Hirdetés

Ez csúcs!

A Mjölk Architekti kilátója a cseh erdők felett.

Az érintetlen természetbe építményt helyezni úgyszólván külön szakma, sőt művészet. Sűrű erdők, köd, felhők és hegycsúcsok adják a díszletet a különleges installációhoz, ahol a hangyányi lépték épp úgy meghatározó, mint a táj végtelen tágassága. A Mjölk Architekti az elmúlt tíz évben öt kilátót tervezett, a Lookout Spike a csúcsok csúcsa, az eddigi sorozat utolsó darabja.
 


Minden építmény más, a design mindig az adott hely paramétereihez illeszkedik, hosszas elemzés után születik. Az így létrejött sorozat ugyanarra a problémára adott formai és szerkezeti válaszok építészeti katalógusa, a racionalitásban gyökerező változatos megoldások gyűjteménye az iroda kedvelt témájára, a szabadtéri létesítmények tervezésére.

A Malý Špičák csúcs sziklaormán álló kilátó a Desná és a Kamenice folyók völgyére néz. Valaha kedvelt sportcentrum volt, bobpálya indult innen, melynek nyoma ma is látszik az erdős lejtőn. Az új kilátó tisztelgés a helyi hősök előtt, akik feszes overálljukban félelem nélkül száguldottak a lejtőn, kanyarról kanyarra küzdve minden másodpercért.

A tervezők egyszerű, mégis karakteres, nehezen felejthető objektumot kívántak létrehozni. A konstrukció kifinomult és illékony, mint egy harmatcsepp, amely a sziklát épp csak hogy érinti. Mindössze három karcsú acél-láb, és egy fényes test, amely a környező sziklák, fák, emberek és az ég látványát tükrözi. A kilátó podesztjére meredek létra vezet, fentről körben elénk tárulnak az erdők és hegyek. A kilátóterasz alatti íves felületen megcsúszik a fény, megtörik a kép, eltorzulnak, egymásba mosódnak a színek.

Ahányszor az építményre pillantunk, mindig másnak látjuk. A kép sosem ugyanaz, mindig a néző sajátja, a múlandóság törékeny szuvenírje, emlék a tovaröppenő időről.

 

 
 
IrodaMjölk architekti
Tervezők: Jan Vondrák, Jan Mach
Közreműködők: Pavlína Mullerová, Michal Hejzlar 
Megbízó: Tanvald önkormányzata 
Projekt helyszíne: Malý Špičák, Tanvald, Csehország
Befejezés éve: 2020
Bruttó alapterület: 14 m²
FotókBoysPlayNice
 

 
Forrás: Linka
 
 
Rajzok a galériában!Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Székház fémhálózatban

Székház fémhálózatban

A Térhálózat és a Sporaarchitects megfogalmazásában.

Újra-raktár – Fabric Warehouse 2.0

Újra-raktár – Fabric Warehouse 2.0

Művészi szövetraktár a Fearon Hay Architects építész stúdiótól. 

„Hallottam sírni a vasat”

„Hallottam sírni a vasat”

Az Octogon online márciusi tematikája a fém és üveg szerepe az építészetben és a design területén.

Hirdetés