A barcelonai Casa Míla egyik lakója meglepő részleteket árul el.

A turisták 22 eurót fizetnek, hogy megnézhessék belülről is a barcelonai La Pedrerát (más néven Casa Mílát), Ana Viladomiu viszont több mint 30 éve ott lakik. Ma már azt mondja, kivételezett helyzetben van, hogy Antoni Gaudí egyik leghíresebb házában élhet, de sok furcsasághoz kellett hozzászoknia az évek során.

Gaudí épületét 1984-ben nyilvánította az UNESCO a világörökség részévé, Ana néhány évvel később költözött be a férjével. Eleinte bosszantotta a sok turista, később talán még jobban is, amikor gyerekekkel és csomagokkal kellett átverekednie magát rajtuk. Még később a lányait zavarta, hogy a folyosókon kószáló turisták megláthatják őket az otthoni, hiányos öltözékükben. Olykor még be is kopogtatnak Ana ajtaján.

„Ha stake-et sütök, és az átlagosnál kicsivel több a füst, a biztonságiak felhívnak: Mi történik? Ég valami? Máskor meg azt mondják: Tegnap későn értél haza.”

Ana tehát az intimszféra hiányosságait tartja negatívumnak, no meg a kacskaringós, girbe-gurba tereket, amiket egyáltalán nem könnyű praktikusan berendezni. Mindez eleinte bosszantotta, később azonban nem törődött vele, és a ház szépségét élvezi inkább. A Casa Mílának mindössze két másik lakosa van, és könnyen lehet, hogy ők az utolsó lakói, mivel az épület látogatható turisztikai központ, a La Pedrera Alapítvány központja, konferenciahelyszín, továbbá irodák, boltok is bérlik.  

Borítókép: David Rüsseler / Unsplash
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kengo Kuma tervezett bővítést Gaudí egyik mesterművéhez

Kengo Kuma tervezett bővítést Gaudí egyik mesterművéhez

Gaudí barcelonai épülete 2000 m2 új térrel bővült.

Barcelona nem akar Ermitázs fiókintézményt a kikötőjébe

Barcelona nem akar Ermitázs fiókintézményt a kikötőjébe

„A terveknek kell alkalmazkodniuk a városhoz, és nem fordítva” – indokolta az önkormányzat döntését Janet Sanz polgármester-helyettes.

Autómentessé tennék Barcelona belvárosának harmadát

Autómentessé tennék Barcelona belvárosának harmadát

A gyalogosok és a tiszta levegő lesz a főszerep a katalán fővárosban

Hirdetés