Hirdetés

Balaton, Tomay Tamás, Paládi-Kovács Ádám, debreceni holokauszt emlékmű, CEU, Sheila O’Donnell és John Tuomey, Váci Greens C

140 oldal, színes


2 500 Ft

Előfizetőknek 1 460 Ft


A tartalomból

Augusztus utolsó heteiben még elutaztunk egy-egy napra Balatonra, persze nem csak a nyárutói napsugarat kergetni, hiszen két nyaralóépületet (nyaraló-lakóépületet) tekintettünk meg. Tomay Tamás mandulaligetben álló, erős vertikalitású és szerkesztésű, pazar panorámájú háza a szó szoros és átvitt értelmében is a felemelésről szóló épület. Paládi-Kovács Ádám talán az első a hazai építészek között, aki a gabion-hálót lakóház burkolataként tervezte meg egy, a 20. századi weekend-építészet hagyományain álló, de azt egyúttal merészen átíró balatonboglári házzal. S ha már kő, akkor egy kelenhegyi sétán (az épületet bemutató cikk szerzője, Láris Barnabás ajánlásával) érdemes a képek után élőben is esetleg megszemlélni a kézzel rakott kavicsfalazatú, homlokzati beharapásokkal megépített, Makrai Sándor tervezte lakóházat. 

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF)! 

A tavalyi holokauszt emlékév sok emlékhelyet – jókat, rosszabbakat – adott az ország különböző köztereire. Bő egy évvel ezelőtt, még tervfázisban mutattuk be a Nagy Marianna által tervezett debreceni emlékművet, ami mostanra valósággá vált, őrizve igazán méltóan és költőien az elpusztítottak emlékét. 

Debrecenben az egyetemi körzet az egyik legdinamikusabban fejlődő terület. Ferencz Marcel két évvel ezelőtt átadott kubusa, a Fenntartható Épületenergetikai Demonstrációs Központ (DEM) most társat kapott, közkeletű nevén LEO-t. A DENIIFI Szuperszámítógép Központ szintúgy kockaépület, mégis az építész példát mutatott most is arra, hogy ez az egyszerű, geometrikus forma fantasztikus lehetőségek rejt. 
Az építészszakma eddig csak suttogott, most ünnepel: Nagy Tamás nagyon várt új munkája elkészült, a renovált és bővített részekkel kiteljesedett Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyről Vukoszávlyev Zorán írt kritikát. 

Megújul a CEU (Budapest) épületkomplexuma is, jelen hírek szerint 2016-ra. Az ír tervezőpáros - Sheila O’Donnell és John Tuomey - exkluzív interjúban mesélt az OCTOGON munkatársának arról, milyen lesz a CEU 2016 után, és persze sok minden másról.

Budapest piaci alapú beruházásait, ha nem is nagyítóval, de keresni kell, így mindig öröm beszámolni egy-egy nagyszabású ügyről. A tavaly átadott Váci Greens A épülete mellett elkészült a C is jelű is – az OCTOGON munkatársai elsőkként látták az nem csak a járdáról, de bent is jártak; hasonlóan történt velünk a hatvanas évek elején Lehoczky Pál tervezte, de most Kolba Mihály és munkatársai tervei alapján újjászületett Erzsébet Irodaház (Zugló) esetében is. 

Progresszív fikció egy progresszív fickótól – akár ezt a címet is adhattuk volna a Min dolgozik?-rovatunk egyik interjúszövegének. Aki tudni akarja mi a térpornográf és mitől lesz Rambóvá egy ifjú építészhallgató, ne hagyja ki ezt az interjút!

Aztán elég csak körülnézni kicsit és látható, hogy nagyszerű dolgok születnek a design világában: Zalavári József köztéri LED-lámpa terveiről mesélt, Tóth-Vásárhelyi Réka, aki az ún. kokeshi baba készítés hazai művésze nálunk beszélt először egy olyan japán díjról, amit létezése óta külföldiként eddig egyedül ő kapott meg pár hónappal ezelőtt. 

