Hirdetés

Megjelent az OCTOGON 113. száma, egyéb más mellett benne: az almagyari Borkemping és Borterasz (címlapsztori), gazdag melléklet az alakuló és már megépült hazai sportlétesítményekről. 

140 oldal, színes


2 500 Ft

Előfizetőknek 1 460 Ft


A tartalomból

Megjelent az OCTOGON 113. száma, egyéb más mellett benne: az almagyari Borkemping és Borterasz (címlapsztori), gazdag melléklet az alakuló és már megépült hazai sportlétesítményekről. 

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF)! 

Megszólaltattuk a japán hullámlemez-lovast, valamint a zavarba ejtő Carry In projekt ugyancsak japán kiagyalóit. De olvashatnak helyszíni élménybeszámolót a Velencei Építészeti Biennáléról és kritikát az I. Építészeti Nemzeti Szalonról.

A KÉK Bubbles from Japan című előadássorozata a kortárs japán építőművészet képviselőit mutatja be, legutóbb Endo Shuhei járt náluk. A paramodern elmélet atyját, a számára kedves, sokat használt építőanyag okán hullámlemez-lovasnak is nevezett Shuheit Irimiás Balázs kérdezte pályájáról, a japán építészet aktuális helyzetéről és a betonhoz fűződő viszonyáról, de szóba kerül egy rejtélyes nevű – Makobetsu – építész is. Szerzőnk két másik japán művészt is elkapott Budapesten: Kiguchi Noriyuki kortárs színházi rendező és Ishikawa Takuma építész évek óta újrahasznosított anyagokból készített hatalmas dolgokat cipelnek és tuszkolnak be – közösségi happeningek keretében – szűk belső terekbe, szerte a világ nagyvárosaiban. Ez a világhírű Carry In projekt, ami a közelmúltban egy délutánra a MÜSZI-t is elfoglalta.  

Velencében újra Biennálé, hogy milyen az idén, arról lapunk főszerkesztőjétől olvashatnak beszámolót, itthon pedig megnyílt a Műcsarnokban az I. Építészeti Nemzeti Szalon, beharangozót sokan, kritikát annál kevesebben írtak erről a tárlatról, az OCTOGON-ban Mélyi József elemzi a látottakat.

Az eger-alsómagyari Érseki Dűlőben (Csutorás Ferenc birtokán) a Gereben Péter és Marián Balázs tervei alapján megszületett Borterasz és Venyige Spa, ez a kunyhók, borterasz, kilátó, medence alkotta komplexum nem szimplán a szüretről szól. A kiérlelt táji-építészeti kapcsolatai, kortárs átiratú archaikus alapformái és szerkezetei révén egyedülálló együttes turisztikai, építészeti és kulináris élményt egyaránt kínál.  
 
Kicsit keletebbre, a debreceni Nagyerdőn épült meg a Kovács Péter DLA és Lengyel István tervezte Tudományok Palotája. A mesterséges tó és egy halmocska közé befeszített skandinávos hangulatú rendhagyó épületet Martinkó József járta, mutatja be.  Munkatársunk a közeli Nagyerdei Stadiont is megtekintette. Az épület struktúrája – gondolatilag paralel a Tudományok Palotájával – képes kiegyensúlyozni a mesterséges szerkezet és a természetes ökoszisztéma óhatatlan aszimmetriáját.

