Hirdetés

A 108-as lapszámunk különösen gazdag muzsikában és megújuló, átalakult épületek, belső és közterek történeteivel. Persze hűek maradtunk saját hagyományinkhoz: példaértékű kortárs társasházat.

140 oldal, színes


2 500 Ft

Előfizetőknek 1 460 Ft


A tartalomból

A 108-as lapszámunk különösen gazdag muzsikában és megújuló, átalakult épületek, belső és közterek történeteivel. Persze hűek maradtunk saját hagyományinkhoz: példaértékű kortárs társasházat.

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF)! 

Ezúttal a munkacsoport.net építészeinek (Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva és Móser Balázs) legújabb, Rákosfalván álló új épületét mutatjuk be, a családi ház kategóriában pedig egy, Rehus Szilvia és Kalmár László tervei alapján Veszprémben megépült otthont ismerhetnek meg. Külföldi úti céljaink ezúttal Lengyelország és Hollandia voltak, sztárvendégeink pedig: Peter Rich építész, egyenesen Dél-Afrikából, Milanóból pedig a legendás designer, Michele De Lucchi. A szokásoktól eltérően Designlokátor rovatunkban egyetlen tervező, Bara Ákos legutóbbi néhány munkájából szemezünk, a Min dolgozik?-ban pedig egy újabb, formabontó fejezettel, a Munkaközivel bővült.         

A közelmúltban átadott, megújult Zeneakadémiáról külön melléklettel készültünk, benne a zeneszerető és -ismerő Fáy Miklós anekdotázós publicisztikájával, valamint Vadas Józsefnek a Gesamtkunstwerk-jellegű belsőteret elemző írásával. A hazai szaklapok közül elsőnek az OCTOGON oldalain – és címlapján – szemlélhetik meg a veszprémi Hangvilla, a korábbi Séd filmszínház, Anthony Gall és Albóciné Ábrahám Gabriella tervei alapján megújított és átalakított multifunkciós közösségi és rendezvényközpont épületét, belső tereit. Se szeri se száma itthon a funkcióbővítéssel kiegészült példás, kvalitatív rekonstrukcióknak, ezt láthatják a PTK Rektori Hivatala (Pécs) historikus épületének esetében, mely projekt építésze ifj. dr. Kistelegdi István volt, de számos budapesti és vidéki városi köztér-megújítás kapcsán – ez utóbbiakat szintén mellékletekben gyűjtöttük egybe. DECO rovatunkkal bepillantást nyújtunk a nyolcszobás abádszalóki Butikrooms hotel családias enteriőrjeibe (építész: Singer Ádám), illetve egy budai panellakás átalakított, cseppet-sem-panel, így annál merészebb, Csap Viktor tervezte tereibe. 

Min dolgozik?-rovatunk – két „vizes” téma – Csikós Mihály formabontó rendezvényhajó-konceptje, valamint Varga Lívia Noémi nagysikerű diplomaterve – mellett, új, Munkaközi-fejezettel gazdagodott. Gunther Zsolt és Csillag Katalin (3h építésziroda) vezető tervezők épülőfélben lévő munkája, az angyalföldi K4 irodaház fejlődésének fontos pillanatait szemléltetjük fotókkal, tervekkel, szerkezeti rajzokkal. Hosszú sorozatnak szánjuk a Munkaközit, reméljük, szeretni fogják. Nem csupán építészetileg figyelemreméltó a néhány hónappal ezelőtt Varsóban megnyitott Muzeum Historii Żydów Polskich. Az egykori gettó területén álló épület belsőépítészeti programja, mint majd látni fogják, ezer szállal kapcsolódik az intézmény vállalt muzeológiai tematikájához, avagy a lengyel zsidóság történetének részletes bemutatásához.  Profánabb külföldi témánk, de annál tanulságosabb az utrechti Barneveld Noord vasútállomás konténerépülete, amely nem az építészeti túlkapások, hanem a gyakorlatias, felhasználó-orientált tervezés mintapéldája. 

Tartalom

Külföld
10. Matúz Melinda: A lengyel zsidóság történetének múzeuma – A Lahdelma & Mahlamäki Architects legújabb épülete -  Rainer Mahlamäki
15. Matúz Melinda: Profán illeszkedés – a Barneveld Noord vasútállomás, Utrechtben - Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse
20. Vérbeli aktivista Afrikából – Peter Richcsel Láris Barnabás beszélgetett

Villa
24. Martinkó József: Lécegész – Háromlakásos társasház Rákosfalván – Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, Móser Balázs
28. Bors Eszter: Részekből egész – Családi ház Veszprémben – Rehus Szilvia, Kalmár László

Itthon
32. Láris Barnabás: Tér újrahasznosítás – A veszprémi Hangvilla épülete – Anthony Gall, Albóciné Ábrahám Gabriella
39. Zeneakadémia (melléklet): Fáy Miklós publicisztikája; Vadas József elemző írása
52. Baranyai Bálint: Történeti alapokon – A PTK Rektori Hivatalának felújítása és bővítése – Ifj. dr. Kistelegdi István
57. Szépvölgyi Viktória: Közterek a Colastól (melléklet)
65. Farsang Barbara: Min dolgozik?
    Munkaközi – 3h építésziroda
    Csikós Terv Építésziroda Kft.
    Varga Lívia Noémi
79. Szépvölgyi Viktória: Téralakítások a KÉSZ csoporttól (melléklet)
88. A designtörténet leghíresebb szakálla – Michele De Lucchival Szentpéteri Márton beszélgetett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen

DECO
95. Martinkó József: Belső utakon – A nyolcszobás Butikrooms Abádszalókon – Singer Ádám
100. Molnár Szilvia: Rejtett adottságok – Avagy mi történhet egy panellakással? – Csap Viktor
105. Kaplár F. Krisztina: Designlokátor – Stereo, Rio, Piccolino – Bara Ákos
110. Trafik 


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

Itt nem vagy egyedül - Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány központja

Itt nem vagy egyedül - Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány központja

A pasztelles színek miatt mintha kicsit Wes Anderson gyerekeket és felnőtteket egyaránt elbűvölni képes mozijában lennénk.

Az éltető kert - A Mill Park irodaház

Az éltető kert - A Mill Park irodaház

Ami igazán felejthetetlenné teszi ezt az épületet, az az 5500 négyzetméteres kert, ami az irodaházak világában egyedülálló koncepció.

Tapéták főszerepben

- 2020/1

Art deco & barokk, rozsda- & aranybarna – megjelent 2020 első Decója. Interjú a városi közterek megújításától a belsőépítészet felé kanyarodó Bunyik Emesével, francia felkérésre alakított modern villával, egy varázslatos pécsi projekttel, Bonta Gáspár valóra vált rózsaszín fantáziájával, tapétákkal és gardróbokkal, valamint a magyar és osztrák gasztronómia modern ötvözetét kínáló Bobo Restauranttal.

Hirdetés