A japán építészet egyik legegyedibb hangú alkotójának, Terunobo Fujimorinak a magyar határhoz közeli Raidingban, Burgenlandban felépült házának bemutatását emelhetjük ki, amit a nagyszerű dán urbanistával, Jan Gehllel készült interjú követ, ami egyben a városépítésifőosztály.blog.hu munkatársának, Kováts Bencének az első lapunkban megjelent írása.

140 oldal, színes


2 500 Ft

Előfizetőknek 2 125 Ft


A tartalomból

A aktuálisan 114 oldal terjedelmű kötet külföldi vonatkozású cikkei közül a japán építészet egyik legegyedibb hangú alkotójának, Terunobo Fujimorinak a magyar határhoz közeli Raidingban (magy. Doborján, horv. Rainof), Burgenlandban felépült házának bemutatását emelhetjük ki, amit a nagyszerű dán urbanistával, Jan Gehllel készült interjú követ, ami egyben a városépítésifőosztály.blog.hu munkatársának, Kováts Bencének az első lapunkban megjelent írása.

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF)! 

Figyelemreméltó koncepcionális sajátossága a lapszámnak, hogy a bő negyven oldalra rúgó, tíz tételből álló kortárs magyar építészeti blokkban a megszokottól eltérően, csupán egyetlen fővárosi épületet mutatunk be. Ez nem más mint az A4 stúdió alkotóinak vívócsarnoka, ami a pasaréti Vasas központban épült fel és aminek bemutatását nagy várakozás előzte meg attól a pillanattól, hogy az aranyló burkolatú házról az első látványtervek megjelentek a médiában. Hasonló funkcionális, némiképp indusztriális elvek nyomán született meg a Napur, vagyis Ferencz Marcellék munkája nyomán a debreceni DEM, ami egy sajátságos egyetemi kutatóközpontként működik a jövőben. A helyszín, a lokalizáció köti össze azt a három cikket. Tápon épült meg a Pannonhalmi Bencés Főapátság erdei iskoláját, ami tulajdonképpen egy rekonstrukció és egy egykori bencés diák, Gutowski Róbert jegyzi. Ugyancsak ezer szállal kötődik Pannonhalmához Czigány Tamás és a CZITA Építésziroda. Frissiben átadott épületük egy új fogadóépület, ami a tavaly felújított bazilika (2012/8) megközelítését könnyíti meg. A két épületről szóló kritikákat Bujnovszky Tamás gyönyörű, sötét tónusú fotóesszéje vezeti be, ami az Arcus fesztiválon szereplő Erdő-installációról készült. 

Mindig izgalmas feladat, ha egy építész saját házáról írunk. Tomay Tamás Balaton parti családi nyaralójának minden négyzetcentiméterén érzékelhető, hogy a megrendelő és tervező egyazon személy. Más léptékben, illetve a téglaépítészeti hagyományba tartozik Paládi-Kovács  Ádám balatonszepezdi nyaralóépülete, ami szép kontrasztját nyújtja Tomay szűkszavú modernizmusának. Ugyancsak párban olvasható Sajtos Gáborék (SAGRA) Szent György-hegyi műemléki borászat rekonstrukciója, valamint Bordás Péterék (BORD) etyeki pincészetének új épülete. Így-úgy mindkettő borászat kapcsolódik az Esterházy családhoz, ugyanakkor két eltérő koncepció született az adottságokat jól, okosan és szépen értelmező építészek munkája nyomán. 

A friss hazai épületeket elemző tematikus blokkot követően egy nagyszerű, 24 oldalas összeállítás következik. A Richter Gedeon Nyrt. bő egy évtizede igen tudatos és minőségorientált létesítményfejlesztési koncepciót valósít meg, aminek révén jobbnál jobb épületek születnek a cég különféle telephelyin. Ezek közül hetet mutatunk be részletesebben, amelyek tervezői közül most csak Zoboki Gábort, Nagy Csabát, vagy a Lukács-Vikár duót említenénk meg.     

