Hirdetés

A gyalogosok és a tiszta levegő lesz a főszerep a katalán fővárosban

Barcelona több, az élhetőbbé tételét elősegítő intézkedésen dolgozik. Így például kijelölt alacsony kibocsátású zónákat, ahová nem hajthatnak be régi benzines és dízel autók, de a rövidtávú lakáskiadást is szabályozta a turizmus optimalizálása érdekében. Nem véletlenül lett tehát Barcelona Dreta de l’Eixample lakóövezete az idei évben a legmenőbb helyszín a Time Out magazin szerint – de már újabb fejlődési fázisra készül a város.

Fotó: Lucas Neves / UnsplashFotó: Logan Armstrong / Unsplash

Ismét hasonló, hosszútávú célt tűzött maga elé Barcelona vezetése: terveik szerint tíz éven belül minden harmadik utcát autómentes területté alakítanak az Eixample kerületben. A városi tanács szerint a városrész magas népsűrűsége és erőteljes szennyezettsége miatt élvez prioritást az intézkedés bevezetéséhez. Az oktogonjairól ismert Eixample zöldítésével, és a szennyezés visszaszorításával egészségesebbé, biztonságosabbé és fenntarthatóbbá válhat a terület.

A tervek szerint a kerület minden harmadik utcája nemcsak autómentessé válik, hanem zöld zónává is alakul.

Huszonegy új zöldterület jön majd létre, így az Eixample minden lakosa az otthona 200 méteres körzetén belül elérhet egy zöld helyszínt. 

A közutak csökkentésének kompenzálása érdekében a városi tanács ígérete szerint biztosítja a hozzáférést a tömegközlekedéshez.

A projekt várhatóan 2022-ben indul. A tervező kiválasztásáról nyílt pályázat keretében születik döntés. A városi tanács olyan elképzeléseket vár, melyek praktikus gyalogos forgalmat tesznek lehetővé, nyáron kellő mennyiségű árnyékos helyet kínálnak és támogatják a gyermekek aktív kikapcsolódását. Ezen túl lehetőséget biztosítana a bárok és éttermek számára szabadtéri teraszok kialakítására, és olyan flexibilis tereket is létrehoznak, melyek alkalmasak rendezvények, például koncertek, vásárok befogadására. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átadták az idei Európai Örökségvédelmi díjat Barcelonában

Átadták az idei Európai Örökségvédelmi díjat Barcelonában

A díjátadón fenntarthatóságra és inkluzivitásra törekvő projekteket ismertek el

 Kutatóállomás a lombok között

Kutatóállomás a lombok között

Az IAAC obszervatóriuma egy barcelonai erdőben. 

Rózsaszín napszemüvegen át

Rózsaszín napszemüvegen át

A Moco-ban öltött testet a Six N. Five virtuális valósága.

Hirdetés