Pécsi Állatkert, Velencei Biennále, Széll Kálmán tér, Mád, ADEPT

140 oldal, színes


2 500 Ft

Előfizetőknek 2 125 Ft


A tartalomból

Elkészült a Pécsi Állatkert funkcióbővítő beruházása Koch Péter tervezésében, a MINUSZPLUS tervezői nyaralót alakítottak át Leányfalun, de itt a jelentés is a Velencei Biennáléról és a Széll Kálmán térről is. Az Octogon legfrissebb száma.

Rügyfakadás után fák takarta épületrészlet látható a borítón. Vajon hol épült fel? A kortárs hazai építészet történéseire érzékeny olvasóink azonnal vágják rá, hogy Pécsett. Ugyanis befejeződött a Pécsi Állatkert funkcióbővítő beruházása (Koch Péter / NARA Stúdió), a születésekor is különlegesnek számító állatkert új formájában számos újítást, korszerű részletet mutat. Kicsit messzebbre is tekintettünk, Velencére, egészen pontosan a Biennáléra, szerzőink, „Jelentettek a frontról”, így néhány kiemelkedő színvonalú pavilonról részletesebben is megemlékeztek. A magyar kiállítás tanulságairól, erényeiről és hibáiról is született egy önálló beszámoló.Lécezett homlokzatú nyaralóépületet alakítottak át Leányfalun a MINUSPLUS tervezői, alaprajzi váltások, északról kétszintes, dél felől földszintesnek látszó épület született, a nappali terében, meglepő mód, egy japán anime inspirációra családi fürdőzőmedence.

Néhány napra Mádra és környékére látogattunk, a több elkészült rekonstrukció, új építés közül ebben a lapszámban a Szécsi Zsolt, M. Juhász Ágnes, Baróthy Anna,Tóth Bálint és Faddi Dalma tervezte olaszliszkai interaktív (hanginstalláció, fénydesign) holokauszt-emlékművet mutatjuk be, ami a 19. századi zsinagóga maradványait integrálva született meg.

Budapest egyik leginkább várt térrekonstrukciója a Széll Kálmán tér volt, kritikát, hibáit és erényeit is sorba véve ifj. Gárdonyi László írt róla. Külön cikkünkben a kivitelező osztja meg olvasóinkkal a tapasztalatait.

Még a tervezés fázisában, de a már most látható, hogy városrész léptékű fejlesztés kezdődik a Kopaszi-gátnál, a terveket egy dán építésziroda, az ADEPT jegyzi, vezető tervezőjével, Anders Lonkával a tervezési fázis első ütemét megvitatandó,Martinkó József készített interjút.

Idén, az év első felében zajlott le a Becket-hét, amin az 1100-as években Canterburyben érsek, majd vértanúhalált halt Becket Tamás ereklyéje is „szerepet kapott”. A vértanú ereklyéi közül egy könyökcsont-darab Esztergomban található, melyhez az esemény kapcsán egy magyar ötvösművész, Lenzsér-Mezei Katakészített modern vonalú ereklyetartót.

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF) !

Tartalomjegyzék
KÜLFÖLD
    •    8 Martinkó József: Sok kicsi sokra megy – A londoni Serpentine Pavilion 2016 épületeiről
    •    12 Torma Tamás: Világleltár a létra tetejéről – Velencei Biennálé, 2016
    •    18 Martinkó József: „A világ leghosszabb egy millimétere” – Aektivátorok – Helyi aktív építészet Velencében – Fábián Gábor, Fajcsák Dénes
ITTHON
    •    22 Pleskovics Viola: Egy család természete – Nyaraló átalakítása Leányfalun –Alexa Zsolt, Pap Szabina, Pozna Anita (MINUSPLUS)
    •    30 Molnár Szilvia: Érzékenyítés – Interaktív emlékhely Olaszliszkán – Szécsi Zsolt, M. Juhász Ágnes; Baróthy Anna, Tóth Bálint, Faddi Dalma (S’39 Hybrid Design Manufaktúra)
    •    36 Martinkó József: Joe, Liza és Bálint, a víziló – A Pécsi Állatkert funkcióbővítő fejlesztése és bővítése – Koch Péter (NARA Stúdió)
    •    50 Ifj. Gárdonyi László: A hegyesszög uralma – Építész Stúdió, Lépték-Terv Tájépítész Iroda, S’39 Hybrid Design Manufacture
MIN DOLGOZIK?
    •    66 Martinkó József: Városrendezés a Duna-parton – Interjú Anders Lonkával, az ADEPT társalapítójával
    •    70 DESIGN RANDOM
    •    72 Pleskovics Viola: Újjáéledt kincsművészet – Interjú Lenzsér-Mezei Katával
    •    IRODA
    •    76 Molnár Szilvia: Kortörténet és teremtés – Új irodában a Waberer’s – Csavarga Rózsa, Török Szabolcs Bence, Szentgyörgyi Szandra
    •    DESIGNLOKÁTOR
    •    82 Molnár Szilvia: Alpár Ignác kalapja – H&M üzlet a Váci1-ben – Helen Singstedt Werner; Bánáti Béla, Lénárt Szabolcs (Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.)
91 TRAFIK 92 INDEX


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

Puutalo Oy előregyártott faházai a Velencei Biennále finn pavilonjában

Puutalo Oy előregyártott faházai a Velencei Biennále finn pavilonjában

Finnország elsőszámú építészeti exportja a 20. században.

Privatizált gyönyörök kertje a Velencei Építészeti Bienálé brit pavilonjában

Privatizált gyönyörök kertje a Velencei Építészeti Bienálé brit pavilonjában

A kiállítás újragondolja, hogyan lehetne befogadóbbá, még közösségibbé tenni a közterületet.

Életműdíjat kapott a „nagy átalakító”

Életműdíjat kapott a „nagy átalakító”

Rafael Moneo a Velencei Építészeti Biennálén veheti majd át az elismerést.

Hirdetés