Természetesen nem maradhat az olvasó kortárs design és belsőépítészet nélkül. A londoni és a budapesti design hét legemlékezetesebb pillanatait foglaljuk össze, majd egy Szendrő Péterék tervezte lenyűgöző Falk Miksa utcai lakásába látogatunk el. 

Végül a lapszámból kiemelhetünk két szegedi projektet is. Történetesen minda a kettő hotelkét funkcionál, ám míg az egyik egy száz évnél régebbi ház értő rekonstrukciója révén született, addig a másik egy olyan új beépítés, ami értő figyelemmel kapcsolódik a Dóm-tér architektúrájához. A Tiszavirág Hotel tervezői sajátos világot teremtenek, míg az Art Hotel Szeged modern, letisztult kényelmet nyújt. 

TARTALOM

Külföld

10 Molnár Szilvia: Madárház - Terunobu Fujimori burgenlandi épülete – Terunobu Fujimori
14 „…az emberek elkezdik jól érezni magukat az utcán” - Jan Gehl dán várostervezővel Kováts Bence beszélgetett

Villa
16 Molnár Szilvia: Finom f szerezés - Családi ház Balatonszepezden - Paládi-Kovács Ádám
19 Martinkó József: Mi lett volna, ha?- Nyaraló Káptalanfüreden - Tomay Tamás

Itthon

24 Martinkó József: Etyek
30 Martinkó József: Szent György hegy
36 Erdő – válogatás Bujnovszky Tamás képeiből
42 Árvai András: Pannonhalmi útmutató - Az Apátság új irányai – Czigány Tamás
46 Szépvölgyi Viktória: A lélek szabadsága - Átadták a Pannonhalmi Bencés Főapátság erdei iskoláját Tápon – Gutowski Robert
50 Árvai András: Megtartott ragyogás - Megújult a Vasas vívóterme
54 Hagyó Eszter: Üdvözlet a bázison! - Négyzet, kocka = DEM, Debrecen - Ferencz Marcel DLA
58 Martinkó József: Józan szemlélődés - Az Art Hotel Szeged épülete - Balogh László, Juhász Zsolt, Házy Zsolt

61 Melléklet Kortárs építészeti törekvések a Richter Gedeon Nyrt.

86 Könyvek, kiállítás – Ifj Gárdonyi László, Torma Tamás
89 Min dolgozik? – Farsang Barbara rovata – A3 Építészeti Kft. 
Cadden Studio Kft.
Aedis Kft., Opus-V Kft.

93 2.meed+9.madeinhungary
94 Kollár Franciska: Kortárs designszemle - London Design Festival 2013
99 MFD 2013

100 Kaplár F. Krisztina: Piano Nobile- Vendéglakás a Falk Miksa utcában - Szendrő Péter – 81font
105 Martinkó József: Az aranyműves háza - Tiszavirág Szeged – hotel egy m emlékházban

110 Trafik 


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

Octogon 162

162 - 2020/6

Fészek, menedék, kisház, harmónia – az OCTOGON 2020-as hatodik számában sok esetben visszanyúlunk az építészet elemi, legalapvetőbb küldetéséhez, a személyes tér (biztonság, intimitás, nyugalom) megteremtéséhez. Ám ez nem merül ki decens kertek bukszusai mögött meghúzódó villaépületekben: van itt kabin a Hello Woodtól, Kertész Imre restaurált dolgozószobája 1/1-es méretarányban, de ha úgy vesszük, a felújított Trafó is az otthonosságot, egy saját belső teret jelent a közönsége számára. És van műemlékes projekt (a Károlyi-Csekonics Palota funkcióváltása), térrendezés (Széllkapu) vagy épp olyan irodafejlesztés, mint a Váci Greens befejezése. 

"Folyamatosan úton vagyunk"

Nagy Tamásra emlékezünk.

Tölgy szerkezet, egyszerű díszítés, sokezer éves hagyományok

Tölgy szerkezet, egyszerű díszítés, sokezer éves hagyományok

A budavári középkori zsinagóga az OCTOGON 149-es számából.

Hirdetés