A SKULL Studio installációja a Concéntrico 08 fesztiválon.

A Concéntrico fesztivált a spanyolországi Logroňo városában rendezik meg minden évben. A 2015 óta minden ősszel jelentkező építészeti és design témájú esemény a városi környezetre fókuszáló, azt más megvilágításba helyező installációkat és köréjük szervezett eseményeket hív meg a városba. A SKULL Studio PRIOR elnevezésű projektje izgalmas helyszínen, egy egyelőre üres építési telken valósult meg, ahová Kengo Kuma tervezett technológiai központot, amelynek munkálatai 2022 őszén indulnak.
 

 

A Matej Hajek szobrász és Bet Orten konceptuális fotós által alapított prágai székhelyű formáció érdeklődésének fókuszában az izgalmas és látványos térbeli struktúrák állnak – játszóterek, kerti pavilonok, térbeli installációk tervezésével foglalkoznak, melyek közül egy prágai munkájukat, a Velencei Biennálén szerepelt installációjukat, és egy erdei környezetben megépült különleges játéktájat mi is bemutattuk.

Munkáik alapját az agyműködés tudományos kutatásának követése jelenti, ezek eredményei épülnek be a teret újraértelmező, interaktív projektjeikbe. A Concéntrico fesztiválon szereplő munkájuk, a PRIOR – ami szó szerint korábbit, előbbre valót jelent – azzal játszik, hogy becsapja az érzékeinket, kifejezetten azzal a szándékkal, hogy felülírja a térrel kapcsolatos tudattalan beidegződéseinket, előzetes koncepcióinkat. 

A taktilis és vizuális élmények a látogatót elbizonytalanítják, szokatlan helyzetbe hozzák, ezáltal serkentik adaptációra, korábbi tanult meggyőződésének megkérdőjelezésére. Ez az agyi folyamat serkentőleg hat az agy működésére más területeken is, mint amilyen a tanulás, a játék, az alkotás. Az élénk színűre festett ferde síkokon mászkálva a tapasztalatok új rétege jön létre, amely az észlelőt komfortzónájának elhagyására készteti, miközben élvezet okoz. 

A korábban szerzett érzéki benyomások alapján kialakult előzetes tudás a térről megkérdőjeleződik, konfliktusba kerül a megtapasztalt valósággal, ilyenkor az agy úgynevezett „predikciós hibát”  jelez. A szabálytalan ritmusban alkalmazott élénk, telt színek szokatlan vibrálása egy ponton túlingerli a szemet. A színszűrők játékára építő design a színkompozíció egy további, korántsem képzeletbeli rétegét erősíti.

 

Stúdió: SKULL Studio | Web | Facebook | Instagram
Tervező: Matej Hajek
Ügyfél: Concéntrico Fesztivál
Projekt helyszíne: Logroňo
A projekt országa: Spanyolország
Befejezés éve: 2022
Bruttó alapterület: 81,64 m²
FotókBet OrtenJosema Cutillas

 

Forrás: Linka

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„A világ egyik legjobb dolga játszótereket tervezni”

„A világ egyik legjobb dolga játszótereket tervezni”

Beszélgetés Sándor Tamás okleveles tájépítészmérnökkel.

Levegőtisztító játszótér épült Varsóban

Levegőtisztító játszótér épült Varsóban

Csak napenergia és ugráló gyerekek kellenek hozzá.

Látványos fejlesztések Tiszafüreden

Látványos fejlesztések Tiszafüreden

Elkészült Tiszafüred új főtere és a Tisza-tó legnagyobb játszótere

Hirdetés