Az „új normális” épületek már köztünk vannak

Te felkészültél a változásra?

Látod már, hogyan alakul az építőipar sorsa a járvány elvonulása után? Tökéletesen még mi sem, pedig a változás borítékolható, és már lassan három hónapja kutatjuk a lehetőségeket. Március közepén 60 mérnökünket azért is tudtuk egy hétvége alatt átállítani teljes értékű otthoni munkavégzésre, mert már januárban elkészültek a lehetséges forgatókönyvek – írja a Körös Consult elemzése. Közben a KC-covid munkacsoportunk társszakágak bevonásával igazolt válaszokat alkotott az épületgépészet területén. Tervezzük együtt a jövő okos épületeit!

Ha egy házat üzemeltetsz, éppen kivitelezel vagy még tervezel, akkor is tudunk segíteni. Ne feledd: a szellőztetésre, higiéniára, érintésmentességre vonatkozó követelmények az eddigi energiahatékonysági, komfort és gazdaságossági szempontok mellé és nem helyébe lépnek. Ezzel is alátámasztva az évtizedek óta hangoztatott érvet a BIM-szemlélet mellett: épületeink egyre összetettebbek. 

Az épületminősítő rendszerek (LEED/BREEAM/DGNB/WELL) eddig is rendre jobb minőségi és komfort követelményeket támasztottak, mint a szabványi minimumok. A kötelezően megszerzendő kreditek/pontok kibővülő köre lesz az új normális heteken, hónapokon belül. 

Egy egyszerű tisztatér - Tartószerkezet, villamosság és gépészet

Volt már ilyen és még ilyenebb is lesz

Korábban a Legionella, napjainkban a SARS-COV2, hamarosan más kórokozók tűnnek fel, és jelentenek közvetlen veszélyt, míg nem tanulunk meg védekezni ellenük. A lehetséges módszerekből együtt stratégiát alkotunk az épületed használhatóságáért.

Szerencsére nemcsak a saját tapasztalataink, de a nemzetközi egészségügyi- és mérnökszervezetek ajánlásai és iránymutatásai is segítették és segítik – Bócsi Viktor és csapata számára – a Körös Consult vírusmentes módszertanának kidolgozását.

A közel nulla energiaigény mellett teljesen általános elvárás lesz a vírusmentes épület és főleg gépészet. A hétköznapi üzemállapotok várhatóan kiegészülnek a fokozottan fertőzésveszélyes időszakokban alkalmazandó speciális üzemeltetési protokolokkal. A kevesebb irodai férőhelyen váltásban dolgozók közötti fertőtlenítésre is vannak javaslataink. Megnéznéd a koncepciókat saját házadra? 

A vírushelyzet hatására több futó projektünk váltott és vált irányt, vagy inkább követelményszintet. Ha tudni szeretnéd, hogy aktuális terveid, épületeid megfelelnek-e az új normálisnak, szívesen megvizsgáljuk, és ha kell, újra gondoljuk Veled

  • a frisslevegő ellátást, 
  • a belső légállapotokat, 
  • a hőleadókat és 
  • a munkakörnyezetet. 

Van modelled hozzá? 

Meglévő épületed átalakításánál, korszerűsítésénél jó alap lehet a megvalósulási modell. A térbeli geometriákon kívül rendkívül hasznos, ha a paraméterek, a műszaki információk is benne vannak. Ez a BIM előszobája. Hagyományosan, vagy lézerszkennerrel mérjünk fel továbbtervezés előtt? 

Irodatér belsőépítészet nélkül - lézerszkennelt pontfelhő

Nemcsak az információ áramlik 

Új, vagy még építés alatt álló létesítményed sincs veszve, a követelményeknek megfelelő HEPA szűrők, UV-C lámpák jó eséllyel még beilleszthetők a rendszerbe. Ilyen beavatkozások megkövetelik a teljes épületenergetikai koncepció felülvizsgálatát, és megújuló energiák bevonását. Hagyományos tervezési módszerekkel is születtek jó házak. Az egyes döntések közvetlen és egymásra akár szakágakon átívelő hatását már a tervezéskor megmutatjuk, persze csak ha érdekel.

A fokozott védelem az épületgépészet mellett az energetika, építmény-villamosság és biztonságtechnika szakágakat is közvetlenül érinti. A bejárati hőmérés lehetősége, vagy a csak beriasztott helyiségben engedélyezett fertőtlenítő UV apró, de el nem hanyagolható szolgáltatások a „smart building” világban. Rengeteg energia, pénz és idő takarítható meg, ha a geometriák és tulajdonságaik közvetlenül a tervezési modellből vehetők át, és nem keserves konverziók, esetleg újra-modellezések árán – emeli ki a Körös Consult áramlástani szimulációs témafelelőse, Hajdú Blanka. 

Az irodai dolgozók elvárt munkakörülményeinek biztosításához elengedhetetlen a megfelelő frisslevegő-ellátás. A befúvási és elszívási pontok, valamint a szennyező források helyzete digitálisan is vizsgálható. A ritkított ülésrend és a takarékra csavart gépészet együttesen is csak csekély hatást gyakorol a fertőző légáramlatokra.

Normál és visszavett üzemállapotok levegő eloszlás tekintetében alig térnek el

Tapasztalataink szerint a bevett fan-coil kialakításhoz képest a hűtő-fűtő felületek sokkal kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek: 

  • jobb hőérzet, 
  • nincs huzathatás, 
  • nem csapódik le a pára, így nem lesz száraz a levegő.

Egy hagyományos ventilátoros konvektor 10-15 m2 sugárzó felülettel kiváltható az építészeti koncepcióval összhangban. A hőmérséklet és CO2-tartalom mellett figyelünk a páratartalomra is, mert a szervezeted védekező mechanizmusaival ellentétben a kórokozók szeretik, ha alacsony.

Áramlások egy színháztérben

A CFD (Computational Fluid Dynamics) vizsgálatokat eddig is készítettünk közösségi, technológiai, orvosi létesítményekben, tisztaterekben. Szaporodó megkeresések alapján úgy látjuk ezek a vizsgálatok az iroda és a lakásépítési szegmensben is alapvetéssé válnak. Tereid megfelelőségének igazolására, a Körös Consult már ma is készen áll.

Munkamódszerek 

Megoldjuk a régi modelled „felokosítását”, vagy érthető formában átadjuk a sajátjainkat. Dolgozz velünk – BIM folyamatok szerint – a számodra legszimpatikusabb projektvezetőnkkel. Járjátok be a házat Megrendelőddel Reviztóban már a kivitelezés előtt!

Segít eligazodni Blanka és Viktor.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A generatív tervezéssel magasabb szintre léphetsz

A generatív tervezéssel magasabb szintre léphetsz

Még egy lépés a parametrikus tervezéstől, és egy rendkívül hasznos eszköz lesz a kezedben.

Lakóteleptől a Biennáléig

Lakóteleptől a Biennáléig

Megjelent az OCTOGON magazin 167-es (2021/3-as) lapszáma.

Bachman Gábor újra a Velencei Biennálén

Bachman Gábor újra a Velencei Biennálén

Negyedszerre is meghívottként állít ki, ezúttal az olasz virtuális pavilonban.

Hirdetés