A ChatGPT-vel interjúztunk

Tavalyhoz hasonlóan idén szeptemberben újra digitális építészet a fókusz az OCTOGON online-on. A 2022-ben publikált informatív felvezetőnk után idén szokatlan formátummal hangolódunk a havi témánkra: a ChatGPT-t kérdeztük róla. Az „interjúnkból” kiderül mennyire tájékozott és megbízható az AI szakmai kérdésekben, vagy éppen mit tart a legjobb digitális építészeti projekteknek Magyarországon. 

 

Jenifer Haider Chowdhury

Beszélhetünk még a mai világban digitalitástól mentes építészetről?

A mai világban egyre ritkábban találkozhatunk olyan építészettel, amely a tervezési és építési folyamat során nem használ valamilyen mértékben digitális technológiát vagy digitális eszközöket. A digitális technológia mélyen behatolt az építészet területére, és az építészeti gyakorlat szerves részévé vált. Bár a digitális technológia mindenütt jelen van a kortárs építészetben, fontos megjegyezni, hogy a digitalizáció mértéke eltérő lehet. Egyes építészek és irodák nagyobb mértékben alkalmazhatják a digitális eszközöket és technikákat, mint mások. A digitális technológia előnyei azonban, mint például a nagyobb hatékonyság, a precizitás és az innovatív tervezési koncepciók felfedezésének lehetősége, a 21. századi az építészeti gyakorlat elengedhetetlen részévé tették.


Melyek azok a trendek amelyek meghatározzák majd a digitális építészet jövőjét?

A digitális építészet gyorsan fejlődő terület, amelyet folyamatosan befolyásol a technológiai fejlődés, a társadalmi változások és a környezeti szempontok. A legutóbbi, 2021. szeptemberi tudásfrissítésem szerint (tehát a CHAT-GPT mégsem olyan up-to-date? – a szerk.) várhatóan az alábbi öt kulcsfontosságú trend lesz jelentős hatással a digitális építészetre: 

1. Fenntarthatóság és környezettudatosság: A digitális eszközöket és technológiákat egyre inkább környezetbarát épületek tervezésére használják, csökkentett energiafogyasztással, jobb szigeteléssel és integrált megújuló energiarendszerekkel. Az építészek egyre gyakrabban használnak majd adatelemzést és szimulációkat a fenntarthatósági tervek optimalizálására és az épületek élettartamuk során mutatott környezeti teljesítményének értékelésére.

 

Manas Bhatia & AI

2. Parametrikus és generatív tervezés: Az algoritmusok és a mesterséges intelligencia által vezérelt parametrikus és generatív tervezési módszerek egyre nagyobb teret nyernek. Az építészek ezeket az eszközöket olyan összetett és adaptív tervek létrehozására használják, amelyek adott paraméterekre és korlátozásokra reagálnak. Ez a megközelítés rendkívül hatékony és innovatív tervezési megoldásokat tesz lehetővé.

3. Digitális gyártás és 3D nyomtatás: A digitális gyártási technikák, beleértve a 3D nyomtatást és a CNC (számítógépes számjegyvezérlésű) megmunkálást, forradalmasítják az építőipart. Az építészek ezeket a technológiákat bonyolult épületelemek, egyedi bútorok, sőt egész szerkezetek létrehozására használják. Az összetett formák és szerkezetek gazdaságos előállításának képessége megváltoztatja az épületek tervezésének és építésének módját.

 

Mario Cucinella

4. Épületinformációs modellezés (BIM): A BIM az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) iparág szabványává vált. Lehetővé teszi olyan részletes 3D modellek létrehozását, amelyek tartalmazzák az épület alkotóelemeire, anyagaira és rendszereire vonatkozó információkat. A BIM megkönnyíti a projektben érdekelt felek közötti együttműködést, javítja a döntéshozatalt és egyszerűsíti az építési folyamatot.

5. Virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR): A VR- és AR-technológiák egyre inkább beépülnek az építészeti tervezési folyamatba. Az építészek és az ügyfelek a VR-t a tervek magával ragadó bejárásához használhatják, míg az AR digitális információkat helyezhet a fizikai világra, segítve a helyszíni döntéshozatalt. Ezek a technológiák javítják a tervezés vizualizációját és az ügyfelek bevonását.

 

vGIS AR


Miket tartasz olyan kiemelkedő építészeti alkotásoknak, amelyeknél jelentős szerepet játszott a digitális építészet? 

