A CEU új épülete - Sheila O’Donnell és John Tuomey

140 oldal, színes


1 950 Ft

Előfizetőknek 1 460 Ft


A tartalomból

OCTOGON 2016/6 (130. lapszám)

Budapest belvárosában, a Nádor utca 9. szám alatti ingatlanon ettől az évtől a CEU (Central European University/Közép Európai Egyetem) új épülete áll, aminek külön lapszámot szántunk. Amikor Michael Ignatiefet, a CEU rektorát az épületről, az új épület megrendelői koncepciójáról kérdeztük, így fogalmazott: ”Lényeges volt, hogy az épületeink egy folytonos egésszé álljanak össze. Amint az összes építkezési szakasz befejeződik – mivel ez még csak az első fázis volt – a bejáraton belépve az egész campusz élménye átélhető lesz. Az épület közelebb hozza a szakokat, a karokat és a diákokat.

Nem látom értelmét egy olyan épület létrehozásának, ami nem közösséget épít. Reméljük, hogy ez az épület pont ezt teszi a közösséggel, úgy a benti világban, mint a kintiben. A kinti világ közössége alatt pedig gondolok a cipészre, a céges dolgozókra, a kisiskolásokra vagy a környékbeli lakókra. Azt szeretném, ha mind azt éreznék, hogy bármikor besétálhatnak, hogy egyszerűen bejöhetnek kávézni.” 

Ezt a nagyszerű, ugyanakkor szokatlan karakterű, szerevezésű épületet a RIBA Royal Gold-díjas  ír építészpáros, Sheila O’Donnell és John Tuomey tervezték. Az írek a Teampannonnal együttműködve fejlesztették a terveket. „A két iroda közötti együttműködésről mind a Teampannon vezető építésze, Noll Tamás mind, a projektépítészeti feladatokat ellátó és azzal öt éven át hihetetlenül intenzív kapcsolatban élő fiatal építész, Hidasnémeti Máté nagyon pozitívan nyilatkoznak” (Rubóczki Erzsébet). Budapest kultúrtörténete, építészettörténete, és az, ahogyan két külföldi építész látja a várost, mind-mind beépültek a tervbe. 

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF) !Az építészeken kívül egyebek mellett a projektben résztvevő generálkivitelező konzorcium vezetői közül a Market Építő Zrt. igazgatója, Scheer Sándor és Kéri Dávid, a Strabag projektvezetője is nyilatkozott lapunknak, miként a CEU projektvezetője, Baross Pál szintén. De a CEU korábbi épületeinek történetét és persze az új épületről szóló kritikát is olvashatnak ebben a számban. 

    •    Ez az új CEU! – Interjú Michael Ignatieff-fel, a CEU elnök-rektorával
    •    „Nagyon ritka az ilyen építkezés Magyarországon” – Interjú Scheer Sándorral, a Market Építő Zrt. vezérigazgatójával
    •    „Garantált volt a siker” – Beszélgetés Kéri Dáviddal, a STRABAG projektvezetőjével
    •    Papp Géza: A CEU történelmi épületei
    •    „Az építészek szellemi mesteremberek” - John Tuomey és Sheila O’Donnell építészeket kérdeztük
    •    Előhívás – Bujnovszky Tamás fotói a munkaközi CEU-ról
    •    Rubóczki Erzsébet: Rendhagyó együttműködés egy összetett projekten
    •    „Itt már másról szól az oktatás” – Interjú Baross Pál campusfejlesztési igazgatóval
    •    Szinkronban, magyar hangon – Beszélgetés Wolf Andrással, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatójával
    •    Minden milliméter számít – Interjú Baumann Gergellyel Market Építő Zrt. fő-építésvezetőjével
    •    Pontos menetrend és rendkívüli gondosság – Interjú Pilvein Balázzsal, a Market Építő Zrt. építőmérnökével
    •    Hétköznapi hősök – Végel Dániel portréfotó-sorozata a CEU építőiről
    •    Időtálló tervezés, nemzetköziség – Interjú a DVM Group ügyvezető partnerével

 Kapcsolódó

146

146 - 2018/6

Pedro Gadanho-interjú, partra vetett konténerek – Matosinhos Retail Park, naplemente a tó fölött – Nyitott-zárt villaépület a fővárosi agglomerációban, az újjáépített Dagály Strandfürdő,  a budai városháza műemléki rekonstrukciója, korszerűsítése és bővítése, Hello Wood Építész Mustra.

20 éves az Octogon

20 éves az Octogon

147

147 - 2018/7

Önreflexív építészet a budai dombvidéken, az AU Műhely tervezte kétarcú családi ház Csömörön, malomépületből indusztriális társasház lett a Jazz Loft Aquincum Apartments, puritán borászat Tolcsván, sztárinterjú Marc Sadlerrel – ez mind az Octogon friss számában.

145

145 - 2018/5

Chad Oppenheim-interjú, társasházból élhető családi ház Pasaréten, református templom Újpalotán, a Budapesti Német Iskola bővítése, kastélydombi Luther-kápolna, Prónay-kilátó a Romhányi-hegyen, megújult a Szombathelyi Haladás Sportkomplexum.

144

144 - 2018/4

Üvegfalakkal a Gorafe sivatagban, későmodern villa új élete, Láng művelődési ház, kilátó a velencei Bence-hegyen, au új Diósgyőri Stadion épületéről.

Hirdetés