megjelent a régen várt, nagyszerű Bán Ferenc-monográfia, amit a tervezőművész rajzaiból, az azok alapján elkészített makettekből létrehozott építészeti kiállítás keretében mutattak be a FUGA-ban. A vernisszázson Balázs Mihály mondott remek megnyitóbeszédet, aki lemaradt, most elolvashatja/olvassa el! 

A Deco-rovatunkban bemutatjuk a mátrai Postamester házát, ellátogatunk egy premodern bérházban kialakított luxuslakásba, a Designlokátor-rovatunkkal pedig más mellett megismerhetik Schatzit, Marionettet és az ifjabb Costest.

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF)!

8 ÉPÍTÉSZ RANDOM
10 ITTHON
10 Árvai András: Protestáns harmónia - Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthon – Krizsán András DLA (Modum Építésziroda Kft.)
18 Torma Tamás: Frontátvonulás - Átalakított balatoni iker-kockaház nyaraló Szántódon - Bauer Polla, Onodi András
23 Torma Tamás: Vízpart, szállodaszoba-méret - Egy minimalista mininyaraló a Balaton déli partján - Onodi András (ZOA Studio)
28 Martinkó József: 42,67 mm és 45,93 gramm - Klubház épült Zalacsányban – Ásztai Bálint (STOA Építészműterem)

38 IRODA
38 Kovács Péter: Színes multikulturalizmus az Astoriánál - Skyscanner irodabelső – Sárosdi-Mádi Krisztina, Láncos Áron (MádiLáncos Studio)
46 Molnár Szilvia: Kockás - A 7Seasons Apartments főhadiszállása - Hitka András, Szegő Gábor
50 Kovács Péter: Eleganciáról szólva - A Deloitte budapesti irodája - Sárosdi-Mádi Krisztina, Láncos Áron (MádiLáncos Studio)

58 Fotóesszé Danyi Balázs képeiből

66 MIN DOLGOZIK?
66 Őszinte formavilág - Interjú Tóth Attila építésszel
68 Állandó körforgásban – Beszélgetés Laczkó-Pető Bálint építésszel

70 KKK
70 Torma Tamás: Dwa bratanki - Például. Új lengyel ház
72 Balázs Mihály: Személyes gondolatok – Könyv és kiállítás/Bán Ferenc építészete
74 Győri reflexiók - Pál Zoltán PULZUS című köztéri alkotása

76 DESIGN RANDOM
78 Kovács Péter: Szekrénybe zárt érték – MetaloBox irodabelső - Sárosdi-Mádi Krisztina, Láncos Áron (MádiLáncos Studio)
83 Skandinávosság - Harri Koskinen finn designerrel Mező Viola beszélgetett

87 DECO
88 Molnár Szilvia: Üdvözlettel a Mátrából! - A Postamester háza - Kiss Miklós
92 Kovács Péter: Kötéltánc - Térszervezés az Akácfa utcában – Alvégi Lóci, Berkes Ádám, Kálmán Csaba (noppa design)
96 Molnár Szilvia: Össztánc - Luxusenteriőr egy premodern bérházban - Lovas Cecília
102 Flóri Anna: Dress&Bar nőknek és férfiaknak - A Schatzi – Bajor Ádám
105 Molnár Szilvia: Elitklub 32 négyzetméteren - Új skybox a Groupama Arénában - Harrer Norbert Noam

110 DESIGNLOKÁTOR
110 „Ötletembernek tartom magam” - Interjú László Árpáddal, a Robinson étterem tulajdonosával
114 Réz Lola: Zsinórpadlás - Marionett Craft Beer House - Balázs Gábor
117 Flóri Anna: Családban marad - Az ifjabb Costes a Prestige Hotelba költözött - Vörös Virág (Naadam Kft.)

124 Trafik
127 Index
128 Előjáték


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

Octogon Deco - online előfizetés

0 - 2019/1

Hogyan juthatsz hozzá a magazinhoz?

Mivel sok megkeresést kaptunk arra vonatkozóan, hogy weboldalunkon is elő lehessen fizetni a magazinra, mostantól ide kattintva megtehetitek. Emellett természetesen a kéthavonta megjelenő magazint Budapesten eléritek a nagyobb bevásárlóközpontokban (pl.: Mammut, MOM Park, Terminál, Árkád), illetve az Inmedio és Relay üzletekben, ahogy vidéken is. További üzletekről ezen a linken tájékozódhattok

A lentiekben a 2019/1-es lapszámunkba tekinthettek bele.

149

149 - 2019/1

Megjelent az Octogon Magazin új lapszáma! Többek között a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója, a kőszegi Festetics-Chernel-palota felújítása, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi székháza, a Budai Vigadó felújítása és a Gül baba türbéjének felújítása is a lapban.

148

148 - 2018/8

Háromlakásos társasház a budai dombokon, négy tömbből álló irodaépület a Graphisoft Parkban, pasztellszínekben pompázó Egyszülős Központ, a Telekom székház és egy építészet határán mozgó projekt: a 12 fal Veszprémben – ez mind az Octogon legfrissebb, 148. számában.

Hirdetés