Hirdetés

Chad Oppenheim-interjú, társasházból élhető családi ház Pasaréten, református templom Újpalotán, a Budapesti Német Iskola bővítése, kastélydombi Luther-kápolna, Prónay-kilátó a Romhányi-hegyen, megújult a Szombathelyi Haladás Sportkomplexum.

140 oldal, színes


2 500 Ft

Előfizetőknek 1 460 Ft


A tartalomból

Az összefirkált ország

Nem, nem a Kétfarkú Kutya Párt legfrissebb - egyébként szellemes - street art akcióiról, illetve a graffitikről általában lesz szó. Nem is az egyre alacsonyabb színvonalú, egyre inkább kifulladó, kommersz, reklámszagú tűzfalfestési mánia újabb darabjairól. Hanem valami másról. Néhány éve a déli part egyik legelegánsabb jachtklubjában futottam bele egy családapa egész hátas náci horogkereszt-birodalmi sas tetoválásába, amit egy héten keresztül bámult mélán a strandoló juppi közönség és gyermekeik tucatjai. Én sem tettem mást, mint hogy az Index szerkesztőjén keresztül a nyilvánossághoz fordultam. Rendőrt nem akartam hívni, gyáva voltam az izomaggyal történő nyílt konfliktushoz, miközben a BTK is rendelkezik az „önkényuralmi jelkép, nyilvános…” stb., stb. Némiképpen máshogyan, de évek óta beteggé tesz a nyári időszak nekivetkezése, pőre honfitársaim, népem „összefirkáltsága”: a nonfi, a figuratív, a ribancrendszám, a boka, a vicces, a maori, a motoros, a színes, az elrontott, a kihízott, az eltorzult, a színes, a fekete, a szexi, meg a náci.

Liberalizmusom természetesen tág teret enged az egyén önkifejezésének. Végsőkig kiállok a test feletti önrendelkezés minden formája mellett, tehát nem elvi problémáim vannak igazán, hanem merőben esztétikai vívódásaim. (Ilyenkor hangzik el a cinikus, mindent elfedő, Jolly Joker-mondat: NEKEM IS VANNAK TETOVÁLT BARÁTAIM.) Azt élem ugyanakkor nyárról-nyárra át, hogy szépérzék, vizuális ízlés terén rendkívüli kihívásokkal él a tetovált magyar. Hogyan beszélhetünk az épített szépség, a berendezett, vagy a közteret élhetővé tevő szépség iránti elvárásokról, ha felkarnyi sárkányok, bokára maszatolt töviskoszorúk, lapockahájon eltorzuló angyalszárnyak, kínai és gótbetűk kibogozhatatlan vésetei hirdetik úton-útfélen, hogy „valamit nagyon el akarok mondani magamról a világnak”, “valamilyen szubkultúrába tartozom”, csak éppen azzal nem vagyok tisztában, hogy a testem valójában mi is. Ki is vagyok én voltaképpen? Minden ügyetlen tetoválás mögött egy bizonytalan, kicsi, szorongó lélek leledzik? Önbizalomhiány? A testben létezés magabiztosságának, elfogadásának zavarai? Sokszor tűnik pusztán üres divathóbortnak mindaz, ami önmagán ennyire messze túlra mutat.

