Akár a gomba

Földből bújnak elő a TAT Atelier fantáziakunyhói.

Az indiai The Architecture Tale Atelier fiatal építészcsapata a földből gombaként kibukkanó otthonokat tervezett a Midjourney alkalmazással. A Rethink Earth Architecture fantasztikus, futurisztikus építményei híven tükrözik a stúdió kreatív, egyedi művész-szemléletét. A szürreális, organikus otthonok sorozatát egy folyamatban lévő kísérleti projekt részeként készítette el a calicuti építésziroda: a mesterséges intelligencia és a teremtő tervezés építészeti határait és lehetőségeit vizsgálták a tervezők.

 

 

A hatalmas, elhagyatott természeti háttérben álló gomba és kéreg alapanyagú létesítményeket a jövő lakható tereinek alternatívájaként alkotta meg a TAT Atelier. Jelen munka során olyan szokatlan kifejezéseket diktáltak a szöveget képpé formáló alkalmazásba, mint például „Föld ház építészet”, vagy „lehetetlen gép”, ebből születtek meg ezek a földből kiemelkedő, azzal eggyé váló, futurisztikus otthonok. A vízióhoz alapanyagként a Földön széles körben elterjedt és ellenálló élő organizmusokat – gombákat –, valamint élettelen tájformáló elemeket – kőzeteket – illesztettek.

 

 

A mesterséges intelligencia és azon belül a Midjourney, vagy a DALL E programok közelmúltbeli térhódítása kiterjeszti az építészek és designerek tervezési lehetőségeit a kreatív érában. A TAT Atelier Rethink Earth Architecture projektje is egyfajta mintaként szolgál az építészszakmának a Midjourney által átléphető korlátok felismeréséhez, mivel egy gyakorlatilag határok nélkülivé bővített alkotói palettát nyújt a tervezők számára.

 

 

Az építészek a mesterséges intelligencia világában megélt tapasztalatik alapján levonták a következtetést: a Midjourney és a hozzá hasonló programok az ügyfelek és a szakemberek számára egyaránt leegyszerűsítik, segítik, egyúttal javítják is az építészeti tervezési folyamatot. Hatékony támogatást nyújtanak a megrendelők igényeinek feltárásához, a tervezési nyelv kidolgozásához, hiszen számtalan verzió létrehozható a segítségükkel. Hozzájárulnak a szerkezetek előírásszerű megformálásához is, hogy azok minden változtatás után is megfeleljenek az érvényes építési és övezeti szabályzatoknak. Összességében jól látszik tehát, hogy a mesterséges intelligencia – akárcsak az élet számos más területén – többé már az építészetben sem megkerülhető.

 

 

TAT Atelier | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Designboom

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Akár a gomba

Akár a gomba

Földből bújnak elő a TAT Atelier fantáziakunyhói.

Tizenhat fiatal, akikre érdemes odafigyelni | Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj

Tizenhat fiatal, akikre érdemes odafigyelni | Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj

Második alkalommal díjazta kiemelkedően tehetséges hallgatóit a MOME. Az idei évben többek között Martinkó József, az Octogon magazin főszerkesztője és Morvai Zoltán, a BE LIGHT! ügyvezető igazgatója is zsűritag volt.

A fa titkai – állj meg, és figyelj!

A fa titkai – állj meg, és figyelj!

Sho Ota japán tervező figyelve az anyag természetére, új életet ad a fának az esztétikus tökéletlenség jegyében.

Hirdetés