Hirdetés

Megjelent az OCTOGON 113. száma, egyéb más mellett benne: az almagyari Borkemping és Borterasz (címlapsztori), gazdag melléklet az alakuló és már megépült hazai sportlétesítményekről. 

140 oldal, színes


1 950 Ft

Előfizetőknek 1 460 Ft


A tartalomból

Megjelent az OCTOGON 113. száma, egyéb más mellett benne: az almagyari Borkemping és Borterasz (címlapsztori), gazdag melléklet az alakuló és már megépült hazai sportlétesítményekről. 

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF)! 

Megszólaltattuk a japán hullámlemez-lovast, valamint a zavarba ejtő Carry In projekt ugyancsak japán kiagyalóit. De olvashatnak helyszíni élménybeszámolót a Velencei Építészeti Biennáléról és kritikát az I. Építészeti Nemzeti Szalonról.

A KÉK Bubbles from Japan című előadássorozata a kortárs japán építőművészet képviselőit mutatja be, legutóbb Endo Shuhei járt náluk. A paramodern elmélet atyját, a számára kedves, sokat használt építőanyag okán hullámlemez-lovasnak is nevezett Shuheit Irimiás Balázs kérdezte pályájáról, a japán építészet aktuális helyzetéről és a betonhoz fűződő viszonyáról, de szóba kerül egy rejtélyes nevű – Makobetsu – építész is. Szerzőnk két másik japán művészt is elkapott Budapesten: Kiguchi Noriyuki kortárs színházi rendező és Ishikawa Takuma építész évek óta újrahasznosított anyagokból készített hatalmas dolgokat cipelnek és tuszkolnak be – közösségi happeningek keretében – szűk belső terekbe, szerte a világ nagyvárosaiban. Ez a világhírű Carry In projekt, ami a közelmúltban egy délutánra a MÜSZI-t is elfoglalta.  

Velencében újra Biennálé, hogy milyen az idén, arról lapunk főszerkesztőjétől olvashatnak beszámolót, itthon pedig megnyílt a Műcsarnokban az I. Építészeti Nemzeti Szalon, beharangozót sokan, kritikát annál kevesebben írtak erről a tárlatról, az OCTOGON-ban Mélyi József elemzi a látottakat.

Az eger-alsómagyari Érseki Dűlőben (Csutorás Ferenc birtokán) a Gereben Péter és Marián Balázs tervei alapján megszületett Borterasz és Venyige Spa, ez a kunyhók, borterasz, kilátó, medence alkotta komplexum nem szimplán a szüretről szól. A kiérlelt táji-építészeti kapcsolatai, kortárs átiratú archaikus alapformái és szerkezetei révén egyedülálló együttes turisztikai, építészeti és kulináris élményt egyaránt kínál.  
 
Kicsit keletebbre, a debreceni Nagyerdőn épült meg a Kovács Péter DLA és Lengyel István tervezte Tudományok Palotája. A mesterséges tó és egy halmocska közé befeszített skandinávos hangulatú rendhagyó épületet Martinkó József járta, mutatja be.  Munkatársunk a közeli Nagyerdei Stadiont is megtekintette. Az épület struktúrája – gondolatilag paralel a Tudományok Palotájával – képes kiegyensúlyozni a mesterséges szerkezet és a természetes ökoszisztéma óhatatlan aszimmetriáját.

