Idén kilenc magyar épület is pályázik a Mies van der Rohe díjra. 

Az európai építészet legjobbjait ismerik el a kétévente átadott díjjal, melyek jelöltjei között idén kilenc magyar épület is van: az apró történeteket rejtő budai városháza rekonstrukciója, a szigorú rendszer által inspirált kikötőépület Győrnél, a budapesti Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplom felújítása, a Nagykovácsi egyik szurdokánál megbúvó családi ház, a játékos homlokzatú Graphisoft Park fogadóépülete, a múltat megelevenítő Palatinus és az Újpesti Piac és Rendezvénytér, nagykanizsai óvoda és noszvaji lombházak.

 

Budai városháza műemléki rekonstrukciója, korszerűsítése és bővítése 

Már évek óta üresen állt a régi városháza, amikor a Magyar Nemzeti Bank újonnan létrehozott alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae megvásárolta. Felújítására rögvest, még 2014 őszén meghívásos tervpályázatot hirdettek, ahol a tervek közül a leginkább visszafogottabb, a Hetedik Műterem elképzelése valósulhatott meg. Szabó Levente, a műterem vezetője, a helyszínt kutató régészekkel, szakemberekkel és a műemlékfelügyelővel egyeztetve döntötte el, hogyan viszonyul a feltárt értékekhez: tiszteletben tartja a ház történetiségét. "Az épületet lehetetlen határozott jelzőkkel leírni: ezernyi apró történeti és kortárs részletből áll. A kitisztított műemléki terek mellett a legizgalmasabbak azok a pontok, ahol az évszázados falak különösebb erőlködés nélkül váltanak kortárs elemekre. (...) A házat most én olvasom, aztán írok róla: van miért és érdemes is. Volt egy csapat, akik újraalkották a történetét." - írja Kovács Dániel

Bővebben az Octogon 2018/146. lapszámában olvashat az épületről. 

 

 

Győr-Gönyű kikötőépület

A Sporaarchitects-térhálózat csapatának köszönhetően a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötőbe egy kontroll épület került. A multifunkciós épületet a kikötői infrastruktúra szigorú rendszere határozza meg, tömege mégis karakteres. A Hatvani Ádám, Korompay Attila és Dékány Tibor vezetésével tervezett ház egyszerre iroda, irányítóközpont és szervízállás, személyzete innen kommunikál a partfalnál várakozó uszályokkal. De alkalmas arra is, hogy elvégezhessék az uszályok hulladék- és veszélyesanyag-mentesítését. Emellett magában foglal még gépkocsi tárolót, vízminőségvizsgálati labort, tárgyalót, sőt vendégszobát is. Erre a feladathalmazra azért van szükség, mert itt egy ipari és közlekedési csomópontban vagyunk, ahol a vízi-, közúti- és a vasúti közlekedés összeér. Az építmény koronája, központi eleme az emeleti, a padlótól a mennyezetig üvegezett épülettest, ami – egy közúti szelvény fölött – a vezetői irodákkal és a központi tárgyalóval konzolosan nyúlik a víz felé: innen nemcsak vízi körpanoráma adódik, de a magasból a kikötői tevékenységet is át lehet tekinteni.

Bővebben az Octogon 2017/5. 137. lapszámában olvashat az épületről. 

A budapesti Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplom felújítása

A vizafogói Tours-i Szent Márton-templomot Szabó István, a legendás modern építész, belsőépítész és szobrász tervezte 1981–82 folyamán. Berecz Tamás és Batári Attila alapos munkával járt utána az építész eredeti szándékának s szellemiségének mély átérzésével, új művet létrehozva rekonstruálta azt. A ‘80-as évek elavult szerkezeteinek cseréjén túl átértelmezték a szakrális teret, valamint a belső közlekedés és a harangtorony szellemes és szerves, dramaturgiailag feszes kialakításával, magas szintű társművészeti teljesítménnyel, újrafogalmazták a templomot. “Hommage à Szabó István”, ami aktuálisan két törekvést jelentett: rekonstruálni a mester eredeti elképzelését és ahol lehet, a mai technológiai és funkcionális igényekhez, a megváltozott városképhez igazítani a meglévő templomot.” - írja Katona Vilmos az épületről. “Mivel a szakrális építmények lényege a térszervezés, az eredmény inkább tűnik egyéninek, mint a készen kapott gondolatiság folytatásának. A hitelesség szempontjából kiértékelve: önmagát igazoló döntés, tudat alatti ellenérzés mindazzal szemben, amit üzenetével „képvisel”. Tartalmi útkeresés és kiforrott formaérzék. Ambíció és ennek elfojtása.”

