Hirdetés

Idén kilenc magyar épület is pályázik a Mies van der Rohe díjra. 

Hirdetés

Az európai építészet legjobbjait ismerik el a kétévente átadott díjjal, melyek jelöltjei között idén kilenc magyar épület is van: az apró történeteket rejtő budai városháza rekonstrukciója, a szigorú rendszer által inspirált kikötőépület Győrnél, a budapesti Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplom felújítása, a Nagykovácsi egyik szurdokánál megbúvó családi ház, a játékos homlokzatú Graphisoft Park fogadóépülete, a múltat megelevenítő Palatinus és az Újpesti Piac és Rendezvénytér, nagykanizsai óvoda és noszvaji lombházak.

 

Budai városháza műemléki rekonstrukciója, korszerűsítése és bővítése 

Már évek óta üresen állt a régi városháza, amikor a Magyar Nemzeti Bank újonnan létrehozott alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae megvásárolta. Felújítására rögvest, még 2014 őszén meghívásos tervpályázatot hirdettek, ahol a tervek közül a leginkább visszafogottabb, a Hetedik Műterem elképzelése valósulhatott meg. Szabó Levente, a műterem vezetője, a helyszínt kutató régészekkel, szakemberekkel és a műemlékfelügyelővel egyeztetve döntötte el, hogyan viszonyul a feltárt értékekhez: tiszteletben tartja a ház történetiségét. "Az épületet lehetetlen határozott jelzőkkel leírni: ezernyi apró történeti és kortárs részletből áll. A kitisztított műemléki terek mellett a legizgalmasabbak azok a pontok, ahol az évszázados falak különösebb erőlködés nélkül váltanak kortárs elemekre. (...) A házat most én olvasom, aztán írok róla: van miért és érdemes is. Volt egy csapat, akik újraalkották a történetét." - írja Kovács Dániel

Bővebben az Octogon 2018/146. lapszámában olvashat az épületről. 

 

 

Győr-Gönyű kikötőépület

A Sporaarchitects-térhálózat csapatának köszönhetően a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötőbe egy kontroll épület került. A multifunkciós épületet a kikötői infrastruktúra szigorú rendszere határozza meg, tömege mégis karakteres. A Hatvani Ádám, Korompay Attila és Dékány Tibor vezetésével tervezett ház egyszerre iroda, irányítóközpont és szervízállás, személyzete innen kommunikál a partfalnál várakozó uszályokkal. De alkalmas arra is, hogy elvégezhessék az uszályok hulladék- és veszélyesanyag-mentesítését. Emellett magában foglal még gépkocsi tárolót, vízminőségvizsgálati labort, tárgyalót, sőt vendégszobát is. Erre a feladathalmazra azért van szükség, mert itt egy ipari és közlekedési csomópontban vagyunk, ahol a vízi-, közúti- és a vasúti közlekedés összeér. Az építmény koronája, központi eleme az emeleti, a padlótól a mennyezetig üvegezett épülettest, ami – egy közúti szelvény fölött – a vezetői irodákkal és a központi tárgyalóval konzolosan nyúlik a víz felé: innen nemcsak vízi körpanoráma adódik, de a magasból a kikötői tevékenységet is át lehet tekinteni.

Bővebben az Octogon 2017/5. 137. lapszámában olvashat az épületről. 

A budapesti Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplom felújítása

A vizafogói Tours-i Szent Márton-templomot Szabó István, a legendás modern építész, belsőépítész és szobrász tervezte 1981–82 folyamán. Berecz Tamás és Batári Attila alapos munkával járt utána az építész eredeti szándékának s szellemiségének mély átérzésével, új művet létrehozva rekonstruálta azt. A ‘80-as évek elavult szerkezeteinek cseréjén túl átértelmezték a szakrális teret, valamint a belső közlekedés és a harangtorony szellemes és szerves, dramaturgiailag feszes kialakításával, magas szintű társművészeti teljesítménnyel, újrafogalmazták a templomot. “Hommage à Szabó István”, ami aktuálisan két törekvést jelentett: rekonstruálni a mester eredeti elképzelését és ahol lehet, a mai technológiai és funkcionális igényekhez, a megváltozott városképhez igazítani a meglévő templomot.” - írja Katona Vilmos az épületről. “Mivel a szakrális építmények lényege a térszervezés, az eredmény inkább tűnik egyéninek, mint a készen kapott gondolatiság folytatásának. A hitelesség szempontjából kiértékelve: önmagát igazoló döntés, tudat alatti ellenérzés mindazzal szemben, amit üzenetével „képvisel”. Tartalmi útkeresés és kiforrott formaérzék. Ambíció és ennek elfojtása.”

Bővebben az Octogon 2018/144. lapszámában olvashat az épületről.

