Hirdetés

Séta Milanóban, Leiviskä-interjú, villák és családi házak

140 oldal, színes


1 950 Ft

Előfizetőknek 1 460 Ft


A tartalomból

Séta Milanóban, Leiviskä-interjú, villák és családi házak, beszélgetések hazai tervezőkkel adják a legújabb lapszámunk tartalmi gerincét.
Vezető szerkesztőnk, Martinkó József Bujnovszky Tamás építészeti fotográfussal járt a milánói expón, körbe és bejártak sok nemzeti és kereskedelmi pavilont, építészeti sétájuk utolsó fázisa pedig a frissen átadott és megnyitott Prada múzeum (és persze a Bar Luce tere) és a numbernow (Lengyel Márton) tervezte Mercato Metropolitano voltak. Az élménybeszámolón túl olyan fotók készültek ezen a szakmai túrán, amik jóval többet mutatnak a hivatalos, az interneten futó fotósorozatok pillanatainál.  

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF)! 

Juha Leiviskä az Aalto utáni finn építészeti szcéna ma is aktív tervezőlegendája. Tavasszal a MOME Építész Intézetének meghívására tartott előadást az egyetemen (s lett díszdoktor). A lehetőséget egy találkozásra és egy exkluzív interjú elkészítésére nem hagyhattuk ki. 
Kovács Péter (Archiko) debreceni műterme (OCTOGON 2014/7) után egy újabb általa tervezett épületben, jelesül egy szintén debreceni családi házban jártunk. A hófehér, zárt-nyitott terekkel kialakított épület elragadó szerkezetét igazán a volumen (750 nm) felől érthetjük meg igazán. Az újat követően egy régi, példásan rekonstruált és a mai lakozásra átszervezett terű budapesti villaépületről olvashatnak: Málnai Béla, a két világháború közötti hazai építészet egyik jeles képviselőjének kevéssé ismert Mende-villáját (1931), Kovács Csaba és munkatársai (NART Építész Műterem) restaurálták és egyben korszerűsítették.

Elkészült (noha a nyilvános átadása és megnyitásának időpontja még ma sem ismert) a Sorsok Háza. Az egykori Józsefvárosi pályaudvar területén megépített és műemléki épületeit is magában foglaló épületkomplexum tervezéstörténetéről a vezető építész és belsőépítész tervezőjével, F. Kovács Attilával készült interjúnkban olvashatnak. Az interjút Gárdonyi László nagyszerű, a főbb holokauszt emlékműveket és múzeumokat bemutató írása követi. Érthetően a téma okán ebben a cikk-interjúcsoportban olvashatják a Rajk Lászlóval készült interjúnkat, melynek apropója a Nemes Jeles László rendezte Saul fia című cannes-i nagydíjas (Oscar-díj esélyes) film bemutatója: mint tudott, a film díszlettervezője Rajk László volt. 
Ha már belső terek, akkor ezúton is feltétlenül ajánljuk (írunk is erről) a még október 31-ig a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban (SOM) látható Az izgalom biológiája főcímű tárlatot, ami Selye János stresszelméletét járja körül: a SOM kiállítási hagyományaihoz hűen segítségül hívta ehhez a designt, egész pontosan a Heonlab tervezőit (György Árpád Hunor, Bartha Tamás). 

Weiler Péter neve képzőművészeti munkái, akciói révén ismert, most megmutatjuk, hogy egyrészt milyen az otthona, másrészt mi történik egy lakás – egykori bankfiók (!) – tereiben, ha Weiler munkáinak ihletésére, és persze azok felhasználásával alakítják ki azt. Figyelem: a két enteriőrbemutató-cikkünket különleges Weiler-művek fűzik egybe!
Mások mellett ezekről olvashatnak aktuális számunkban.

8 ÉPÍTÉSZ RANDOM
KÜLFÖLD
10 Martinkó József Egy angyal Pradát visel - Fondazione Prada, Milánó - Rem Koolhaas, Chris van Duijn
18 Szekvenciák - Interjú Juha Leiviskä finn építésszel
24 Kígyózó sorok - Mercato Metropolitano - Lengyel Márton (NNOW)
26 Martinkó József: Kicsorbult sziporkák - Kortárs pavilonépítészet az Expo Milano 2015-ön

VILLA
36 Martinkó József: Fény járta test - Családi ház Kovács Péter építész és munkatársai tervei alapján – Kovács Péter DLA (Archiko)
50 Garai Péter: Megőrzött modernitás - Megújult a Málnai Béla tervezte Mende-villa - Kovács Csaba (NART Építész Műterem Kft.)

ITTHON
58 Götz Eszter: Égre néző - Pauler-ház a Krisztinavárosban - Kajdócsi Jenő (KJT Építész Stúdió Kft)
64  1864-1944-2004-2014 - Interjú F. Kovács Attilával
73 Gárdonyi László: Megépíteni a kimondhatatlant
76 „A tér inkább az agyadban jelenik meg, mint a filmvásznon” - Interjú Rajk Lászlóval,

MIN DOLGOZIK? – Farsang Barbara rovata
79 Építészeti és kulturális értékek - Interjú Börzsei Tamással, Nagy Nándorral, Szabó Bulcsuval és Szakál Andreával
82 Égigérő paszuly - Interjú Huszár Andrással, Pozsár Péterrel és Ráday Andrással

KKK
86 Stresszdesign - Újra Heonlab kiállítási installáció a SOM-ban - Bartha Tamás, György Árpád Hunor (Heonlab)
89 Design random
91 DECO
92 Réz Lola: Tér és fény - Klasszikus és modern üdítő eklektikája - Weiner Judit
96 Képesszé Weiler Péter munkáiból
102 Réz Lola: Képgaléria lakással - Lakásfeltárás Pesten - Weiner Judit
106 Martinkó József: Álom, álom, édes álom - Konyhakör

110 Petrik Rita: Szépítő füvek szentélye - Ilcsi Szépségmanufaktúra - Hatvani Ádám (sporaarchitets), Korompay Attila (térhálózat)

DESIGNLOKÁTOR

116 Molnár Szilvia: Bécsi taxi - 4ECK étterem – Kiss Miklós
119 Markó Barbara: Hús hússal – Meataly - Koczoh Judit (hollán9)
122 Mizsei Anett: Fine dining közösségformálás a Belvárosban
Baraka Restaurant & Lounge - Fónagy Dóra


130 TRAFIK
131 INDEX
132 ELŐJÁTÉK


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

Octogon 168

168 - 2021/4

Megjelent az OCTOGON magazin új, 168-as (2021/4-es) lapszáma, benne sok egyéb mellett a még első tétmeccsére váró Bozsik-stadionnal,  Törpe utcai panorámás luxusotthonokkal, zánkai koncept-építészettel, a Matilddá vált Klotild palotával, a Bánáti+Hartvig étteremből lett irodaházával és végül az irodával, aminek a kedvéért időnként érdemes megszakítani a home office-t, azaz a GeoConcept HQ-val.

Lakóteleptől a Biennáléig

Lakóteleptől a Biennáléig

Megjelent az OCTOGON magazin 167-es (2021/3-as) lapszáma.

Octogon 167

167 - 2021/3

Megjelent az OCTOGON magazin új, 167-es (2021/3-as) lapszáma, benne sok egyéb mellett Rottenbiller utcai épületrehabilitációval, lakótelepi agorával, debreceni campusépülettel, az új evosoft székházzal, a győri Rakpart 22 lakó- és irodaházával, nagykovácsi villával, siófoki bakterházzal, és mindenekelőtt beszélgetéssel a 17. Velencei Biennále magyar pavilonjáról.

Hirdetés