Ricardo Bofill spanyol építész saját magának vette meg a La Fábricát.

Ricardo Bofill spanyol építész irodája eddig több mint 1000 projektet valósított meg a világ több mint 50 országában. Munkásságának egyik érdekes darabja az Barcelona melletti, egykor cementgyárként funkcionáló épület, amelyet negyvenöt év alatt alakított át lakóházzá. Az első világháború alatt az épületben szerelőműhely működött, mire Bofill átvette, az épület és környezete erősen lepusztult, mostanra azonban újra életet lehelt bele.

Fotók: Ricardo Bofill

Az ipari komplexum Katalónia iparosodásának első korszakából származik, az eredeti épületet nem egyszerre építették meg, hanem funkcióinak bővülésével folyamatosan kiegészítették új szárnyakkal. Bofill szerint egy olyan struktúráról beszélünk, amely a népi építészetre emlékeztet, de stílusjegyeit az ipar használta fel. A cementgyárat (La Fábrica) 1973-ban vásárolta meg az építész, aki úgy akart életet lehelni az épületbe, hogy közben a régi elemeit is megőrzi:

a La Fábrica örökölte és megóvta azt az karaktert, amely az iparosodásra emlékeztet, ugyanakkor ötvözi a hetvenes évek stíluselemeit, valamint a modern kori társadalomra és a kultúrára jellemző változó igények iránti érzékenységet.

Az iparterület eredetileg 30 silóból állt, nagy belső terekkel, föld alatti alagutakkal. A munkálatok során kiválasztották azt a nyolc silót, amelyet szerettek volna megőrizni, a többit pedig dinamittal lerombolták. A megmaradt elemeket megszabadították a cementtől és a törmeléktől, csupán ez a szakasz másfél évet vett igénybe. Ahogy haladtak előre a kialakításban, egyre nyilvánvalóvá vált, mekkora értéket képvisel az épület vegyes építészeti sajátosságaival, a hatalmas lépcsőivel és tereivel, brutalista formavilágával.

Ma virulens növényzet öleli körbe az épületet, a hatalmas belső terekben pedig luxusbútorok alkotnak lélegzetelállító kontrasztot az ipari múlt önmagában is lenyűgöző maradványaival.

Forrás: ricardobofill.com

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Így újult meg a Hajós Alfréd sírja

Így újult meg a Hajós Alfréd sírja

Az első magyar olimpiai bajnok sírját a a Nemzeti Örökség Intézete újította fel.

Horizont

153 - 2019/5

Széles perspektívát kínál az augusztus elején megjelent számunk, így nemcsak az utolsó nyári hónap minden egyes napsugarát szívhatjuk magunkba a vízpartokon vagy a világ elől elbújva, de különböző világokban is elmerülhetünk az Octogont olvasva.

Amikor a technika érted, és nem a profitért dolgozik

Amikor a technika érted, és nem a profitért dolgozik

Hatvan társadalomjobbító ötlet egy könyvben.

Hirdetés