Tájba illesztett sétautak cseh módra.

Horní Bečva kőfejtője geológiailag jelentős, a Ciężkowice-i homokkő egyik lelőhelye. A Beszkidek Nemzeti Park területén fekvő falu víztárolója fölött magasodó hegyoldalba, az egyes helyeken instabil kőfal köré három különböző nehézségű sétautat tervezett a cseh henkai architekti és a ZAHRADA-PARK-KRAJINA építésziroda. 
 

 

A dombtetőre vezető új gyalogutak a terep természetes lejtését követik. Az érintetlen terület karakterét megőrizve, a sziklaormok, az erdő és a kőbánya természetes adottságaihoz igazodva tervezték meg a három új utat, amely összeköti a kilátópontokat, a parkolót és egy közelben haladó utat.

 

  

A legszelídebb séta a területre jellemző fafajtákból újonnan telepített ligetes erdőn vezet át, amely idővel a környék növényvilágát mutató arborétummá fog fejlődni. A sziklás csúcs alatti nyeregbe érve található az első megállóhely, amely megformálásával a Beszkidek elhagyott házainak málló maradványira utal.

 


A hegységben mindenfelé találkozhatunk elhagyott házak kőből készült, növényzettel benőtt alapfalaival, bizonyságául annak, hogy a történelem folyamán számtalan helyen megtelepedtek őseink. A kilátó alapját szárazon rakott kőfalak alkotják, melyek utalnak az itteni építési hagyományokra, és egyben ülőhelyül is szolgálnak. Nyugat felé feltárul a völgy a víztározóval. 

 

 

A meredekebb séta a kőfejtő peremén visz végig, ahol stabil a talaj. Egy ponton az út fém hídszerkezetté válik, amely kinyúlik a sziklafalból. A félúton elhelyezett megálló pihenőhely is egyben, miközben lélegzetelállító élményt nyújt, és közelről csodálható a sziklafal eróziója. 

 

 

A hegytetőn kialakított végállomás három egymáshoz képest elforgatott, tájba illesztett kilátóhelyből áll. A három kocka alakú keret a drámai környezet stabil ellenpontja, mégsem zavar bele a tájba. Az épített szerkezetek megállásra, pihenésre invitálnak a zord környezetben. A középső platóról a kőbánya falára és a környező dombokra és rétekre nyílik kilátás, a másik két építmény a csendes szemlélődésre, bámészkodásra alkalmas.
 

 

A gyalogutak és a falak elsődleges anyaga a kőbányából származó kő és kavics. Az ösvényeket tölgyfa padok szegélyezik. Tölgyfa karók közt kifeszített kötélkerítés jelzi a kőbánya szélét. A kilátó-építmények szerkezete horganyzott acélprofilokból áll, melyre fekete védőbevonat került, a padló és a mennyezet deszkaborítást kapott. A lapostetőkre növényzetet telepítettek, amely az erdőben természetes módon él tovább.

 

 

Irodahenkai architekti, ZAHRADA-PARK-KRAJINA
Tervezők: Daniel Baroš (henkai architekti), Ondřej Nečaský (ZAHRADA-PARK-KRAJINA), Zdeněk Strnadel (ZAHRADA-PARK-KRAJINA)
Szerkezet: Josef Pacula
Grafikai tervezés: Jaroslav Juráček
Átadás éve: 2021
Beépített terület: 3 x 7,3 m²
Helyszín: Lom Horní Bečva, Csehország
fotó: BoysPlayNice

 

Forrás: sajtóanyag/Linka

Még több kép a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Paplakból iskola

Paplakból iskola

A Public Atelier és a Fuuze egy barokk parókiát alakított át Csehországban.
 

Fehér tetők alatt

Fehér tetők alatt

Barlangterápiás gyerekszanatórium Csehországban

Mozgásban

Mozgásban

Az Osakai Világkiállítás cseh pavilonjára kiírt pályázat nyertes terve.

Hirdetés