Bővebben az Octogon 2018/144. lapszámában olvashat az épületről.

 


Családi ház, Nagykovácsi

A Nagykovácsiban lévő Zsíros-hegy lábánál, szurdokkal határolt telken áll az AU Workshop által tervezett nyeregtetős, szelíd, messziről vaskos kandallókéménynek ható, valójában toronyépítménnyel kreált faház. A toronyban egyébként úgy érezhetjük magunkat, akár “a környező tisztások vadleseinek egyikéről szemlélődnénk csendesen” A szokatlan anyag párosítással - vörösfenyő, fémlemez-zsalugáter - készült épület “tereiben állva olyan érzésünk támad, mintha erre a látványra lenne az egész ház szerkesztve.” - vallják az építészek. 

Bővebben az Octogon 2017/6 138. lapszámában olvashat az épületről.


Új fogadóépület a Graphisoft Parkban

Az idén 20 éves Graphisoft Park mára a kortárs építészet egyik hazai skanzenje. Az egykori Óbudai Gázgyár területén már építészeti korrétegek is érzékelhetők: téglaarchitektúrák, skandinávos uralom, majd jöttek a másfajta irodák és másfajta információtechnológiai, illetve biotechnológiai cégszékházak. Egy idő után a Park parkjellege is megváltozott: már nem az egyetemi campusok, hanem az irodaparkok képét mutatta a látogatónak Sőt, a Sugár Péterék tervezte új fogadóépület megjelenésében már szakít a téglaépítészet hagyományával, helyette pillérváz, transzparencia, mintázott üvegfalak és könnyedség jellemzi.  

Bővebben az Octogon 2017/8 140. lapszámában olvashat az épületről.
 


 

Palatinus Gyógy-, Strand- és Hullámfürdő

Az id. Janáky István tervezte Palatinus az idők folyamán számos rekonstrukción esett át. A Nagy Csaba vezette Archikon csapata a sallang eltávolításával, a felhalmozódó rétegek lefejtésével nemcsak a Janáky-féle terv szellemiségét hozta vissza, hanem új funkciókkal gazdagította a margitszigeti fürdőt. Az építészek "az 1936-os tervekhez nyúltak vissza és annak szellemét kívánták megidézni, ő állít tükröt. Amiben látszik is a múlt, meg nem is." - írja Szépvölgyi Viktória.

Bővebben az Octogon 2017/7 139. lapszámában olvashat az épületről.

 

Újpesti Piac és UP Rendezvénytér

Újpest központja, legfontosabb közösségi tere a Szent István tér, melynek jelentős részét elfoglalta az 1970-es években létesült piac. A hely az elmúlt években a káosz képével inkább elriasztotta a lakosokat, mintsem vonzotta volna. A tér rendezésével egyértelművé vált, hogy a piac helyzete is megoldásért kiált. Az új épület létrejöttét a Firka Építész Stúdió csapatának köszönheti, akik csavartak egyet a történeten és a klasszikus piac vagy éppen vásárcsarnok helyett egy vegyes funkciójú komplexumot terveztek. Vagyis: a lelkes piacrajárók a hétvégi bevásárlás előtt/közben/után kultúrprogramokat, koncerteket, vagy akár operát is megnézhetnek itt.

 

Nagykanizsai piarista óvoda

A dmb műterem a nagykanizsai piarista óvoda új óvodaépületének egy olyan színes házat tervezett, amit az óvonők és a gyerekek nagyon hamar belaktak és azóta is a magukénak érzik. A meglévő épület átalakítása és bővítése az épületegyüttes, mint kötetlen partitúra egyes elemeinek átértelmezését és a meglévő épületben rejlő tartalékok újraszervezését tette szükségessé.

 

Erdei lombházak Noszvajon

Csend, lomb, hűvös árnyék illata. A fán a levelek megrezzennek, állatneszek, egy egészen másik dimenzió. Szeretetre méltó feladat egy idilli erdei környezetbe kisebb üdülőházakat rejteni. Fábián Gábor és az ARKT Építész Stúdió erre vállalkozott Noszvajon, ahol a helyi környezethez legjobban igazodó, egyszerű, minimalista egységeket terveztek. A legnagyobb hangsúly a házak illeszkedésén volt: formailag, anyaghasználatban idomuljanak az erdőhöz. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megújult az Árpád Center környéke

Megújult az Árpád Center környéke

Akadálymentes és zöld közösségi tér született a Váci úti irodafolyosón.

Budapest Brand néven működik tovább a főváros turisztikai, kulturális és marketing szervezete

Budapest Brand néven működik tovább a főváros turisztikai, kulturális és marketing szervezete

Egyesült a BVA (Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.) és a BFTK (Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ).

Hirdetés