Vissza a fára

Erdei játéktáj Csehországban.

A Pecka erdei játszótér valójában játéktáj, egy szoborpark, egy játszótér és egy tanösvény megkapó fúziója. A Krkonoše Nemzeti Park festői erdejében rejtőzködő létesítmény azzal a céllal született, hogy a szülőket és a gyerekeket egyaránt magába szippantsa, különleges szabadidős programot kínáljon az egész családnak a természetben. Az installációt a környék élővilága inspirálta.
 

 

A Pecka játéktáj játékelemek és installációk egyedülálló, játékos halmaza a szobrászat és az építészet határán. Az 1062 méteres tengerszint feletti magasságban kialakított játéktáj tervezését az motiválta, hogy a szülők és gyerekek az erdőben, az alpesi levegőn taktilis, érzéki kapcsolatba kerüljenek a természetes anyagokkal – fával, vízzel, kővel. A tervezés során törekedtek arra, hogy a tájat lehetőleg eredeti formájában megőrizzék, és óvatosan illesszék be a játékelemeket az erdőbe. Az elemek terve és konstrukciója a környezetre tekintettel készült. A domináns anyag a szibériai vörösfenyő, melyet acél vagy fa szerkezeti elemeken rögzítettek. Minden egyes darab egyfajta prototípus modellje.

A játéktáj témája a Krkonoše Nemzeti Park állatvilága. A fekete gólya fészkei között kifeszített gyaloghidakon sétálva ráhangolódhatunk az erdő világára. Innen jutunk az állatok birodalmába, ahol át lehet mászni egy óriási orsón, vagy viperaodúkon, részesei lehetünk egy hangyaharcnak és átbukdácsolhatunk a hangyaboly labirintusán. Az erdő szélén hiúz lapul, akinek az állkapcsán át a belekig merészkedhetünk. A réten egy zsákmányul ejtett szarvas fekszik, agancsa és csontváza vízi csúszdával ellátott mászóka kilátójaként szolgál. A forrás mellé szalamandra telepedett, a hátárról köveket hengeríthetünk a tappancsai közé. Formai szempontból a narratív elemek (hiúz, vipera) keverednek az absztrakt elemekkel (szarvas, orsó). Az egyes elemeket információs panelek kísérik, melyek illusztrált jelenetek formájában adják át népszerű nyelven az oktatási tartalmat.

A témák sokrétűsége a játékelemek funkcióinak összetettségében is megmutatkozik. Egyes elemek kockázati fokozata a Csehországra érvényes szabvány szerint kívül esik a játékelemek kategóriáján, így azokat szobrászati ​​alkotásként sorolták be. A szerzők ezzel arra biztatják a szülőket, hogy gyermekeikkel együtt vegyenek részt a játékban. A Pecka játéktáj nem a rongáló kedvű kis vadócoknak való.

 


 

Építési hely: Portášky, Velká Úpa
Alkotók: MgA. Matěj Hájek (Skull studio), MgA. Tereza Kučerová (Molo Architekti)
Kivitelezés: Taros Nova sro
Átadás: 2018
Megbízó: Pec pod Sněžkou város (Alan Tomášek polgármester)
FotókBoysPlayNice, Bet Orten, SkiresortLive

 


Forrás: Molo architekti, Skull, Bet Orten

 

További sok kép a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Sydneyben épül a világ legnagyobb hibrid fatornya

Sydneyben épül a világ legnagyobb hibrid fatornya

A betonnal való leszámolás mintaprojektje.

Egy megafonban üldögélve élvezheted az erdő hangjait Észtországban

Egy megafonban üldögélve élvezheted az erdő hangjait Észtországban

A túrázók és a zenészek körében egyaránt hódít.

Fahulladékból építettek templomot Indonéziában

Fahulladékból építettek templomot Indonéziában

Az építését egy helyi ültetvényes cég támogatta CSR program keretében.

Hirdetés