Victoria & Albert Múzeum, D-Resort Hotel Šibenik, Nyaraló a Balaton déli partján, Hidegkúti Nándor Stadion 

140 oldal, színes


2 500 Ft

Előfizetőknek 2 125 Ft


A tartalomból

HIBA

Szerkesztősegunkre leselkedő ezer veszely kozul semmi nem valhat vegzetesebbe, mint az a vak hit, hogy egy magas presztizsű, nyomtatott magazin szerkesztese soran kizarjuk a HIBA lehetőseget azzal, ha megfelelő szamu szerkesztői lepcsőt epitunk be egy-egy cikk ele. Abban a meggyőződesben dolgozunk, hogy a print publikalas presztizset egy evszazadok alatt formalodott, szilard szerkesztői munka alapozza meg. Szemben az online megjelenesek logikajaval, vagyis a kinyomtatas visszavonhatatlansaga, utolagos javithatatlansaga okan a korultekintő, sok ellenőrzesi pontot beiktato munka elengedhetetlen a print lapokban. Ha itt hibazunk, akkor elveszitjuk azt az ervunket, miszerint nyomtatasban publikalni fontos minden epitesz tervezői praxis szamara. A print megjelenes „kőbe vesi”, a jelen időben a jovő idő szamara rogziti mindazt, ami ertekes, időtlen, fontos az epiteszetben. Termeszetesen, amikor HIBAZUNK, bujhatnank lapos kozhelyek moge, miszerint: „csak az nem HIBAZIK, aki nem dolgozik”. Ez azonban nem igy van. Főkeppen a mernoki, epitesz kozeg miatt, a mernoki munkatol elvarhato pontossag miatt az epiteszeti sajto csak a hibatlanhoz, a tokeleteshez, az eszmenyihez merheti magat. Ha ezt a tervezőktől is joggal varjuk el, akkor mi magunk sem adhatjuk alabb. Ugyancsak nem lehet kifogas, hogy rengeteget, dolgozunk, evente tobb ezer oldalnyi tartalmat szerkesztunk egy abnormalisan alacsony letszamu szerkesztősegi stab reszvetelevel. Ha nem megy, ha nem tudjuk magunkat megszervezni, akkor ugyanis nem kell, nem kotelező azt csinalni, amit csinalunk. Annyi szep foglakozas, elfoglaltsag van a vilagban, amiben kisebb odafigyeles, felszinesseg, lazasag is megengedhető. A mi hitelessegunket a HIBA nagyon rovid idő alatt felemeszti. Nincs lehetőseg a magyarazkodasra, mert nem kotelező nalunk megjelenni, minket olvasni. Szilard alapokra van szuksegunk akkor is, ha a minket korulvevő mediavilag egyre etikatlanabb elvek szerint is rendezi be magat. Soha nem a hagyomanyos sajto leepulő szetmallo keretei voltak szamunkra a mervadok, mindig egy esztetizalt, szepre, jora torekvő kozegben szerettunk dolgozni. Az OCTOGON architecture & design magazin elmult majd ket evtizedeben ezek az elvek szinte mindig műkodtek, noha kisebb-nagyobb hibak nyilvan előfordultak. Nem titok, hogy szerkesztősegunk az elmult evekben folyamatos valtozasban, formalodasban volt, ugyanakkor ez az olvaso, publikalo kozeg szamara nem szabad, hogy feltűnjon. Sok bolcsesz dolgozott, dolgozik velunk, hogy az irott szovegre, betűre, kepre, formara igenyesek legyunk, hiszen a bolcseszkarok leginkabb erre trenirozzak a hallgatoikat. A kutatasok pontos forrasokra tamaszkodhatnak kizarolag, magunkat pedig a jovő szakemberei szamara forrasnak tekintjuk.
Főszerkesztőkent ugy ereztem, hogy mindezt most le kell irnom. Tortent ugyanis, hogy minden torekvesunk es szerkesztői elveink ellenere 135-os lapszamunkban, a Corvin Negyedben felepult Nokia irodahaz kapcsan hatalmas HIBAT vetettunk az ugynevezett tervezői kreditek soran. Ez az egyik legfajobb, az epitesz partnereink szamara legelfogadhatatlanabb HIBA, ami csak előfordulhat. Akar evek munkaja, konfliktusai, erőfeszitesei, sikerei dőlhetnek romba, ha vegul a varva vart megjelenesben mas neve szerepel az alkotasuk tervezői listajaban. Ertem az ezek utan feltorő indulatot, jogasszal fenyegetőzest, es őszinten megvisel minket is, ha nem jol vegezzuk el a munkankat. A Nokia Skyparkrol raadasul ket cikkunk is szol. Figyelmetlenek voltunk, amikor a tervezőirodatol kapott hivatalos tervezői kreditlistaban nem figyeltunk fel arra, hogy mig az irodahaz kozossegi tereit (recepcio, bejarat, első emeleti konferencia terulet) a Demeter Design Studio (Demeter Nora, DDS) tervezte a ZDA Zoboki Design and Architecture, vagyis a Zoboki Epitesziroda partnerekent, addig a Nokia irodatereit Apro Tamas es munkatarsai (Hegedűs Klara, Vasko Tamas, Urban Attila, Szűcs Szabolcs, Archimon Epiteszeti es Belsőepiteszeti Kft.) alkottak meg. A cikk megjelenese utan Apro Tamas es Demeter Nora is ertetlenseget, felhaborodasat fejezte ki a sajnalatos HIBA miatt. Ennek felelőssege termeszetesen a mi vallunkat nyomja, a kovetkezmenyekkel nekunk kell elszamolni. Rettenetesen sajnaljuk, valodi mentsegunk tulajdonkeppen nincs. Emlithetnenk belső kommunikacios zavart, de ezt jobb tarsasagban is mellebeszelesnek gondolna a kedves olvaso. Nem tudunk mast tenni, mint bocsanatot kerunk az erintettektől es visszaterunk a munkahoz, az egyetlen eszkozhoz, amivel modunk van gyarapitani a magazin bizalmi tőkejet.