A legutóbbi, 2021. szeptemberi tudásfrissítésem óta világszerte számos ikonikus épületet terveztek digitális építészeti eszközökkel és technikákkal. Bár nagy kihívás rangsorolni a digitális építészet által tervezett legjobb épületeket, íme három figyelemre méltó példa, amelyek jól példázzák a digitális tervezési módszerek alkalmazását:


1. Sagrada Família, Barcelona. Eredeti építész: Antoni Gaudí

Az elmúlt években széles körben alkalmaztak digitális eszközöket és modellezést, hogy segítsenek Gaudí eredeti elképzelésének kiteljesedésében. A szerkezet stabilitásának és esztétikájának optimalizálására parametrikus tervezést és digitális szimulációkat alkalmaztak. 
 


2. The Gherkin (30 St Mary Axe), London. Építészet: Foster + Partners

A Gherkin, hivatalos nevén 30 St Mary Axe, egy jellegzetes felhőkarcoló London pénzügyi negyedében. Híres az energiahatékony és környezetbarát kialakításáról. A digitális építészeti eszközöket, köztük az épületinformációs modellezést (BIM) használták az épület formájának a természetes szellőzés és az energiateljesítmény szempontjából történő optimalizálásához. Az épület görbe vonalú formáját digitális modellezéssel és számításos tervezési technikákkal tervezték meg.
 


3. Heydar Aliyev Center, Baku. Építészet: Zaha Hadid Architects

A Heydar Aliyev Center egy ikonikus kulturális központ, amely a fluid és futurisztikus kialakításáról ismert. Az épület íves és lendületes formáit a fejlett digitális modellezés és a parametrikus tervezés eszközei tették lehetővé.
 Milyen három digitális építészeti példát emelnél ki Magyarországról?

A legutóbbi, 2021 szeptemberi tudásfrissítésem óta Magyarországon több modern és innovatív épületben is megjelent a digitális építészet. A három legjobb, digitális építészettel tervezett magyarországi épület azonosítása szintén kihívás, mivel a preferenciák és az építészeti jelentőségről alkotott vélemények eltérőek lehetnek. Ennek ellenére íme három figyelemre méltó példa Magyarországról:


1. Budapest Music Center (BMC) Magyar Zene Háza (tartalmi tévedés – a szerk.). Építészet: Sou Fujimoto Architects

A Sou Fujimoto által tervezett Budapest Music Center Magyar Zene Háza egy kortárs koncertterem és kulturális helyszín Budapesten. A homlokzat bonyolult és dinamikus geometriájának kialakításához fejlett digitális tervezési és modellezési eszközöket használtak. 
 

 

2. Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) - Nádor 13 Főépület/MASTER Épület (tartalmi tévedés – a szerk.) Építészet: Sporaarchitects

A projekt egy meglévő történelmi épület felújítását és bővítését foglalta magában. A tervezés optimalizálásához digitális építészeti eszközöket alkalmaztak, amelyek lehetővé tették a modern építészeti elemek integrálását, miközben megőrizték az épület történelmi jellegét. A projekt tervezése és kivitelezése során valószínűleg a BIM és a digitális modellezés került alkalmazásra.
 

 

3. Könyvtár és Tanulási Központ a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen CEU-n (tartalmi tévedés – a szerk.). Építészet: O'Donnell + Tuomey Architects

Az épület geometriájának bonyolultságát digitális tervezési eszközökkel, köztük a parametrikus modellezéssel érték el. Ez a struktúra a digitális építészeti technikák modern oktatási építészetbe való integrálásának bizonyítéka.
 

 

Felhívom azonban a figyelmüket, hogy az építészeti tájkép folyamatosan fejlődik, és az utolsó frissítés óta új projektek is megjelenhettek. A legújabb magyarországi digitális építészeti projektek megismeréséhez javaslom, hogy tájékozódjon építészeti magazinokban, weboldalakon vagy helyi építészeti szervezetekben, ahol naprakész információkat és betekintést nyerhet a terület legújabb fejleményeibe – írta meg zárásképp a ChatGPT.


Hallgatunk rá, és innentől kezdve visszavesszük tőle a szót. Tartsatok velünk szeptemberben is!

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Építészeti programajánló a Budapest Design Weekre

Építészeti programajánló a Budapest Design Weekre

Az OCTOGON online szerkesztősége összegyűjtötte a legizgalmasabb építészeti témájú programokat

„A mesterséges intelligenciától félni is lehet a képalkotás terén”

„A mesterséges intelligenciától félni is lehet a képalkotás terén”

Beszélgetés Kondacs András grafikus-rendezővel, az Animatiqua stúdió alapítójával

Hogyan írja újra az építőipart az AI? (X)

Hogyan írja újra az építőipart az AI? (X)

Interjú Pfemeter Ákossal, a Graphisoft alelnökével

Hirdetés