BIM-tervezés otthonról? Miért ne?

A Reviztóval maradhatsz a megszokott tervező-szoftverednél, elég néhány apróságot megtanulnod. 

A BIM-tervezés lassan megkerülhetetlenné válik, és távmunkában sem kell lemondani róla. Sőt, ideje megismerned a Revizto alkalmazást, amellyel egyszerű webes felületen is figyelemmel kísérheted a modelleket, sőt a hozzászólások állapotát, haladását és átalakulásait is. A projektadatok adatkapcsolat nélkül, offline is elérhetők, szerkeszthetők; a tervezői korrekciók valós időben végrehajthatóak. És a napon, amikor véget ér a válság, már egy fenntarthatóbb, papírmentes működéssel büszkélkedhetsz. 

A nemzetközi válsághelyzet szinte mindenkit otthoni munkavégzésre kényszerít. Teljesíteni azonban elszigeteltségben is kell, ezért a digitális kommunikáció pillanatok alatt felértékelődött. Nincs ez másképp a 3D tervező-rendszerek világában sem, ahol pont az átállás nyomása alatt veszélyes valami merőben újat tanulni – ugyanis rendszereket bevezetni még hagyományos irodai környezetben is kihívásokkal teli.

Ám az elmúlt évek technológiai fejlődése elhozta a szinte észrevétlen átállás lehetőségét. Nem kell betanulni valamilyen új, komplex tervezőrendszert, elég öt-hat apróságot elsajátítani. Aki Revizto mellett dönt, az a pár új gombot választja saját megszokott tervező-szoftverében, miközben a háttérben a partnereivel közösen tervez.

Mindezt úgy, hogy a résztvevők maradhatnak megszokott környezeteikben, legyen az ArchiCAD, Revit, AutoCAD, Civil 3D, SketchUp, Rhinoceros, Tekla vagy Inventor.

Nem elírás, valóban működik vegyesen, a nagy méretű adatátvitelek pedig ütemezetten, törzsidőn kívül, maguktól is mehetnek.

Igazán figyelemre méltó, hogy a Revizto nem csak a felhőben, hanem saját hálózaton belül is működik. Mindössze egy mappát kell elérhetővé tenni biztonságos VPN kapcsolaton keresztül. Így a modell és a teljes adatfolyam a saját hálózatodon belül maradhat. A CAD-alapokat sem igénylő PC, Mac és mobil eszközökön futó alkalmazások így is működnek. 

A tervezés általában nem demokratikus műfaj, a részvevőknek előre definiált hatáskörük van. A mindenkori adatgazdának kell megmondania, ki mit módosíthat, mibe szólhat bele, egyáltalán oszt-e valakinek lapot. Autokratikus cégek a szerepköröket rögzíthetik, organikusabb felépítésű társaságoknál a modellező, észrevételező, végrehajtó, betekintő szerepek kiosztását akár egy projekten belül, annak egymást követő állapotaiban is módosíthatják.

A Revizto alkalmazással kívülről, egyszerű webes felületen is figyelemmel kísérhetők nemcsak a modellek, de a hozzászólások állapota, haladása és átalakulása is.

Akár egy gombnyomással, akár ütemezetten bármely résztvevő megkaphatja a statisztikai adatokat, vagy a kiosztott feladatokat Excelben vagy PDF-ben.

Meglévő, vagy projekteken előírt dokumentumkezelő rendszerekkel (BIM 360, Box, Procore) az átjárhatóság megoldott, és további integrációkon is dolgoznak. Külsős szereplők modelljei (IFC, IFCzip, FBX, OBJ) és rajzai (PDF, DWFX) mellett lézer-szkennelt pontfelhők is beilleszthetők a közös modellbe. Mindez egyben, számítógépeken és mobil eszközökön is azonnal elérhető minden meghívott számára. Az ábrázolási beállítások segítségével mindenki megtalálhatja a valósághű megjelenítés, és az adott eszközön rendelkezésére álló számítási kapacitás közötti egyensúlyt.

Azonban nem kell mindennek az online világból érkeznie: kézi modell- és rajzfájlok is betölthetők a rendszerbe. Az egyesített adatállomány a rögzített kameraállásokkal, megjegyzésekkel, utasításokkal együtt elmenthető a telepítést nem igénylő, Windows- és Mac-gépeken is futtatható programban. A kis méretű, ezért könnyen küldözgethető szabványos hibajegy közvetítő (BCF) fájlok pedig könnyedén frissíthetők, cserélgethetők akár e-mailben is.

A modellalapú tervezési folyamatok magukkal hozták a modellezési és tervezési minőség könnyebb digitális ellenőrizhetőségét is. Az adattartalom (legyűjthetőség) és geometria (ütközés) ellenőrzése többféle szoftverben végezhető. A Revizto nem csak a vizsgálati eredmények kivonatát, hanem a kapcsolódó kamera és láthatósági beállításokat is átveszi a Solibri és a Navisworks szoftverekből.

Minden egyes megjegyzés vagy ütközésfeltárás azonnal megjelenik a saját modellező szoftverben, ott és úgy, ahogy készítették.

A tervezői korrekció pedig valós időben, minden érdekelt számára láthatóan végrehajtható. A tervezőszoftverek beállításain felül az anyagok, természetes és mesterséges fények segítségével tovább tuningolható a megjelenítés. Az adattartalom pedig akár további attribútumok felvételével gazdagítható, ha szükséges.

Az adatok központosításának velejárója a nagy fájlméret, melynek egyszeri átvétele megköveteli a nagy átviteli sebességet, ami a helyszínen nem minden esetben oldható meg.

A projektadatok adatkapcsolat nélkül, offline is elérhetők, szerkeszthetők, majd a WiFi hatósugarába visszaérve szinkronizálhatók – legyen szó megjegyzésekről, hibajegyekről, 360°-os fotókról, vagy más dokumentumokról.

A helyiségek olyan támpontok, melyek nem csak a rajzokon, hanem a modellben is megjeleníthetők, közöttük teleportálhatunk is. Az élő modell és a valóság könnyebben összevethető, mint valaha. 

Ráadásul, amikor a világ visszatér a rendes kerékvágásba, közelebb leszel a fenntarthatóbb, papírmentes működéshez. Az akkori egyeztetéseken jókora helyzeti előnyben leszel a párnapos, kinyomtatott lapokat szorongató versenytársaidhoz képest. A tervezést és kivitelezést végigkísérő adatfolyam korábban ritkán tapasztalt hitelességű információkat ad a létesítmény-üzemeltetők kezébe. Ezzel zárul, majd áttervezésekkor indul újra a BIM-körforgás. És ettől csak egy e-mail választ el Téged.

A Revizto platformról minden információt megtalálsz a Körös Consult honlapján.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Otthon nyomtatásban

Otthon nyomtatásban

Nyomtatás alatt áll Spanyolország első 3D printerrel készített épülete.

Színeváltozások

Színeváltozások

Egy múlt század eleji áruház ház sokadik élete – ezúttal fehérben.

Minden cseppje kincs

Minden cseppje kincs

Az esővíz jobb felhasználására készül Bécs.

Nincs találat!

Hirdetés