Hirdetés

Biofiligrán homlokzat, természetes szellőzés, moduláris belső és rengeteg növény a Jakob vietnámi üzemében.

Hirdetés

Különleges gyárépületet adtak át Vietnámban, egy ipari park közepén Ho Chi Minh Citytől (azaz Saigontól) 50 kilométerre, lényegében az ország gazdasági centrumában: a Jakob Factory lett az első gyártási csarnok Vietnámban teljesen természetes szellőzéssel. A svájci gyár, és a tervezésben számára segítő két svájci építésziroda alapos munkát végzett: a növényi homlokzat mögött tökéletesen moduláris belső falak segítik a munkaterületek intelligens elosztását, együtt pedig egy rugalmas és kényelmes munkaterületet eredményeznek.

Vietnám GDP-je az 1986-os gazdasági reformok óta meredeken emelkedik; miközben agrár országból iparivá vált, a folyamat egyik kísérőjelenségeként az elmúlt tíz évben megduplázódott az ipari csarnokok száma – ám a gyors építkezések során a legújabb építőipari trendek követése teljesen mellékes volt.

Nemcsak a sebességgel volt a baj: az ipari parkokra vonatkozó szabályok nem túl szigorúak, elsősorban mert a gazdasági érdekek prioritást élveznek a környezi hatásokkal szemben, vagyis jónéhány üzemterület erősen szennyező, káros építési gyakorlattal, amely tönkreteszi a korábban porózus földeket.

Ilyen körülmények között a Jakob Factory új csarnoka – amelyet a szintén svájci központú G8A és rollimarchini építészirodák segítségével valósított meg – újabb mérföldkő lehet, egy új hivatkozási pont, ami alternatívát nyújt az említett káros gyakorlatoknak.

A három svájci cég vietnámi tevékenységének történte 2002-re nyúlik vissza. Peter Jakob vezérigazgató családostul a Mekong Deltánál nyaralt, miután odahaza egy gyártási folyamat automatizálási kísérlete kudarcba fulladt. Az elgyötört CEO felfigyelt a helyi munkások ügyességére, így elhatározta, hogy egy manuális termelési ágat az országba telepít. Három évvel később egy ideiglenes helyszínen elkezdődött a termelés, majd 2008-ban beindult az első saját vietnámi gyáruk is, 150 alkalmazottal.

Igen ám, de az üzem tervezési hibái hamar kiütköztek: sem a térbeli elrendezés, sem az anyaghasználat nem volt megfelelő, a rossz körülmények miatt óriási volt a fluktuáció. Gyorsan egyértelművé vált, hogy új helyre van szükség, olyanra, aminek már a tervezésekor figyelembe veszik Dél-Vietnám mindig forró és párás klímáját, az épület terei pedig jobban alkalmazkodnak a Jakob igényeihez.

Ezúttal jóval komolyabban vették a tervezési fázist: a Jakob, a G8A és a rollimarchini folyamatosan fejlesztette, átbeszélte és challenge-elte a terveket, mindvégig szem előtt tartva a környezeti hatásokat és a jövőbeli fejlesztési lehetőségeket. Nagyobb jelentőséget kapott a levegő hőmérséklete és minősége, a korábbi épület hűtése ugyanis eszement mennyiségű energiát emésztett fel, a cirkuláció hiánya pedig a munkásokat tette próbára.

Az új épület passzív design elemekre támaszkodik, egyik célja a föld megkímélése. A jellemzően horizontálisan terjeszkedő ipari épületekkel szemben ez a gyár vertikálisan, a hasznos zónák egymás fölé helyezésével terjeszkedik. Ez a robusztus szerkezet a lehető legtöbb földet szabadon hagyja, egyúttal kültéri helyeket kínál a dolgozóknak.

A tervezők maximálisan alkalmazkodtak a trópusi éghajlathoz, ennek érdekében a régió hagyományos építészetéből is sokat merítettek – ezen kívül a G8A már évtizedes tapasztalatot halmozott fel a trópusi klímán való építkezésben. A hagyományos helyi építészet tekintélyes árnyékolókkal és nyitott homlokzatokkal – melyeket úgy helyeztek el, hogy folyamatosan biztosítsa a természetes ventillációt – védekezett a hőség ellen. Ezt az alaptudást egészítették ki a legújabb anyagok használatával, miközben a szellőzésre rásegítenek egyszerű ventillátorokkal, sokkal komfortosabb hőérzetet teremtve.

És persze megjelent a biofil design, csak ezúttal a nyitott homlokzatot buja növényzet alkotja. A homlokzat függesztett szerkezetét a talajtól a tetőig feszített kétrétegű acélsodrony-háló alkotja. Fent a vízszintes geotextília védelmet nyújt az esőtől, szűri a napfényt, a párologtatással hozzájárul a hőmérséklet csökkentéséhez, tisztítja a levegőt, és megköti a porrészecskéket.

Ugyanakkor a fluktuációnak nem csupán a tetszetős homlokzattal akarták elejét venni: a zöld belső udvar mikroklímája nyugalmat áraszt, találkozóhelyként szolgál, továbbá különböző sporteszközökkel látták el azt, míg az árnyékos területein a hagyományos sziesztának is hódolhatnak a helyiek. Következő lépésként gyermekmegőrzőt és még több szabadidős tevékenységet terveznek a dolgozók számára.

A Jakob Rope Systems szándéka szerint – és könnyen lehet, hogy igaza lesz – a két építészirodával együtt a fenntartható trópusi építészet új hivatkozási pontját alkotta meg.

Projekt: Jakob Factory
Helyszín: Ho Chi Minh City (Saigon), Vietnam
Építészet: G8A Architectes + rollimarchini architects
Megrendelő: Jakob Saigon LTD
Terület: 30 000 m2
Zöldfelület: 13 000 m2
Projekt költség: 8 millió USD
Kivitelezés: 2017 – 2020




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szálcement homlokzatburkolat különböző épületeken

Szálcement homlokzatburkolat különböző épületeken

Mert a természetes és természetesen szép anyag bármilyen épületen megállja a helyét.

A lebegő hatás és átforduló homlokzat

A lebegő hatás és átforduló homlokzat

Így néznek ki az Equitone homlokzatburkolatai családi házakon.

EQUITONE: egyszerű és dinamikus

EQUITONE: egyszerű és dinamikus

Kreatív és minőségi megoldások a szálcement homlokzatburkolati anyag használatában.

Hirdetés