Hirdetés

Családi ház a hajdúságban, építész műterem Debrecenben, stadion egy minszki erdőben, lengyel ház, Pannonhalma: kosárcsarnok - majorság, Jurgen Bey, Benedetta Tagliabue  

140 oldal, színes


2 500 Ft

Előfizetőknek 1 460 Ft


A tartalomból

Ízelítő az Octogon 2014/7-es (115.) számából. Benne, egyebek mellett: egy szlovén stadion a fehérorosz erdőben, újabb átadások Pannonhalmán, családi ház a vidéki Magyarországon és a lengyel Jurában. Megszólal Benedetta Tagliabue és Jurgen Bey, de emlékezünk Király Tamásra és összefoglaljuk az idei Design Hetet is.

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF)! 

Régi hagyomány magazinunknál, hogy „kisházakat” mutatunk be, privát megbízásokat, így jutottunk el a sporaarchitects (közülük Hatvani Ádám, Korompay Attila, Dékány Tibor) legutóbbi, debreceni munkájához (címlaposunk), a végeredmény minden tekintetben beigazolta: the small is beautiful - érdemes elidőzni a cikk felett, a képeken. Hasonló léptékű és érzékeny építészeti megoldásokat mutat Małgorzata Łapaj és Kuba Kowalczyk (Kropka Studio) háza, ami Dél-Lengyelországban, a Jura festői területén épült föl. 

Építész, aki számára nincs kis és nagy munka, aki többször bizonyította tehetségét az építészet (még mindig) maszkulin világában: a Pritzker-díjas Benedetta Tagliabue a Hello Wood meghívására, a Design Hét (DT) idején járt Budapesten, melynek sztárvendége idén Jurgen Bey volt. A Makkink & Bey design stúdió alapítója, számára a várostervezés, az építészet, a tájépítészet és a terméktervezés elválaszthatatlanok egymástól – mindketten exkluzív interjút adtak az Octogonnak. 

Pannonhalmán mindig történik valami, ami így vagy úgy, de részévé válik a kortárs építészetnek. Legutóbb a Gutowski Robert tervezte tornacsarnokot, illetve Czigány Tamás, Papp Róbert és Cseh András (Apátsági Major) látogatóközpontját adták át. Elemző, utóbbi esetében a történeti előzményeket is feltáró írásokat közlünk. 

A tragikus körülmények között elhunyt Király Tamás életművét felvillantó kamara-kiállítás nyílt a Tranzit galériában (Nyitott kapuk: Király Tamás ’80s.). A tárlat a Fiatal Művészek Klubjától a berlini avantgárd divatbemutatóig tartó periódust mutatta be archív fotók, néhány öltözék és korabeli újságcikkek segítségével, ennek elemzését olvashatják lapunk második felében.  

Az ízelítő nem teljes körű, a lapot keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő!

Táblagépe, okostelefonja van? Lapunk már digitálisan is előfizethető: 
www.dimag.hu 
www.digitalstand.hu

kép © Bujnovszky Tamás (Octogon)     


TARTALOM:

8. ÉPÍTÉSZ RANDOM

KÜLFÖLD
10 Martinkó József: Nem kispálya – Szlovén stadion egy fehérorosz erdőben – Rok Oman, Špela Videčnik
17 Művész – Benedetta Tagliabuét Szépvölgyi Viktória kérdezte 
22. Molnár Szilvia: Kamuflázs – Családi ház a Jurában – Małgorzata Łapaj, Kuba Kowalczyk

VILLA
28 Martinkó József: Felszín – Családi ház a Hajdúságban – Hatvani Ádám, Korompay Attila, Dékány Tibor
35 Martinkó József: A lényeg –Az Archiko új építész műterme Debrecenben – Kovács Péter DLA

ITTHON
44 Katona Vilmos: – Átjáró – A Pannonhalmi Bencés Gimnázium tornacsarnoka – Gutowski Robert 
52 Katona Vilmos: – Tisztes közelség – Pannonhalmi Apátsági Major látogatóközpont – Czigány Tamás, Papp Róbert, Cseh András
58. Vadas József: Historizmuson innen és túl – Kallina & Zsolnay – Deák Zoltán
63. Min dolgozik? – Farsang Barbara rovata
Emberközpontú várostervezés – Interjú Guba Sándor és Hámori Péter építészekkel
Technológia és humánum – Rácz Mónikát és Szabadics Attilát kérdeztük

68. KKK

Dékei Kriszta: Támadás a szürke ellen – Király Tamás ’80s
Ifj. Gárdonyi László: Háromszögből építeni – A Logifaces építőjátékról – Benedek Zsanett, Lakos Dániel
72.Városok, képek – Az Év építészeti fotógráfiája 

76. DESIGN RANDOM
79. Molnár Szilvia: Kell egy hét – Design Hét 2014 – Budapest, Pécs, Sopron
86. Átlagos holland – Szépvölgyi Viktória interjúja Jurgen Beyjel

DESIGNLOKÁTOR
92. Molnár Szilvia: Moszkva apácska – Door 19 – Lana Grineva

98. Trafik
99. Index
100. Előjáték 


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

2019/5-ös lapszám

- 2019/5

Többgenerációs, átalakított családi ház a Pilisben, tágas terek időtlen eleganciával párosítva Budán, egy Belvárosi lakás, ami egy külföldön élő házaspár második otthona, buja egzotikus terek a bulinegyedben, és egy sarokablak köré szervezett otthon, ahol a tervező bátran bánt a feketével. Az Octogon DECO őszi lapszámában a változatos lakásbelsők mellett a kényeztető textilekre koncentrálunk és mutatunk néhány példát arra, hogy milyen változatosan alkalmazható az üveg a belsőépítészetben. Emellett showroomokba látogatunk és végül a Hilton elegáns belső terei mellett az éttermét is kipróbáljuk.   

2019/4-es lapszám

- 2019/4

Pasaréti társasház, Bauhaus lakóház és kőbányai lakóparki otthon is bekerült a Deco utolsó nyári lapszámába, amelyben már a hűvösebb időkre is gondolunk. Fókuszba került Paller Eszter, az őszinte, empatikus terek alkotója. A Bazárban közelebb hozzuk a Távol-Keletet és méltatjuk a székérzéket, az Újdonságok közül a mosdókra és a garázskapukra figyeltünk, gasztronómiáról Tabányi Gábort, a Corvin Gastropub konyhafőnökét kérdeztük. 

Horizont

153 - 2019/5

Széles perspektívát kínál az augusztus elején megjelent számunk, így nemcsak az utolsó nyári hónap minden egyes napsugarát szívhatjuk magunkba a vízpartokon vagy a világ elől elbújva, de különböző világokban is elmerülhetünk az Octogont olvasva.

Hirdetés