Hirdetés

Mesterséges fényviszonyok, szabályozott hőmérséklet, LED-világítás.

Mesterséges fényviszonyok, szabályozott hőmérséklet és LED-es megvilágítás – így néz ki a jövő növénytermesztése. Egy ilyen különleges, vertikális farmot adtak át Budapesten, a Tungsram újpesti központjában. Az innovatív projekt kivitelezésében a KÉSZ Csoport is részt vett. 

Elkészült a Közép-Európában egyedülálló, kutatási-fejlesztési célú vertikális farm a Tungsram újpesti központjában az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával: a 150 négyzetméter termelőterületű farmon mikrozöldségek és kisebb salátanövények teremnek kizárólag LED-es, azaz mesterséges megvilágítással napszaktól vagy időjárástól függetlenül. 

A farm létrehozásában a Tungsram partnere a KÉSZ Csoport volt, a vállalat több tagvállalata is részt vett a projektben. A generálkivitelező a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. volt, a létesítmény acélszerkezetét a KÉSZ Metaltech valósította meg. A farmot a bim.GROUP Kft. tervezte.

Ház a házban

„Kivitelezési szempontból a vertikális farm gyakorlatilag egy ’ház a házban’: egy ipari területen speciális termeket hoztunk létre, ahol a növénytermesztés zajlik. A KÉSZ gondoskodott a generálkivitelezés részeként többek között a légtechnikai rendszerről és az energiaellátásról is” – mondta Tápai Árpád, a KÉSZ Csoport generálkivitelező tagvállalata, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Indulhat a környezeti hatásoktól független termelés

A vertikális farm előnye, hogy a környezeti hatásoktól függetlenné lehet tenni a mezőgazdasági termelést, a növénytermesztést ugyanis mesterséges környezetbe, mesterséges keretek közé viszik. 

„A vertikális farm számunkra is egy mintaprojekt, nem vettünk még részt ilyen jellegű feladatban.

Ugyanakkor a KÉSZ Csoport elkötelezett a fenntartható és innovatív megoldások iránt, ezért örömmel láttunk munkának. A beltéri növénytermesztéshez a körülményeket mesterségesen kell biztosítani, ilyen például a befújt levegő hőmérsékletének vagy éppen a páratartalomnak a szabályozása. A legnagyobb kihívást így mindenképpen a légtechnikai rendszer szabályozása jelentette a számunkra. Nagyon örülünk neki, hogy minden körülményt sikerült biztosítanunk ahhoz, hogy sikeresen indulhasson el a növénytermesztés” – tette hozzá Tápai Árpád.

(Borítókép: A Jakob Factory vietnámi épülete, illusztráció)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fogadj örökbe egy zöldfelületet!

Fogadj örökbe egy zöldfelületet!

A jó példa az Astoriánál, akit megihlet, a Főkertnél jelentkezhet.

Izgalmas előzetest kapott az „Eltűnt Budapest”

Izgalmas előzetest kapott az „Eltűnt Budapest”

A számítógépes játék visszavisz a város múltjába.

Lehet még olcsón újépítésű lakást venni?

Lehet még olcsón újépítésű lakást venni?

Több tényező együttes hatására ismét szárnyal az újépítésű lakások piaca.

Hirdetés