Hirdetés

Cseresznyeszüret

Újjászületett sorház Prága zöldövezetében.

A SOA Architekti feladata nem volt egyszerű: a kilencvenes évek stílusában és anyagaival megépült sorházat kellett kívül és belül egy család mai igényeihez igazítania. 
 

 

Az épület adottságai eleve kedvezőtlenek voltak. A környéken jó néhány hasonló sorház épült, ál-manzárd tetővel, kis belmagassággal, az utca felől alacsony, szinte alagsorinak tűnő bejárattal. A hátsókertbe a terepviszonyok és a szintek kiosztása miatt nehézkes volt a kijutás, ráadásul szintenként különálló lakások foglalták el az alapterületet. Ezzel kellett az építészeknek valamit kezdeniük úgy, hogy a teljes épületet egy család igényeire szabják. 

A szintmagasságok megváltoztatásával kedvezőbbé váltak a házon belüli közlekedési viszonyok, az új nyílások révén az átlátások és az atmoszféra is javult. Az utca felől új ablakot nyitottak az előszobába, így megszűnt a kellemetlen, pince-feeling. A hátsókert felé ezen a bejárati szinten egy föld alatti bővítmény épült, a tetejét teraszként hasznosították, amely közvetlen kapcsolatban van a lakószinttel. 

Az alaprajz magja a központi, míves belsőépítészettel megformált lépcsőház. A bejárat szintjén tágas kiszolgáló és raktárhelyiségek és családi fitnesz kapott helyet. Innen már vizuális kapcsolat nyílik a lépcsőház révén a lakószintre, ahonnan már közvetlen a kijárás a kertbe. A lakószint közösen használt helyiségei a központi lépcső körül helyezkednek el, vizuálisan összekapcsolva, használat szempontjából mégis kellemesen szeparáltan. Az emeletre kerültek a hálószobák és fürdők, melyek a lépcső körül futó folyosóról közelíthetők meg.

A ház elavult külsejét az egységesen alkalmazott grafitszürke szálcement burkolat teljesen megváltoztatta. A burkolat átmenet nélkül fordul át a falakról a tetőre, a kert felé a szerkezet része egy teljesen visszahúzható árnyékoló is, mely becsúszik a tető és fal találkozásánál kialakított résbe. A keret nélküli üvegezésű tölgyfa ablakok egészen az ereszvonalig futnak, ez meghatározza a homlokzatok karakterét. Az egyetlen dolog, ami változatlan maradt, a terebélyes cseresznyefa a kertben. Néhány héttel a költözés után az egész család ropogós, piros cseresznyét szüretelt.

 

 

Stúdió: SOA építészek | Web | Facebook | Instagram
Tervezők: Ondřej Píhrt, Pavel Směták
Projekt helyszíne: Dědina, Prága 6, Csehország
Befejezés éve: 2021
Beépített terület: 177 m²
Bruttó alapterület: 440 m²
FotókAlex Shoots Buildings


 

Forrás: Linka 


 

Rajzok és további képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Különleges bemutatóterem a cseh kubista építészet egyik ékkövében

Különleges bemutatóterem a cseh kubista építészet egyik ékkövében

Kristálylámpák, eredeti századfordulós berendezés és designer bútorok a prágai Bomma Atelier-ben.

Három család, sok gyerek és egy háromszintes villa átalakítása
  • 2021-02-07 15:00
  • Deco

Három család, sok gyerek és egy háromszintes villa átalakítása

Így lett egy 1930-ban épült villából háromlakásos társasház Prágában.

Sörfőzdéből loft lakás Prágában

Sörfőzdéből loft lakás Prágában

A helységekbe belépve az embert valóban megcsapja az erjesztett sör illata.

Nincs találat!

Hirdetés