Zárt, tengeri ökoszisztémákat vizionál a mesterséges intelligencia

A megahajókról készült napló szürreális vízi városokat prezentál, amelyek a közeljövőben a tengerszint emelkedése miatt dokkolás nélkül maradnak, és úszó, zárt ökoszisztémákká alakulnak át. Kaveh Najafian mesterséges intelligencia által generált hajókat tervezett, a valóság és képzelet határán. 

 


 
Kaveh Najafian megahajói egy végtelen utazásra indulnak, megtestesítve az emberiség fékezhetetlen szellemét, haladás iránti vágyát és a feltáratlan horizontok csábítását. Ebben a fiktív történetben minden hajó saját karakterrel és emberi névvel rendelkezik. Abszurd entitások, amelyek a vertikális urbanizmus és egy úszó metropolisz megtestesítői. 

 

 

„Otthontalanságuk ellenére a kreativitás és az előrelátás ezen hajói a kitartásunkat, innovációs képességünket és az ismeretlen lenyűgöző varázsát hangsúlyozzák. Egy ironikus sors sodródó megtestesítői. A kereskedelem egykor kikötött királyai és az összeköttetés szimbólumai most a tenger vándorló, kikötő nélküli nomádjaivá váltak egy végtelen utazáson” – vallja Kaveh Najafian.

 

 


A tervező, Kaveh Najafian „Bobot” például egy hatalmas Jenga-játékra emlékeztető, konténerekből álló patchworkként képzeli, amelyben mikroirodák, lakások és bohém butikok működnek. „Sue” a technológia hiábavaló jövőjét képviseli, forgó szélturbinákkal, amelyek az óceáni légmozgást kihasználva változtatják a hajót az öko-művészet hullámzó vásznává. Üreges hajótestében a legmodernebb technológiai termékeket gyártja, az innováció úszó inkubátoraként. Eközben „Belle” tornyosuló zöld formái vertikális farmokkal vannak felszerelve, amelyek talaj nélkül termelnek növényeket. „Sid”  végtelen, elektronikus buliélményt kínál: fedélzetén hangos zene szól, és hipnotikus neonfények vibrálnak.  

 


 

Forrás: Designboom

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Algát a falra

Algát a falra

Zölden hömpölygő, fenntartható városi víziót osztott meg Manas Bhatia.

Zene füleinknek

Zene füleinknek

A Föld zenéjét küldi a fülekbe a mesterséges intelligencia.

Hirdetés