Hirdetés

Így enyhítenék a lakhatási válságot.

Meglepő lépésre szánta el magát Barcelona vezetése, amellyel a drasztikusan emelkedő ingatlanáraknak és a lakásínségnek vetnének véget a katalán fővárosban: úgy szeretnék növelni a rendelkezésre álló bérlakások számát, hogy az üresen álló, magántulajdonban lévő ingatlanokat kompenzáció ellenében kisajátítják. 

A Bloomberg beszámolója szerint az elmúlt hetekben a város lakásügyi hatósága 14 olyan vállalkozásnak írt levelet, amelyek összesen 194, jelenleg üresen álló lakást birtokolnak. A levélben figyelmeztették a tulajdonosokat, hogy ha a következő hónapban nem találnak olyan bérlőt, aki hosszú távra kivenné a lakásokat,

akkor a város kisajátítja őket, a tulajdonosokat pedig a piaci ár felével kompenzálja. A közösségi tulajdonba vett ingatlanokat alacsony jövedelmű családok bérelhetnék ki, így enyhítve a városban fennálló lakhatási problémákat. 


Még 2016-ban elfogadtak egy jogszabályt, amelyben kimondták, hogy ha egy magántulajdonban lévő lakás legalább két évig üresen áll, akkor az önkormányzatoknak joga van 4-10 éves időtartamra szociális bérlakásként érvényesíteni, hogy aztán újra visszaadják a tulajdonosoknak. Az elmúlt években azonban kevés esetben éltek ezzel a lehetőséggel, így 2019-ben úgy módosították a rendelkezést, hogy a hatóság az üresen álló lakásokat ne csak bérelhesse, hanem meg is vásárolhassa a tulajdonosoktól.

Barcelona évek óta súlyos lakáshiánnyal küzd. A 2008-as pénzügyi válság után a spanyol ingatlanpiac stagnált, a magántulajdonban lévő ingatlanok hosszabb ideig üresen álltak, sok esetben az ingatlanok állapota leromlott, a város egyes területein az elhanyagolt, magára hagyott lakásokat drogkereskedők vették birtokukba. Sok bérbeadó arra várt, hogy újra beinduljon a piac, és jóval nagyobb áron ki tudja adni az ingatlanát.

Ez a megfontolás üres lakások százaihoz, a bérleti díj drasztikus emelkedéséhez és egyre növekvő lakhatási válsághoz vezetett.

Az áldatlan állapotot a 2016-os jogszabállyal kívánták orvosolni, de mivel nem sikerült elérni a kívánt célt, kénytelenek voltak szigorítani. Lucia Martín, a város lakásügyi biztosa szerint nem az az elsődleges cél, hogy a város kisajátítsa a lakásokat, hanem hogy a tulajdonosokat rábírják arra, hogy adják bérbe ingatlanjaikat.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kengo Kuma tervezett bővítést Gaudí egyik mesterművéhez

Kengo Kuma tervezett bővítést Gaudí egyik mesterművéhez

Gaudí barcelonai épülete 2000 m2 új térrel bővült.

Barcelona nem akar Ermitázs fiókintézményt a kikötőjébe

Barcelona nem akar Ermitázs fiókintézményt a kikötőjébe

„A terveknek kell alkalmazkodniuk a városhoz, és nem fordítva” – indokolta az önkormányzat döntését Janet Sanz polgármester-helyettes.

Hogyan alakíthatnánk lakóházzá irodákat?

Hogyan alakíthatnánk lakóházzá irodákat?

Az irodapiacot kategóriákra bontva találni megfelelő típust.

Hirdetés