Önreflexív építészet a budai dombvidéken, az AU Műhely tervezte kétarcú családi ház Csömörön, malomépületből indusztriális társasház lett a Jazz Loft Aquincum Apartments, puritán borászat Tolcsván, sztárinterjú Marc Sadlerrel – ez mind az Octogon friss számában.

140 oldal, színes


2 500 Ft

Előfizetőknek 2 125 Ft


A tartalomból

Önreflexív építészet a budai dombvidéken, az AU Műhely tervezte kétarcú családi ház Csömörön, malomépületből indusztriális társasház lett a Jazz Loft Aquincum Apartments, puritán borászat Tolcsván, sztárinterjú Marc Sadlerrel – ez mind az Octogon friss számában.

A budai dombvidéken lebegő, hihetetlenül steril – és ezt pozitívan értjük – családi házat tervezett Horváth Dénes. Vagyis inkább egy művészi tárgyat. Nehéz eldönteni. A Budaörsön előttünk „lebegő” épület, az építész saját háza, a kortárs építészet végső nagy kérdéseire keresi a választ, miközben úgy válik otthonná, hogy művészeti hitvallásként is működik. Danyi Balázs fotósorozatával az olvasó könnyen elmerülhet a zavartalanul áramló terek, az erős, tiszta gesztusok között.

Tömör és zárt épületet terveztek az AU Műhely építészei, amely zsalukövekkel borított homlokzata elrejti a fiatal család világát az utca, az idegenek elől. De amint átlépünk a kapun, a népi építészet logikus térszervezésével, a klasszikus építészeti formával, a reneszánsz palazzók árkádjaival találjuk szembe magunkat.

„Létezett egy leállt építkezés Óbudán, ami élő mementóként illusztrálta az építőipart is sújtó 2008-as válságot majd’ egy évtizeden át. Nagy várakozások után szemlesütve kerülgettük a felerészben elkészülve lakottan, másik felében torzóként, reménytelen pusztulásba ragadva rohadó Jazz Loft elnevezésű társasházat hosszú éveken át.” - írja Martinkó József a T2.a Építésziroda által tervezett épületről.

Tolcsva. Tokaj. Borvidék. Nem, most nem a nyári Hello Wood táborokról írunk, hanem a PLANT-Atelier Peter Kis koncepciója alapján elkészült Grand Tokaj borászati palackozó üzemről. A puritán külső, az egyszerű formavilág a belső elrendezés tiszta funkcionalitását tükrözi. Az építészeti szándékot Batár Zsolt fotóval tárjuk olvasóink elé.

Hol a sport, hol a bútor, hol a szaniter, hol a világítás területén áll elő valamilyen újdonsággal Marc Sadler ipari-terméktervező. A többszörös Red Dot, If és Good Design díjas „sztárdesignerrel” a Design Héten beszélgettünk.

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF)!

Tartalomjegyzék

KÜLFÖLD

 • Somfalvai Patrícia: Stabilan álló kártyavár - Új művészeti platform Houstonban: Transart - SCHAUM/SHIEH

VILLA

 • Martinkó József: Konceptuális lakóház - Tér és látvány a budai hegyvidéken - Horváth Dénes (débert építészek)
 • Zsoldos Anna: Emberi léptékre komponálva - Egy ház Csömörön - Ghyczy Dénes Emil, Szederkényi Lukács, Szacsvay Gergely (Architecture Uncomfortable Workshop)

ITTHON

 • Martinkó József: Free the Jazz - Jazz Loft Aquincum Apartments második ütemének befejezése - Turányi Bence
 • Molnár Szilvia: Élet-tér – Sportközpont, NKE/Ludovika Campus - Skardelli György (KÖZTI Zrt.)
 • Zsuppán András: Ahol a villamos aluszik – A megújult Budafok kocsiszín - Takács Ákos (CÉH Zrt.)
 • Molnár Szilvia (bevezetőszöveg): Vidék, lankák, rétegződés - Tolcsva, borászati palackozó üzem – Kis Péter, Dobrányi Ákos (PLANT-Atelier Peter Kis.)

KKK

 • Molnár Szilvia: Egyben-látás - Zalaváry Lajos építészete (MMA Kiadó, 2018) – Götz Eszter

DESIGN RANDOM

 • Mucsi Réka: „Együtt dolgoztam Leonardo da Vincivel” - Marc Sadler-interjú

KÉPESSZÉ

 • Varga Marietta fotói

DESIGN LOKÁTOR

 • Molnár Szilvia: Könnyed és precíz gesztusok - Poppaea Day Spa a HillSide Office Házban – Mag Ildikó
 • Kéry Balázs: Szülői örömök - Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika - Lenzsér Péter DLA

IRODA

 • Molnár Szilvia: A hely szelleme – BlackRock iroda - Perkins+Will

INDEX


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

Ház a tónál 5. rész – Kezd végső formát ölteni

Ház a tónál 5. rész – Kezd végső formát ölteni

Tető a házon, jöhetnek az ablakok és indulhat a szigetelés... Az építészeti fotós házat épít – tízrészes sorozat az alapozástól a kész házig a Pyxis Nautica és a WOOD IS MORE közreműködésével. Kövessétek velünk egy álom megvalósulását!

Csendélet Dáliákkal

Csendélet Dáliákkal

A Bomo Art Budapest új grafikája a németalföldi virágcsendélet aranykora előtt tiszteleg

Az Egyesült Királyság legjobb épületei 2023-ban

Az Egyesült Királyság legjobb épületei 2023-ban

A RIBA top 30-as listája

Hirdetés