A belső terek témájában az airnbn mellett újabban a „közért-design” is hasít. A merész luxustereiről híres Varró Zoltán belsőépítész is tervezett a közelmúltban egy igazán vagány enteriőrű élelmi-szeráruházat. Ám annak, aki menekülne a fogyasztástól és vágyik a vidéki levegőre, a Szupernova őriszentpéteri „Gandi”-házát. 

Tartalom:

8 ÉPÍTÉSZ RANDOM
KÜLFÖLD
10 Mindenen átívelő párbeszéd - Sheila O’Donnell és John Tuomey építészekkel Birtalan Orsolya beszélgetett
VILLA
16 Molnár Szilvia: Egy állítás és egy tagadás - Nyaraló-lakóház Bogláron - Paládi-Kovács Ádám (Paládi Építész és Mérnök Kft.)
22 Martinkó József: Nehézkedési erő - Nyaraló – Tomay Tamás
28 Láris Barnabás: Telepi srác - Családi ház Kelenvölgyben - Makrai Sándor (Ív Stúdió Kft.)

ITTHON
38 Martinkó József: Kéz és név - A holokauszt városi emlékműve Debrecenben - Kovács Péter DLA (Archiko Kft.)
42 Pleskovics Viola: A világ faluja - A Hello Wood 2015 Csórompusztán
48 Martinkó József: Mega, giga - Szuperszámítógép épülete a debreceni egyetemi kampuszon – Ferencz Marcel, Habil., DLA
54 Vukoszávlyev Zorán PhD: Elemek ritmusos sora egy út mentén - Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely – Nagy Tamás DLA

IRODA
62 Pleskovics Viola: Új láncszem – A Váci Greens C épülete – Tiba János, Király Zoltán (TIBA Építész Stúdió Kft.)
74 Kaposi Dávid: Két világ határán - Az Erzsébet Irodaházban jártunk – Kolba Mihály (Kolba és Társai Építészstúdió Kft.)

80 MIN DOLGOZIK? – Farsang Barbara rovata
Formai kettősség – Glavatity Luca diplomaterve 
Kooperációban a kalcittal – Bognár Petra és Dobos Bence László közös munkája 
Progresszív fikció – Pintér Márton vizsgamunkája 

86 KKK
Például. Új lengyel ház – Kiállítás a FUGA-ban
Kaszás Károly: kortárs Finn építészet – A finn építészet hatása magyar szemmel
...és formát ölt a gondolat... - Schickedanz Albert-kiállítás, Műcsarnok
Jan Gehl: Élhető városok

88 DESIGN
Ősz eleji designmustra 
Mint egy légiós kiképzés - Zalavári Józseffel beszélgettünk
„Mindig is egy kicsit japánnak éreztem magamat” – Interjú Tóth-Vásárhelyi Rékával

91 DESIGN RANDOM

103 DECO
Réz Lola: Palota a konzerveknek - Buda Gourmet  - Varró Zoltán (Varrodesign)
Petrik Rita: Időkapszulából kaleidoszkóp - Ahol a Szupernova megpihen - Szkladányi György, Szabó Gábor (Szupernova Design)

118 DESIGNLOKÁTOR
Mező Viola: Octo-elefántia – Bestia pesti Belvárosban – Bara Ákos

126 Trafik
127 Index
128 Előjáték

   


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

146

146 - 2018/6

Pedro Gadanho-interjú, partra vetett konténerek – Matosinhos Retail Park, naplemente a tó fölött – Nyitott-zárt villaépület a fővárosi agglomerációban, az újjáépített Dagály Strandfürdő,  a budai városháza műemléki rekonstrukciója, korszerűsítése és bővítése, Hello Wood Építész Mustra.

20 éves az Octogon

20 éves az Octogon

A Pulitzer-emlékdíjjal kitüntetett, évi nyolc alkalommal megjelenő OCTOGON architecture&design magazin 2018-ban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

147

147 - 2018/7

Önreflexív építészet a budai dombvidéken, az AU Műhely tervezte kétarcú családi ház Csömörön, malomépületből indusztriális társasház lett a Jazz Loft Aquincum Apartments, puritán borászat Tolcsván, sztárinterjú Marc Sadlerrel – ez mind az Octogon friss számában.

Hirdetés