 


Családi ház, Nagykovácsi

A Nagykovácsiban lévő Zsíros-hegy lábánál, szurdokkal határolt telken áll az AU Workshop által tervezett nyeregtetős, szelíd, messziről vaskos kandallókéménynek ható, valójában toronyépítménnyel kreált faház. A toronyban egyébként úgy érezhetjük magunkat, akár “a környező tisztások vadleseinek egyikéről szemlélődnénk csendesen” A szokatlan anyag párosítással - vörösfenyő, fémlemez-zsalugáter - készült épület “tereiben állva olyan érzésünk támad, mintha erre a látványra lenne az egész ház szerkesztve.” - vallják az építészek. 

Bővebben az Octogon 2017/6 138. lapszámában olvashat az épületről.


Új fogadóépület a Graphisoft Parkban

Az idén 20 éves Graphisoft Park mára a kortárs építészet egyik hazai skanzenje. Az egykori Óbudai Gázgyár területén már építészeti korrétegek is érzékelhetők: téglaarchitektúrák, skandinávos uralom, majd jöttek a másfajta irodák és másfajta információtechnológiai, illetve biotechnológiai cégszékházak. Egy idő után a Park parkjellege is megváltozott: már nem az egyetemi campusok, hanem az irodaparkok képét mutatta a látogatónak Sőt, a Sugár Péterék tervezte új fogadóépület megjelenésében már szakít a téglaépítészet hagyományával, helyette pillérváz, transzparencia, mintázott üvegfalak és könnyedség jellemzi.  

Bővebben az Octogon 2017/8 140. lapszámában olvashat az épületről.
 


 

Palatinus Gyógy-, Strand- és Hullámfürdő

Az id. Janáky István tervezte Palatinus az idők folyamán számos rekonstrukción esett át. A Nagy Csaba vezette Archikon csapata a sallang eltávolításával, a felhalmozódó rétegek lefejtésével nemcsak a Janáky-féle terv szellemiségét hozta vissza, hanem új funkciókkal gazdagította a margitszigeti fürdőt. Az építészek "az 1936-os tervekhez nyúltak vissza és annak szellemét kívánták megidézni, ő állít tükröt. Amiben látszik is a múlt, meg nem is." - írja Szépvölgyi Viktória.

Bővebben az Octogon 2017/7 139. lapszámában olvashat az épületről.

 

Újpesti Piac és UP Rendezvénytér

Újpest központja, legfontosabb közösségi tere a Szent István tér, melynek jelentős részét elfoglalta az 1970-es években létesült piac. A hely az elmúlt években a káosz képével inkább elriasztotta a lakosokat, mintsem vonzotta volna. A tér rendezésével egyértelművé vált, hogy a piac helyzete is megoldásért kiált. Az új épület létrejöttét a Firka Építész Stúdió csapatának köszönheti, akik csavartak egyet a történeten és a klasszikus piac vagy éppen vásárcsarnok helyett egy vegyes funkciójú komplexumot terveztek. Vagyis: a lelkes piacrajárók a hétvégi bevásárlás előtt/közben/után kultúrprogramokat, koncerteket, vagy akár operát is megnézhetnek itt.

 

Nagykanizsai piarista óvoda

A dmb műterem a nagykanizsai piarista óvoda új óvodaépületének egy olyan színes házat tervezett, amit az óvonők és a gyerekek nagyon hamar belaktak és azóta is a magukénak érzik. A meglévő épület átalakítása és bővítése az épületegyüttes, mint kötetlen partitúra egyes elemeinek átértelmezését és a meglévő épületben rejlő tartalékok újraszervezését tette szükségessé.

 

Erdei lombházak Noszvajon

Csend, lomb, hűvös árnyék illata. A fán a levelek megrezzennek, állatneszek, egy egészen másik dimenzió. Szeretetre méltó feladat egy idilli erdei környezetbe kisebb üdülőházakat rejteni. Fábián Gábor és az ARKT Építész Stúdió erre vállalkozott Noszvajon, ahol a helyi környezethez legjobban igazodó, egyszerű, minimalista egységeket terveztek. A legnagyobb hangsúly a házak illeszkedésén volt: formailag, anyaghasználatban idomuljanak az erdőhöz. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Felhőkarcolót állított Budapest szívébe egy algoritmus

Felhőkarcolót állított Budapest szívébe egy algoritmus

Másodpercek alatt végtelen számú teljesen különböző változatot hoz létre az ANTitecture algoritmusa. 

Szívószálmentes fedőt hoz Magyarországra a Starbucks

Szívószálmentes fedőt hoz Magyarországra a Starbucks

Újfajta, szívószálmentes fedők a magyarországi Starbucks kávézókban.

A Tabánban debütált az öntözőzsák

A Tabánban debütált az öntözőzsák

Mert egy fát nem elég elültetni, életben is kell tartani.

Hirdetés