A Nagyerdei Stadionról szóló írás az építtető Nemzeti Sportközpontok (NSK) sportlétesítmény-beruházásait bemutató mellékletünkben olvasható.  Lapzártánk idején a Puskás Ferenc Stadion látványterve (Skardelli György/KÖZTI Zrt.) még nem volt nyilvános, így csupán szóban (Vígh László kormánybiztossal készült interjúnkban) térünk ki rá, de számos épületről most először nálunk olvashatnak, tekinthetik meg látványterveiket (tornatermek és tanuszodák /Láris Barnabás/, Taróczy Balázs Nemzeti Teniszközpont /Kendik Géza/, Nemzeti Kosárlabda Akadémia /Bachmann Bálint/, a Nemzeti Kézilabda Akadémia új épülete és a Mátraházi Edzőtábor korszerűsítése /Berta Ferenc/ stb.). Várhatóan 2016-ra készül el a Dagály úszókomplexum, amelynek homlokzati látványterveit és néhány belsőtéri renderét számos publikációban láthatták már. Tervezője, Ferencz Marcel DLA azonban először az OCTOGON-nak beszélt hosszan a projekt építészeti, területrendezési szempontjairól. Ásztai Bálint építész – ez már nem a melléklet, de még sport – szintén először lapunknak nyilatkozott a zalacsányi golfpálya és villapark Széles Gábor-féle beruházás építészeti részleteiről (Farsang Barbara kérdezte őt).      
   

KÜLFÖLD
9  Martinkó József: Múltnak árnya – Egyetem Bejrútban – Zaha Hadid, Patrik Schumacher
13 Hullámlemez-lovas – Endo Shuhei építésszel Irimiás Balázs beszélgetett 
20 Bojár Iván András: Fundamentális kérdések – 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále

ITTHON
24 Torma Tamás: Belül a kívül – Villa a völgyben – Taraczky Dániel
29 Martinkó József: Két lábbal a homokon – Tudományok Palotája a debreceni Nagyerdőn – Kovács Péter, Lengyel István
33 Molnár Szilvia: Érett kapcsolat – Wellnessközpont Telkin – Bánáti Béla, Kátai Éva, Éles Péter
38 Martinkó József: A titok – Borterasz és Venyige Spa Eger-Almagyarron az Érseki Dűlőben – Gereben Péter, Marián Balázs

43 MELLÉKLET 
A Nemzeti Sportközpontok sportlétesítmény-fejlesztései

71 Mélyi József: Régi-új multimédia album – I. Építészeti Nemzeti Szalon
74 Carry In Müszi – Kiguchi Noriyukit és Ishikawa Takumát Irimiás Balázs kérdezte 
76 Min dolgozik? – Farsang Barbara rovata: Agoston Gabriela, Ásztai Bálint, Bene Tamás, Polefkó Ottó, Tarcali Dávid

DESIGN
86 Mizsei Anett: Munkahely kilátással – Dealogic iroda újratöltve – Szegő Gábor, Gyarmati Ágoston, Hitka András, Gáti Anna

90 Új helyek 
Princess Bakery & Bistro
URIMURI BETA
Essential Beauty Salon
Ramenka
BAO BAO

102 Trafik

103 Index


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

Tomay Tamás házai sohasem adják könnyen magukat

Tomay Tamás házai sohasem adják könnyen magukat

Négyrészes cikksorozatunkban a múlt héten elhunyt Tomay Tamás építészre emlékezünk - második rész.

Bán Ferenc 80 éves

Bán Ferenc 80 éves

A pályafutása és egy ikonikus épülete, a Nyíregyházi Művelődési Ház felidézésével köszöntjük az építészt.

Octogon 162

162 - 2020/6

Fészek, menedék, kisház, harmónia – az OCTOGON 2020-as hatodik számában sok esetben visszanyúlunk az építészet elemi, legalapvetőbb küldetéséhez, a személyes tér (biztonság, intimitás, nyugalom) megteremtéséhez. Ám ez nem merül ki decens kertek bukszusai mögött meghúzódó villaépületekben: van itt kabin a Hello Woodtól, Kertész Imre restaurált dolgozószobája 1/1-es méretarányban, de ha úgy vesszük, a felújított Trafó is az otthonosságot, egy saját belső teret jelent a közönsége számára. És van műemlékes projekt (a Károlyi-Csekonics Palota funkcióváltása), térrendezés (Széllkapu) vagy épp olyan irodafejlesztés, mint a Váci Greens befejezése. 

Hirdetés