A Nagyerdei Stadionról szóló írás az építtető Nemzeti Sportközpontok (NSK) sportlétesítmény-beruházásait bemutató mellékletünkben olvasható.  Lapzártánk idején a Puskás Ferenc Stadion látványterve (Skardelli György/KÖZTI Zrt.) még nem volt nyilvános, így csupán szóban (Vígh László kormánybiztossal készült interjúnkban) térünk ki rá, de számos épületről most először nálunk olvashatnak, tekinthetik meg látványterveiket (tornatermek és tanuszodák /Láris Barnabás/, Taróczy Balázs Nemzeti Teniszközpont /Kendik Géza/, Nemzeti Kosárlabda Akadémia /Bachmann Bálint/, a Nemzeti Kézilabda Akadémia új épülete és a Mátraházi Edzőtábor korszerűsítése /Berta Ferenc/ stb.). Várhatóan 2016-ra készül el a Dagály úszókomplexum, amelynek homlokzati látványterveit és néhány belsőtéri renderét számos publikációban láthatták már. Tervezője, Ferencz Marcel DLA azonban először az OCTOGON-nak beszélt hosszan a projekt építészeti, területrendezési szempontjairól. Ásztai Bálint építész – ez már nem a melléklet, de még sport – szintén először lapunknak nyilatkozott a zalacsányi golfpálya és villapark Széles Gábor-féle beruházás építészeti részleteiről (Farsang Barbara kérdezte őt).      
   

KÜLFÖLD
9  Martinkó József: Múltnak árnya – Egyetem Bejrútban – Zaha Hadid, Patrik Schumacher
13 Hullámlemez-lovas – Endo Shuhei építésszel Irimiás Balázs beszélgetett 
20 Bojár Iván András: Fundamentális kérdések – 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále

ITTHON
24 Torma Tamás: Belül a kívül – Villa a völgyben – Taraczky Dániel
29 Martinkó József: Két lábbal a homokon – Tudományok Palotája a debreceni Nagyerdőn – Kovács Péter, Lengyel István
33 Molnár Szilvia: Érett kapcsolat – Wellnessközpont Telkin – Bánáti Béla, Kátai Éva, Éles Péter
38 Martinkó József: A titok – Borterasz és Venyige Spa Eger-Almagyarron az Érseki Dűlőben – Gereben Péter, Marián Balázs

43 MELLÉKLET 
A Nemzeti Sportközpontok sportlétesítmény-fejlesztései

71 Mélyi József: Régi-új multimédia album – I. Építészeti Nemzeti Szalon
74 Carry In Müszi – Kiguchi Noriyukit és Ishikawa Takumát Irimiás Balázs kérdezte 
76 Min dolgozik? – Farsang Barbara rovata: Agoston Gabriela, Ásztai Bálint, Bene Tamás, Polefkó Ottó, Tarcali Dávid

DESIGN
86 Mizsei Anett: Munkahely kilátással – Dealogic iroda újratöltve – Szegő Gábor, Gyarmati Ágoston, Hitka András, Gáti Anna

90 Új helyek 
Princess Bakery & Bistro
URIMURI BETA
Essential Beauty Salon
Ramenka
BAO BAO

102 Trafik

103 Index


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

150

150 - 2019/2

Megjelent az Octogon Magazin új lapszáma! Többek között a Nemzeti Táncszínház épülete, három különleges budai családi ház, az első vidéki LEED Gold minősítésű iroda, a legújabb trendekkel lépést tartó hotelek, és egy különleges finn projekt került a lapba.

Octogon Deco - online előfizetés

0 - 2019/1

Hogyan juthatsz hozzá a magazinhoz?

Mivel sok megkeresést kaptunk arra vonatkozóan, hogy weboldalunkon is elő lehessen fizetni a magazinra, mostantól ide kattintva megtehetitek. Emellett természetesen a kéthavonta megjelenő magazint Budapesten eléritek a nagyobb bevásárlóközpontokban (pl.: Mammut, MOM Park, Terminál, Árkád), illetve az Inmedio és Relay üzletekben, ahogy vidéken is. További üzletekről ezen a linken tájékozódhattok

A lentiekben a 2019/1-es lapszámunkba tekinthettek bele.

149

149 - 2019/1

Megjelent az Octogon Magazin új lapszáma! Többek között a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója, a kőszegi Festetics-Chernel-palota felújítása, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi székháza, a Budai Vigadó felújítása és a Gül baba türbéjének felújítása is a lapban.

Hirdetés