Tájba illesztett sétautak cseh módra.

Horní Bečva kőfejtője geológiailag jelentős, a Ciężkowice-i homokkő egyik lelőhelye. A Beszkidek Nemzeti Park területén fekvő falu víztárolója fölött magasodó hegyoldalba, az egyes helyeken instabil kőfal köré három különböző nehézségű sétautat tervezett a cseh henkai architekti és a ZAHRADA-PARK-KRAJINA építésziroda. 
 

 

A dombtetőre vezető új gyalogutak a terep természetes lejtését követik. Az érintetlen terület karakterét megőrizve, a sziklaormok, az erdő és a kőbánya természetes adottságaihoz igazodva tervezték meg a három új utat, amely összeköti a kilátópontokat, a parkolót és egy közelben haladó utat.

 

  

A legszelídebb séta a területre jellemző fafajtákból újonnan telepített ligetes erdőn vezet át, amely idővel a környék növényvilágát mutató arborétummá fog fejlődni. A sziklás csúcs alatti nyeregbe érve található az első megállóhely, amely megformálásával a Beszkidek elhagyott házainak málló maradványira utal.

 


A hegységben mindenfelé találkozhatunk elhagyott házak kőből készült, növényzettel benőtt alapfalaival, bizonyságául annak, hogy a történelem folyamán számtalan helyen megtelepedtek őseink. A kilátó alapját szárazon rakott kőfalak alkotják, melyek utalnak az itteni építési hagyományokra, és egyben ülőhelyül is szolgálnak. Nyugat felé feltárul a völgy a víztározóval. 

 

 

A meredekebb séta a kőfejtő peremén visz végig, ahol stabil a talaj. Egy ponton az út fém hídszerkezetté válik, amely kinyúlik a sziklafalból. A félúton elhelyezett megálló pihenőhely is egyben, miközben lélegzetelállító élményt nyújt, és közelről csodálható a sziklafal eróziója. 

 

 

A hegytetőn kialakított végállomás három egymáshoz képest elforgatott, tájba illesztett kilátóhelyből áll. A három kocka alakú keret a drámai környezet stabil ellenpontja, mégsem zavar bele a tájba. Az épített szerkezetek megállásra, pihenésre invitálnak a zord környezetben. A középső platóról a kőbánya falára és a környező dombokra és rétekre nyílik kilátás, a másik két építmény a csendes szemlélődésre, bámészkodásra alkalmas.
 

 

A gyalogutak és a falak elsődleges anyaga a kőbányából származó kő és kavics. Az ösvényeket tölgyfa padok szegélyezik. Tölgyfa karók közt kifeszített kötélkerítés jelzi a kőbánya szélét. A kilátó-építmények szerkezete horganyzott acélprofilokból áll, melyre fekete védőbevonat került, a padló és a mennyezet deszkaborítást kapott. A lapostetőkre növényzetet telepítettek, amely az erdőben természetes módon él tovább.

 

 

Irodahenkai architekti, ZAHRADA-PARK-KRAJINA
Tervezők: Daniel Baroš (henkai architekti), Ondřej Nečaský (ZAHRADA-PARK-KRAJINA), Zdeněk Strnadel (ZAHRADA-PARK-KRAJINA)
Szerkezet: Josef Pacula
Grafikai tervezés: Jaroslav Juráček
Átadás éve: 2021
Beépített terület: 3 x 7,3 m²
Helyszín: Lom Horní Bečva, Csehország
fotó: BoysPlayNice

 

Forrás: sajtóanyag/Linka

Még több kép a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kedvencek temetője lett egy cseh hidegháborús bunkerből

Kedvencek temetője lett egy cseh hidegháborús bunkerből

A kisállatok ráadásul nem mindennapi körülmények között léphetnek az örök vadászmezőkre.

Modern építészeti megoldásokkal újult meg Csehország második legjelentősebb középkori vára

Modern építészeti megoldásokkal újult meg Csehország második legjelentősebb középkori vára

Ilyen lett Helfštýn várának felújított reneszánsz palotája.

A templom, amelyben még az ablakokat is elrejtették, hogy teljes legyen az elvonulás

A templom, amelyben még az ablakokat is elrejtették, hogy teljes legyen az elvonulás

Az Atelier Štěpán azért választotta a kört meghatározó formaként, mert az az örökkévalóság vallási szimbóluma.

Hirdetés