Hirdetés

A Reviztóval maradhatsz a megszokott tervező-szoftverednél, elég néhány apróságot megtanulnod. 

A BIM-tervezés lassan megkerülhetetlenné válik, és távmunkában sem kell lemondani róla. Sőt, ideje megismerned a Revizto alkalmazást, amellyel egyszerű webes felületen is figyelemmel kísérheted a modelleket, sőt a hozzászólások állapotát, haladását és átalakulásait is. A projektadatok adatkapcsolat nélkül, offline is elérhetők, szerkeszthetők; a tervezői korrekciók valós időben végrehajthatóak. És a napon, amikor véget ér a válság, már egy fenntarthatóbb, papírmentes működéssel büszkélkedhetsz. 

A nemzetközi válsághelyzet szinte mindenkit otthoni munkavégzésre kényszerít. Teljesíteni azonban elszigeteltségben is kell, ezért a digitális kommunikáció pillanatok alatt felértékelődött. Nincs ez másképp a 3D tervező-rendszerek világában sem, ahol pont az átállás nyomása alatt veszélyes valami merőben újat tanulni – ugyanis rendszereket bevezetni még hagyományos irodai környezetben is kihívásokkal teli.

Ám az elmúlt évek technológiai fejlődése elhozta a szinte észrevétlen átállás lehetőségét. Nem kell betanulni valamilyen új, komplex tervezőrendszert, elég öt-hat apróságot elsajátítani. Aki Revizto mellett dönt, az a pár új gombot választja saját megszokott tervező-szoftverében, miközben a háttérben a partnereivel közösen tervez.

Mindezt úgy, hogy a résztvevők maradhatnak megszokott környezeteikben, legyen az ArchiCAD, Revit, AutoCAD, Civil 3D, SketchUp, Rhinoceros, Tekla vagy Inventor.

Nem elírás, valóban működik vegyesen, a nagy méretű adatátvitelek pedig ütemezetten, törzsidőn kívül, maguktól is mehetnek.

Igazán figyelemre méltó, hogy a Revizto nem csak a felhőben, hanem saját hálózaton belül is működik. Mindössze egy mappát kell elérhetővé tenni biztonságos VPN kapcsolaton keresztül. Így a modell és a teljes adatfolyam a saját hálózatodon belül maradhat. A CAD-alapokat sem igénylő PC, Mac és mobil eszközökön futó alkalmazások így is működnek. 

A tervezés általában nem demokratikus műfaj, a részvevőknek előre definiált hatáskörük van. A mindenkori adatgazdának kell megmondania, ki mit módosíthat, mibe szólhat bele, egyáltalán oszt-e valakinek lapot. Autokratikus cégek a szerepköröket rögzíthetik, organikusabb felépítésű társaságoknál a modellező, észrevételező, végrehajtó, betekintő szerepek kiosztását akár egy projekten belül, annak egymást követő állapotaiban is módosíthatják.

A Revizto alkalmazással kívülről, egyszerű webes felületen is figyelemmel kísérhetők nemcsak a modellek, de a hozzászólások állapota, haladása és átalakulása is.

Akár egy gombnyomással, akár ütemezetten bármely résztvevő megkaphatja a statisztikai adatokat, vagy a kiosztott feladatokat Excelben vagy PDF-ben.

Meglévő, vagy projekteken előírt dokumentumkezelő rendszerekkel (BIM 360, Box, Procore) az átjárhatóság megoldott, és további integrációkon is dolgoznak. Külsős szereplők modelljei (IFC, IFCzip, FBX, OBJ) és rajzai (PDF, DWFX) mellett lézer-szkennelt pontfelhők is beilleszthetők a közös modellbe. Mindez egyben, számítógépeken és mobil eszközökön is azonnal elérhető minden meghívott számára. Az ábrázolási beállítások segítségével mindenki megtalálhatja a valósághű megjelenítés, és az adott eszközön rendelkezésére álló számítási kapacitás közötti egyensúlyt.

Azonban nem kell mindennek az online világból érkeznie: kézi modell- és rajzfájlok is betölthetők a rendszerbe. Az egyesített adatállomány a rögzített kameraállásokkal, megjegyzésekkel, utasításokkal együtt elmenthető a telepítést nem igénylő, Windows- és Mac-gépeken is futtatható programban. A kis méretű, ezért könnyen küldözgethető szabványos hibajegy közvetítő (BCF) fájlok pedig könnyedén frissíthetők, cserélgethetők akár e-mailben is.

A modellalapú tervezési folyamatok magukkal hozták a modellezési és tervezési minőség könnyebb digitális ellenőrizhetőségét is. Az adattartalom (legyűjthetőség) és geometria (ütközés) ellenőrzése többféle szoftverben végezhető. A Revizto nem csak a vizsgálati eredmények kivonatát, hanem a kapcsolódó kamera és láthatósági beállításokat is átveszi a Solibri és a Navisworks szoftverekből.

Minden egyes megjegyzés vagy ütközésfeltárás azonnal megjelenik a saját modellező szoftverben, ott és úgy, ahogy készítették.

A tervezői korrekció pedig valós időben, minden érdekelt számára láthatóan végrehajtható. A tervezőszoftverek beállításain felül az anyagok, természetes és mesterséges fények segítségével tovább tuningolható a megjelenítés. Az adattartalom pedig akár további attribútumok felvételével gazdagítható, ha szükséges.

Az adatok központosításának velejárója a nagy fájlméret, melynek egyszeri átvétele megköveteli a nagy átviteli sebességet, ami a helyszínen nem minden esetben oldható meg.

A projektadatok adatkapcsolat nélkül, offline is elérhetők, szerkeszthetők, majd a WiFi hatósugarába visszaérve szinkronizálhatók – legyen szó megjegyzésekről, hibajegyekről, 360°-os fotókról, vagy más dokumentumokról.

A helyiségek olyan támpontok, melyek nem csak a rajzokon, hanem a modellben is megjeleníthetők, közöttük teleportálhatunk is. Az élő modell és a valóság könnyebben összevethető, mint valaha. 

Ráadásul, amikor a világ visszatér a rendes kerékvágásba, közelebb leszel a fenntarthatóbb, papírmentes működéshez. Az akkori egyeztetéseken jókora helyzeti előnyben leszel a párnapos, kinyomtatott lapokat szorongató versenytársaidhoz képest. A tervezést és kivitelezést végigkísérő adatfolyam korábban ritkán tapasztalt hitelességű információkat ad a létesítmény-üzemeltetők kezébe. Ezzel zárul, majd áttervezésekkor indul újra a BIM-körforgás. És ettől csak egy e-mail választ el Téged.

A Revizto platformról minden információt megtalálsz a Körös Consult honlapján.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megjelent az Archicad legújabb, 24-es verziója

Megjelent az Archicad legújabb, 24-es verziója

A felhő alapú tervezés és a csapatmunka támogatása a Graphisoft fejlesztésének célja.

Létesítmények „okos” felkészítése a gazdasági újraindulás idején

Létesítmények „okos” felkészítése a gazdasági újraindulás idején

Épületinformáció-menedzsment az Arteriornál.

Hirdetés