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF) !

KÜLFÖLD 

8 BIRCSÁK ESZTER 
NAGYVONALÚ GESZTUSOK, APRÓ RÉSZLETEK A RIZIKÓ ÁRNYÉKÁBAN 
A Victoria & Albert Múzeum új terei 
amanda levete (al_a) 

14 MOLNÁR SZILVIA 
VÍZCSEPP MANDALINA ARCÁN 
D-Resort Hotel Šibenikben 
prof. nikola bašić, marko murtić 

VILLA 
24 MARTINKÓ JÓZSEF 
TURNUSVÁLTÁS 
Nyaraló a Balaton déli partján 
tóth lászló, papp lászló, schalling frigyes, németh lászló (tóth project) 

32  PLESKOVICS VIOLA 
MODERN IDILL 
Családi ház az agglomerációban 
borsay attila 

38  GETTO KATALIN 
PERFORMANCIA ÉS ESZTÉTIKUM 
Aktívház-felújítás Pécsett 
prof. dr. habil. ifj. kistelegdi istván dla, ph.d. (kistelegdi 2008 építész-tervező kft.)

ITTHON 

44  TORMA TAMÁS 
IPAR A TÁJBAN 
Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő 
hatvani ádám, korompay attila, dékány tibor (sporaarchitects) 

58  MARTINKÓ JÓZSEF 
KAPSZULA 
Az új Hidegkúti Nándor Stadion épülete a Hungária körúton 
bordás péter (bord stúdió) 

MIN DOLGOZIK 

72 MÓRÉ LEVENTE 
HATÁROZOTT VÉGPONT 
C5 irodaház a Corvin Negyedben 
gunther zsolt, csillag katalin (3h építésziroda) 

KKK 
78  MÓRÉ LEVENTE 
LEHET-E MÁS? 
Hello Wood Építész Mustra 2017 - Tokaj 

IRODA 

96  SZŐNYEG-SZEGVÁRI ESZTER 
TESTET ÖLTÖTT INSPIRÁCIÓ 
A Brain Embassy belső terei 
trzop architekci 

DESIGN 

100  PLESKOVICS VIOLA 
SZÍVBŐL JÖVŐ TÁRGYAK 
interjú marcel wanders sztárdesignerrel 

106  MOLNÁR SZILVIA 
CEMENT + 3D 
Az iamart bemutatóterme és üzeme Csepelen 

110  MARTINKÓ JÓZSEF 
NEM EGYETLEN PROGRESSZÍV ÚT LÉTEZIK 
Interjú Aybars Ascival, a Walker Zanger KAZA Design Competition tervezői pályázatának nyertesével 

120 | TRAFIK 

120 | INDEX

76 DESIGN RANDOM


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

Kiss Miklós tervez arculatot a szintet lépő Hypeandhypernek

Kiss Miklós tervez arculatot a szintet lépő Hypeandhypernek

A kelet-európai identitás szellemében újul meg a magazin arculata és tartalma.

Octogon 165

165 - 2021/1

Megjelent az OCTOGON magazin idei első, immár hagyományosan műemlékes lapszáma. Címlapon az Irányi Palota felújítása, belül sok egyéb mellett interjú Zoboki Gáborral a készülő Operaházról, kritika a Szervita téri Emerald Residence-ről, a Széchenyi-hegyi TV-torony rekonstrukciója, a Drechsler-palota újjászületése. Hangsúlyozzuk: sok egyéb mellett!

Hirdetés