Zenit by Bayer

A Bayer Construct Zrt. 2018. augusztusában, hosszas előkészítés után, nyíltpiaci tranzakció keretében – Zugló Önkormányzatának kifejezett előzetes hozzájárulásával – szerezte meg a Bosnyák tér mögött elhelyezkedő beruházási terület tulajdonjogát, attól a lengyel ingatlanfejlesztő társaságtól (ECHO SA), amelynek 2006-ban az Önkormányzat eladta. Ezt követően nemzetközi tervpályázatot bonyolított le a cégcsoport, melynek első helyezettje – a globálisan ismert és szakmailag elismert Zaha Hadid tervezőiroda – elkészítette a mestertervet, ami alapján megkezdődtek az engedélyezési eljárások és a régészeti feltárások, majd 2022-ben elindult elsőként a lakóépület kivitelezése.


A beruházás eredményeként a pesti oldal egyik legzöldebb és legfenntarthatóbb városrésze születik meg. A környékhez és a Rákos-patakhoz organikusan kapcsolódó új városközpontban egyaránt megtalálhatóak lesznek lakások, irodák, valamint kereskedelmi és szabadidős funkciók. A komplex fejlesztés Budapest építészete, kultúrája és történelme iránti tiszteletet is kifejezi majd, a legmodernebb megoldásokkal.
 

A városnegyed főbejáratánál bevárásló utca, az épületek között egybefüggő zöld park kerül kiépítésre. A Zenit by Bayer épület lakásai 2024 második negyedévében kerülnek átadásra.

A kivitelezési fázisban a Zenit by Bayer tart legelőrébb. A társasházban 168 lakás és üzlethelyiségek kerülnek kialakításra. A lakók számára egyszintes mélygarázsban és a földszinten kapnak helyet a tárolók, parkolók. A nyolc emeleten elhelyezkedő otthonok három lépcsőházból közelíthetők meg. A háromrétegű üvegezéssel rendelkező korszerű nyílászárókra motoros redőny kerül, rejtett redőnytokkal. A lakásokba födémbe integrált mennyezeti hűtő-fűtő rendszer kerül beépítésre. A fürdőszobák elektromos padlófűtéssel és törölközőszárítós radiátorral rendelkeznek. A lakások esetében kétféle színvilág választható: nude és szürke.A belső udvarokban tájépítész által tervezett kertben pihenésre alkalmas terek kerülnek kialakításra padokkal, játszótérrel. Az ültetett fák árnyékot adnak, idényjelleggel pedig virágba borul a kert nagy része. Az új lakástulajdonosok gyönyörű zöld környezetben érezhetik otthon magukat.
 


Geotermikus fűtésrendszer 

Magyarország adottságai a geotermikus energia tekintetében Európában és világviszonylatban is kiemelkedőek. Hazánkban viszonylag alacsony mélységből az átlagnál magasabb hő termelhető ki. Elég 1000-2000 méter mélységig lefúrni ahhoz, hogy 70-90 Celsius-fokos vizet nyerjenek ki, ami a fűtési rendszereknek bőségesen elegendő. Európában ilyen hőmérsékletű vízért átlagosan ennél kétszer mélyebbre kell fúrni. A termálkút, amely ellátja az új zuglói városközpontot, a Bayer Construct Zrt. beruházásában valósult meg, 1200 méter mélyről 70-72 Celsius-fokos termálvizet pumpál a felszínre.

A létesítmény energiahatékonyságát a geotermikus energia biztosítja, ez az alapja a fűtési és melegvíz előállító rendszernek. A geotermikus kút adja a központi fűtési és használati melegvízhez szükséges energiát az épület valamennyi lakása számára, valamint a használati melegvíz felfűtés számára, a lakásokat egyedi mérőkkel látják el. Ezen órák leolvasása távolról is biztosított lesz rádió jeladós technológiával. Az apartmanok alacsony rezsiköltségét emellett a korszerű hőszigetelések garantálják.
 


Előregyártással nem csak a kivitelezés, de a tervezés ideje is radikálisan csökkenthető

Az előregyártó üzem minden eddiginél hatékonyabban tervezi és építi a zuglói Zenit by Bayer projekt épületeinek tartószerkezetét. Minden épületnél a generáltervező határozza meg az épület formáját és funkcióit, ennek kiegészítése, részletek felé való elmozdítása pedig a szakági tervezők feladata. A cég saját tartószerkezeti divíziót tart fenn annak érdekében, hogy technológiáinak alkalmazását biztosítani tudja, illetve, hogy minél gördülékenyebb legyen a kivitelezés. A tervek előállítása során a BIM módszert alkalmazták, amelynek mértéke már a modellek összehangolásáért, információkkal való feltöltéséért felelős, külön részleg létrehozását is indokolttá tette. Cégcsoportunk a BIM koordinációt saját magukra és az alvállalkozókra nézve is kötelezőnek tartja, hiszen ez teszi a lehető leghatékonyabbá az összetett feladatok menedzsmentjét.
 

 

Forrás: sajtóanyag


 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Összefogás az építőipar jövőjéért

Összefogás az építőipar jövőjéért

Komoly hiány van a szakmunkásokból – magyar nagyvállalatok fogtak össze az utánpótlásképzésért!

Modern kivitel és hőkontroll találkozása a Terrán kínálatában

Modern kivitel és hőkontroll találkozása a Terrán kínálatában

A mediterrán stílus helyett napjainkban az egyszerű színvilágú tetőcserepek hódítanak.

Hirdetés