Hirdetés

Családi ház idilli környezetben a ValArch Ateliér cseh irodától.

A telek első pillantásra a paradicsom egy darabkájának tűnt, szelíd mező a hegyek ölelésében; a nehézségek csak később bukkantak elő. Köröskörül a hetvenes évek igénytelen lakóházai, miközben az építési hely már a Beszkidek védett területéhez tartozik, és a tájolás sem volt ideális. De a ValArch Atelier építészei azt vallják: semmi sem lehetetlen, ragaszkodtak az általuk elképzelt minőséghez.
 

 

Legnagyobb feladatnak a szocialista építészeti örökség és a táji környezet összeegyeztetése tűnt. Végül mindkettőnek az értékeit sikerült kiaknázni: igazodtak a falu településszerkezetéhez, az egyenes vonalak rendjéhez, de a terep enyhe hajlatait is a ház szolgálatába állították. A hálószobákat tartalmazó szárny tetejére ráfut a mező, elmosódik a határ az épített és természetes világ között. Ezt a hatást a kerítés hiánya tovább fokozza. 

 

 

A földszinti előtér szerepe kettős: egyrészt a közös nappali tereket innen lehet megközelíteni, másrészt ez az előtere a tetőtéri fotóstúdiónak is. A szülői hálószobát és a közös fürdőt tartalmazó egyszintes keresztszárny már földdel fedett. A kettő egy intim udvart vesz körül, amely kissé a terepbe van süllyesztve, és valóban a védett pihenés oázisa, egy kültéri nappali. 

A tetőtér két elkülönülő részre oszlik. Az egyik fele az előtérből megközelíthető fotóműterem, ahonnan közvetlen kijárat nyílik a földszintes szárny zöldtetejére. A másik oldal teljes egészében a gyerekek birodalma, ide a nappali térből vezet fel a lépcső. A terep lejtését kihasználva az utcavonalra került a kocsibeálló, amely afféle köztes terület a privát szféra és az utca között. 

 

 

StúdióValArch Ateliér
Építészek: Tomáš Jalůvka, Tomáš Kašík, Lenka Jalůvková
Projekt helyszíne: Valašská Bystřice, Cseh Köztársaság 
Befejezés éve: 2018
Beépített terület: 150 m²

 

 

Forrás: Linka

 

Rajzok és további képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Különleges bemutatóterem a cseh kubista építészet egyik ékkövében

Különleges bemutatóterem a cseh kubista építészet egyik ékkövében

Kristálylámpák, eredeti századfordulós berendezés és designer bútorok a prágai Bomma Atelier-ben.

Új hullám a Balaton partján, avagy családi nyaraló fából

Új hullám a Balaton partján, avagy családi nyaraló fából

A fával, mint építési anyaggal idehaza csak lassan barátkozunk, de a folyamat valós, és ez a ház is adhat neki egy löketet. 

Kettő az egyben: jógastúdió és kortárs galéria

Kettő az egyben: jógastúdió és kortárs galéria

Egy cseh ipari épület átalakítása.

Hirdetés