Hirdetés

Extravagáns otthon lett a barcelonai cementgyárból

Ricardo Bofill spanyol építész saját magának vette meg a La Fábricát.

Ricardo Bofill spanyol építész irodája eddig több mint 1000 projektet valósított meg a világ több mint 50 országában. Munkásságának egyik érdekes darabja az Barcelona melletti, egykor cementgyárként funkcionáló épület, amelyet negyvenöt év alatt alakított át lakóházzá. Az első világháború alatt az épületben szerelőműhely működött, mire Bofill átvette, az épület és környezete erősen lepusztult, mostanra azonban újra életet lehelt bele.

Fotók: Ricardo Bofill

Az ipari komplexum Katalónia iparosodásának első korszakából származik, az eredeti épületet nem egyszerre építették meg, hanem funkcióinak bővülésével folyamatosan kiegészítették új szárnyakkal. Bofill szerint egy olyan struktúráról beszélünk, amely a népi építészetre emlékeztet, de stílusjegyeit az ipar használta fel. A cementgyárat (La Fábrica) 1973-ban vásárolta meg az építész, aki úgy akart életet lehelni az épületbe, hogy közben a régi elemeit is megőrzi:

a La Fábrica örökölte és megóvta azt az karaktert, amely az iparosodásra emlékeztet, ugyanakkor ötvözi a hetvenes évek stíluselemeit, valamint a modern kori társadalomra és a kultúrára jellemző változó igények iránti érzékenységet.

Az iparterület eredetileg 30 silóból állt, nagy belső terekkel, föld alatti alagutakkal. A munkálatok során kiválasztották azt a nyolc silót, amelyet szerettek volna megőrizni, a többit pedig dinamittal lerombolták. A megmaradt elemeket megszabadították a cementtől és a törmeléktől, csupán ez a szakasz másfél évet vett igénybe. Ahogy haladtak előre a kialakításban, egyre nyilvánvalóvá vált, mekkora értéket képvisel az épület vegyes építészeti sajátosságaival, a hatalmas lépcsőivel és tereivel, brutalista formavilágával.

Ma virulens növényzet öleli körbe az épületet, a hatalmas belső terekben pedig luxusbútorok alkotnak lélegzetelállító kontrasztot az ipari múlt önmagában is lenyűgöző maradványaival.

Forrás: ricardobofill.com

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Élősködők – a lépcsők filmje

Élősködők – a lépcsők filmje

Az Oscar-gálán taroló koreai filmben egy épület képzi le a társadalmi berendezkedés szélsőségeit.

Felújították a holland típusú szélmalmot Békéscsabán

Felújították a holland típusú szélmalmot Békéscsabán

A négyszintes, holland típusú malom 1856 és 1860 között épült, forgatható tetőszerkezettel.

Rózsaszínbe zárt brutalizmus, avagy a pink esete a beton ruhaüzlettel

Rózsaszínbe zárt brutalizmus, avagy a pink esete a beton ruhaüzlettel

A szín jól illik az épület anyaghasználatához, de állásfoglalás a divat reprezentálására is.

Hirdetés