Hirdetés

Library and Learning Centre - Zaha Hadid, Szczecin Nemzeti Múzeum, Bem Park villapark, MOME Műhelyház

140 oldal, színes


2 500 Ft

Előfizetőknek 1 460 Ft


A tartalomból

Octogon 2016/3 (127.)

Aktuális számunk esetében már a címlapunkkal is a közelmúlt szomorú eseményére utalunk: a Zaha Hadid tervezte, Oxfordban megépült Közel-Kelet Központ külső fotójával indítunk, majd egyik utolsó, a közelünkben megvalósult művel, a bécsi Library and Learning Centre bemutatásával búcsúzunk a váratlanul elhunyt Zaha Hadidtól. A külföldi anyagok között egy regionális építészeti-tájépítészeti nóvum a - helyszínen megtörtént megrázó történelmi események és az állandó kiállítási koncepció okán - jórészt a térfelszín alá épített szczecini Nemzeti Múzeum vezet, amit a KÉK „Bubbles from Japan” című előadássorozata keretében tavasszal vendégeskedett és kiállított Norihiko Dannal készült interjú követ. Szintén kiállítás és külföldi meghívott: Nálunk járt a Think Global, Build Social! című „utazó tárlat” kurátora, Andres Lepik, aki exkluzív interjút adott az OCTOGON-nak. De időnként mi is elébe megyünk az interjúalanynak: Martinkó József az idén 40 éves Magis cég alapítójával, Eugenio Perazzával beszélgetett a Torre di Mosto melletti Magis központban.
A hazai vidéki, új épületek közül a viszonylag szakmai csend övezte Kerékpáros Centrumot ismerhetik meg, ami a Tisza-tónál épült meg (ép.: Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda). A kanyargó felhajtókkal létrehozott épület kortárs dán és holland példákkal mutat rokonságot. 

Nagyszabású lakásépítési projekt van folyamatban a debreceni Bem Parkban, ennek első üteme készült el: a négyemeletes társasházak méretes, teraszos erkélyekkel épületek meg, 156 lakást kínálva.  Az épületeket – a következő ütemekét is beleértve – a BORD Építész Stúdió építészei tervezték. A stúdió alapító-vezető tervezője, Bordás Péter az anyagot kísérő interjúban mesél az új debreceni irodájukról. 

A folyó budapesti fejlesztések közül a MOME Campus első megvalósult elemét, a Művészházat mutatjuk be, tervezését még Reimholz Péter kezdte el, s Csomay Zsófia és Németh Tamás fejezték be.

Kalmár László és Zsuffa Zsolt téglafalú családi házat terveztek a Kis-Sváb-hegy oldalába, melynek lakóteréből (Pálffy András tervezte) pazar kilátás nyílik a Várra, a Városmajorra. Az enteriőrben az alkalmazott anyagok között hangsúlyt kap a látszóbeton és a réz, előbbi különösen érdekes koncepció keretében jelenik meg. 

És szintén egy budapesti fejlesztés újabb eleme, a Váci Greens B épülete is elkészült, miként a korábbiakat, úgy ezt is bejártuk, s a látottakat megosztjuk olvasóinkkal. 

Előző számunkban is helyet kapott már a régi korok építészete (Andrássy 8.) egy rekonstrukció kapcsán, most a klasszicista stílusú (tereiben viszont barokkos jegyeket mutató) Óbudai Zsinagóga rekonstrukciója első ütemének eredményét ismerhetik meg. 

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF) !

KÜLFÖLD
10 Molnár Szilvia: Hadidizmus Bécsben - Library and Learning Centre - Zaha Hadid 
18 Hlatki Dorottya: Szelíden hullámzó beton - A Nemzeti Múzeum új épülete Szczecinben - Robert Konieczny, Michał Lisiński, Dorota Żurek, Katarzyna Furgalińska (KWK Promes) 

30 270 000 m3 curry - Interjú Norihiko Dan japán tervezővel

ITTHON
40  Martinkó József: Tekerj! - Elkészült a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum Tiszafüreden - Ferdinánd Árpád és Ferdinánd Csaba (Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda Kft.)
44 Martinkó József: Teraszvilág - A Bem Park villapark első üteme Debrecenben – Bordás Péter (BORD Építész Stúdió)
50 Régiók párbeszéde - Új utakon a BORD Stúdió. Interjú Bordás Péter építésszel 
53 Götz Eszter: Kiindulópont - Elkészült a MOME Műhelyháza - Reimholz Péter, Csomay Zsófia, Németh Tamás
VILLA
66 Torma Tamás: Feltárul-e? - Villa a Kis-Sváb-hegy oldalában - Zsuffa Zsolt, Kalmár László (Zsuffa és Kalmár Építész Műterem), Pálffy András (FITOUT ZRT.)
IRODA
82 Kovács Péter: Kiteljesedés felé - Átadták a Váci Greens B épületét – Tiba János, Király Zoltán (TIBA Építész Stúdió Kft.)

MIN DOLGOZIK? – Farsang Barbara rovata
90 Strandolás - Az Archikon Építésziroda tervei alapján újul meg a Palatinus

KKK
92 Uhl Gabriella: Mit felejtettünk eddig a raktárban?  - A Zsidó Múzeum és Levéltár 100! című új állandó kiállításáról
96 Uhl Gabriella: Közösségépítés - Elkészült az Óbudai Zsinagóga rekonstrukciójának első üteme - Szécsi Zsolt, Somlai Tibor, ifj. Kövessy Szabolcs, Benson Marcell
102 Bevésett nevek – Feketén-fehéren a Trefort-kertben felavatott holokauszt- és második világháborús emlékműről
104 „Az építészet állhat erős morális alapokon” - Andres Lepikkel Horváth András Dezső beszélgetett
108 DESIGN RANDOM
110 „Számomra ma a design halott” - Martinkó József interjúja Eugenio Perazzával, az idén negyvenéves Magis alapítójával
114 Designtavasz - 11. madeinhungary és 4. MeeD

TRAFIK
INDEX


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt két évtized 10 legjobb épülete

Az elmúlt két évtized 10 legjobb épülete

A világ első online építész magazinja szerint.

Mit keres a Louvre üvegpiramisa egy iráni ősi épület felett?

Mit keres a Louvre üvegpiramisa egy iráni ősi épület felett?

A fotómontázs-sorozat rámutat arra, hogy jobban kellene óvni a történelmi örökségünket.

Budapesten készült látványterv Zaha Hadidéknak

Budapesten készült látványterv Zaha Hadidéknak

Észtország fővárosába tervezett vasútállomást a Zaha Hadid Architects, a látványterveket a budapesti ZOA Stúdió készítette. 

Hirdetés