A generatív tervezéssel magasabb szintre léphetsz

Még egy lépés a parametrikus tervezéstől, és egy rendkívül hasznos eszköz lesz a kezedben.

A parametrikus építészet termékei az informatikai eszközökkel létrehozott gazdag formák, innen csak egy lépés, amikor több variáns műszaki jellemzői is értékelhetők – ez pedig a generatív tervezés. 

Az informatika ma már keresztül-kasul átszövi a mindennapjainkat, és csak egyre gyorsabban fejlődik. Éppen ezért a tervezőknek is folyamatosan tanulniuk kell: hiába dolgoznak szoftverekkel egész nap, érdemes kihasználni az új lehetőségeket, hogy javítsák a hatékonyságukat, és egy lépéssel a konkurencia előtt maradjanak.

A CAD- és BIM-rendszerek beépültek a komplex tervezési folyamatokba. Egy felépített modellen már a kivitelezés megkezdése előtt vizsgálni lehet a költségeket, a megépíthetőséget és az üzemeltethetőséget. Lineáris feladatmegoldásra az elmúlt években is többen alkalmaztak grafikus programozási eszközöket, mint a Grasshopper, vagy a Dynamo – ezekben a rendszerekben egy probléma felvetésre egy adott szabályrendszer alapján születik egyetlen válasz.

A generatív tervezés együttműködés a tervező és a számítógép között, ahol a peremfeltételek alapján az automatizmus legenerálja a lehetséges megoldásokat, melyek közül a tervező választhat.

A véges-sok megoldás a feltételek szűkítésével belátható mennyiségre csökkenthető, melyek közül a választás nem csak ízlés dolga, hanem számok által is alátámasztott eredmény.

Az egyszerű felhasználás lehetséges területe egy kórházban a nővérszoba optimális helyének megtalálása, vagy adott területen a parkolóhelyek maximalizálása. Összetettebb feladatokra is használható, mint egy stadion összes ülőhelyéről a láthatóság és a minőség ellenőrzése.

A generatív tervezés a gépiparban már bevett gyakorlatnak számít, és pár éve az építőiparban is stabilan megvetette a lábát. Emlékszem, 2017-ben lelkesen iratkoztunk fel az Autodesk frissen bejelentett nyilvános béta programjaira Discover, majd Rediscover és végül a Project Refinery-re, mely akkor különösen előrehaladottnak számított. A technológia első éles bevetése a fejlesztők torontói munkahelye volt. Ezen a héten már minden Autodesk építőipari szoftver-gyűjtemény előfizető letöltheti magának. 

A gerjesztő(!) tervezés négy, szorosan összefüggő lépésből áll:

1. Peremfeltételek megadása = fizikai és jogszabályi korlátok rögzítése, vagyis a tengelyek megadása,  

2. Értékelési szempontok = maga a tervezési program, ahol ki kell választani, melyik tengelyen mi az elfogadható tartomány, esetleg minimumra, vagy maximumra törekszünk,  

3. Kombinációk = a gép az összes lehetséges variációt előállítja, még azt is, amire a legtöbb tervező nem is gondolna,  

4. Értékelés = eredményhirdetés, az a feladat, melyet a tervező és a megrendelő akár közösen is végezhetnek. Az összes lehetséges megoldásból ki kell választani azt, melyet a tervező magáévá tesz és továbbvisz az építési folyamatokban.

Ezek a haladó szemléletű megoldások megkönnyítik, de középtávon sem fogják elvenni a tervezők munkáját. Az összes lehetséges variáció feltárása minden résztvevő számára hasznos, mert nem marad ki semelyik fontos szempont és a megoldások közül számok, adatok és nem puszta megérzések vagy egyszerűen jobb marketing alapján dönthettek.

A felépített szempontrendszerek és variációs lehetőségek nem csak egy projekten használhatók, a masterplantól egészen a csomóponti csavarkép optimalizálásig. A teljes épületek tartószerkezeti-energetikai-bevilágítási-közlekedési tengelyeinek vizsgálata kiegészíthető akár a környezettudatos minősítő-rendszerek kreditértékeivel.

A generatív tervezés nem a tervezők ellensége, ez már mindannyiunk jelene. A koncepcionális, elvi kutatás eredményeit jogosult és potens tervezőknek tovább kell vinni, míg azokból terv és végül épület születik.

Tervezőszoftverek oktatásával és tanácsadásával a Körös Consult szakemberei online is szívesen segítenek.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az „új normális” épületek már köztünk vannak

Az „új normális” épületek már köztünk vannak

Te felkészültél a változásra?

24 közgazdász és építész üzeni: eljött az idő a világ újragondolására

24 közgazdász és építész üzeni: eljött az idő a világ újragondolására

Lesz dolguk az építészeknek is, a városok funkcióit jobban a lakosság igényeire kell szabni. 

Üveghomlokzat: felújítás energiatakarékosan

Üveghomlokzat: felújítás energiatakarékosan

Több mint 40 éves irodaépületet alakítottak át LEED Platinum minősítésűvé.  

Hirdetés