Egy kifejezetten építészetre specializálódott AI platform született
 

Tim Fu, a Zaha Hadid tervezője az új LookX nevű, építészetre képzett mesterséges intelligencia eszközt használta arra, hogy futurisztikus épületmodelleket készítsen. A LookX platform most indult el: egy olyan mesterséges intelligencia által generált tartalom (AIGC), amelyet kifejezetten az építészet szerelmeseinek terveztek.

 

 


A platformot az ArchiNet nevű építészeti adatbázison képezték ki, és az iparág szemantikájával és megjegyzéseivel látták el, így sokkal hatékonyabb építészeti terveket képes készíteni, mint a Midjoruney, a DALL-E, vagy a Stable Difusion

Fu korábban is sokat dolgozott a mesterséges intelligencia területén, most pedig egy kutatási együttműködést folytat a LookX-szel. A papírmodelljei a Zaha Hadid Architects, a SANAA, az OMA és Santiago Calatrava építészstúdiók terveit idézik, de Frank Gehry UTS Business School számára tervezett „összenyomott barna papírzacskó” épületére és a Simpsons tévésorozat egyik epizódjára is utalnak.

A tervek a LookX rugalmas Explore módjának használatával készültek, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy alapokat és stílusmodelleket válasszanak, képeket töltsenek fel, kulcsszavakat adjanak meg és vezérlési paramétereket állítsanak be. „Meg akartam mutatni, hogy a mesterséges intelligencia hogyan értelmezheti a bemenet önkényességét, és érzékeny eredményeket produkálva bemutassa,  hogy a szeszélyesség és a szándékosság közötti éles ellentét milyen szerepet játszhat a tervezésben” – osztotta meg Fu.

 

 

Ma már számos építésziroda, köztük Zaha Hadid is alkalmazza a mesterséges intelligenciát. Patrik Schumacher, a stúdió vezetője egy kerekasztal-beszélgetésen megosztotta, hogy ma már a legtöbb projektjüket mesterséges intelligencia által generált képek segítségével fejlesztik. A Hickok Cole építészstúdió pedig nemrég mutatta be egy ChatGPT segítségével tervezett vegyes használatú épület képeit, amely zöld tetőt és úszómedencét is tartalmaz.


Forrás: Dezeen
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kozmikus bútorok, amit a mesterséges intelligencia táplál

Kozmikus bútorok, amit a mesterséges intelligencia táplál

Tisztelgés a természet előtt az AI segítségével. 

A következő DMN este középpontjában az AlphaGo

A következő DMN este középpontjában az AlphaGo

Designers Movie Nights (DMN) misszió: Egy film, egy tervező, egy est.

Szándékos véletlenszerűség az automatizmus határán | „Popművészeti” relációk

Szándékos véletlenszerűség az automatizmus határán | „Popművészeti” relációk

A sorozat utolsó, befejező része, nem kevésbé izgalmas részletekkel.

Hirdetés