Társadalmi szintű értékzavart, értékválságot mutat ez a sok összevisszaság, ami között az ember megörül, ha feltűnik egy ANYA, BÉLA, vagy ÜSS! BŰN AZ ÉLET! tematikájú börtöntetoválás, vagy tini kori meggondolatlanság. Ezek szépek, mert nem egy bután működő, bután működtetett iparágról szólnak, aminek legtöbbször semmiféle kulturális regiszterhez nincs semmiféle köze. Pótcselekvések. Nyájlogikájú billogok. Sok tetoválást olyanok rajzolhattak fel, tetoválhattak fel a kedves megrendelőre, akik egyébként az ábrázolás mikéntjének, a rajzi kifejezés esztétikumának legalapvetőbb törvényszerűségeivel sincsenek tisztában. Vaskos, fantáziátlan mintakönyvekből kiválasztott indigómatricákat ragasztgatnak fel illuminált fesztivállátogató áldozataikra, amit aztán tűpisztolyaikkal satíroznak a bőrre fel mindenféle rajztudás nélkül. Ez így rettenetes. Nehéz időszak a nyár. Gyúrjon, igyon, egyen, plasztikáztasson, pirszingeltessen inkább az emberfia, minthogy butaságokat firkálva legyen egy bégető nyáj tagja a siófoki strandon. Nagyobb, ötéves fiam egyébként szenvedélyes matrica-tetoválás fogyasztó. Nincs hét, hogy egy-egy szuperhős, vagy hableány ne kerülne a karjára. Általában nagyszámú hölgyismerőseivel, négy és hét év közötti kislányokkal kokettál ily módon. Lelkük rajta! Kinövik, vagy nem! De félek, ez az összefirkált ország még sokáig ovis marad.

A szerk.

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF)!

Tartalomjegyzék

KÜLFÖLD

 • Sütő András Balázs: „Közelebb áll az érzésekhez, mint a gondolkodáshoz”- Chad Oppenheim-interjú

VILLA

 • Pleskovics Viola: Az a bizonyos Genius loci - Családi ház a Pasaréten - Gereben Péter, Marián Balázs
 • Somfalvai Patrícia: Redukált anyaghasználat - Társasházból élhető családi ház Pasaréten - Báger András, Helmle Csaba (BAHCS művek Kft.)
 • Mórocz Tamás: Idézet - Egy zuglói emlék újraélve - Szokolyai Gábor (MCXVI Építészműterem)

ITTHON

 • Katona Vilmos PhD: Ideák térhódítása - Református templom Újpalotán - Kertész Balázs (ArchEn Kft.)
 • Hit az újrakezdésben - Kertész Balázs építésszel és Tóth Petra belsőépítésszel Katona Vilmos PhD beszélgetett.
 • Torma Tamás: Zöldterültbe domesztikálva - A Budapesti Német Iskola bővítése - Hartvig Lajos DLA, Nagypál Viktor (Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.); Scheffler + Partner Architekten BDA
 • Zsuppán András Szárba szökkent mag - Kastélydombi Luther-kápolna - Krizsán András DLA (Modum Építésziroda Kft.)
 • Molnár Szilvia: 421 M - Prónay-kilátó a Romhányi-hegyen – Báger András (BAHCS művek Kft.)
 • Mizsei Anett: Sokrétegű térélmény - Megújult a Szombathelyi Haladás Sportkomplexum – Bordás Péter (BORD Építész Stúdió Kft.)
 • Kovács Péter: Egy talált tárgy megtisztítása - Balance Loft, Budapest - Marián Balázs (Mevaplan Kft.)

KKK

 • Takács Ákos: Mókembé bemutató
 • Martinkó József: Kabinok a tájban - Hello Wood 2018, Csóromfölde

DESIGN RANDOM

DESIGN LOKÁTOR

 • Somfalvai Patrícia: Toalett luxuskivitelben – A Gundel étterem illemhelyeinek új designja – LAB5 Építésziroda Kft.

INDEX


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

Elindult a DO WORK! iroda akusztikai szolgáltatása

Elindult a DO WORK! iroda akusztikai szolgáltatása

Innovatív megoldás az irodai hangcsillapításra.

Elhunyt Rimanóczy Jenő

Elhunyt Rimanóczy Jenő

Az Ybl-díjas építész 85 éves volt. 

Vasúti indóház és luxus szálloda

Vasúti indóház és luxus szálloda

Építészeti megoldások a hazai és nemzetközi műemlék felújítások kapcsán.

 

Hirdetés