Hirdetés

Vissza a fára

Erdei játéktáj Csehországban.

A Pecka erdei játszótér valójában játéktáj, egy szoborpark, egy játszótér és egy tanösvény megkapó fúziója. A Krkonoše Nemzeti Park festői erdejében rejtőzködő létesítmény azzal a céllal született, hogy a szülőket és a gyerekeket egyaránt magába szippantsa, különleges szabadidős programot kínáljon az egész családnak a természetben. Az installációt a környék élővilága inspirálta.
 

 

A Pecka játéktáj játékelemek és installációk egyedülálló, játékos halmaza a szobrászat és az építészet határán. Az 1062 méteres tengerszint feletti magasságban kialakított játéktáj tervezését az motiválta, hogy a szülők és gyerekek az erdőben, az alpesi levegőn taktilis, érzéki kapcsolatba kerüljenek a természetes anyagokkal – fával, vízzel, kővel. A tervezés során törekedtek arra, hogy a tájat lehetőleg eredeti formájában megőrizzék, és óvatosan illesszék be a játékelemeket az erdőbe. Az elemek terve és konstrukciója a környezetre tekintettel készült. A domináns anyag a szibériai vörösfenyő, melyet acél vagy fa szerkezeti elemeken rögzítettek. Minden egyes darab egyfajta prototípus modellje.

A játéktáj témája a Krkonoše Nemzeti Park állatvilága. A fekete gólya fészkei között kifeszített gyaloghidakon sétálva ráhangolódhatunk az erdő világára. Innen jutunk az állatok birodalmába, ahol át lehet mászni egy óriási orsón, vagy viperaodúkon, részesei lehetünk egy hangyaharcnak és átbukdácsolhatunk a hangyaboly labirintusán. Az erdő szélén hiúz lapul, akinek az állkapcsán át a belekig merészkedhetünk. A réten egy zsákmányul ejtett szarvas fekszik, agancsa és csontváza vízi csúszdával ellátott mászóka kilátójaként szolgál. A forrás mellé szalamandra telepedett, a hátárról köveket hengeríthetünk a tappancsai közé. Formai szempontból a narratív elemek (hiúz, vipera) keverednek az absztrakt elemekkel (szarvas, orsó). Az egyes elemeket információs panelek kísérik, melyek illusztrált jelenetek formájában adják át népszerű nyelven az oktatási tartalmat.

A témák sokrétűsége a játékelemek funkcióinak összetettségében is megmutatkozik. Egyes elemek kockázati fokozata a Csehországra érvényes szabvány szerint kívül esik a játékelemek kategóriáján, így azokat szobrászati ​​alkotásként sorolták be. A szerzők ezzel arra biztatják a szülőket, hogy gyermekeikkel együtt vegyenek részt a játékban. A Pecka játéktáj nem a rongáló kedvű kis vadócoknak való.

 


 

Építési hely: Portášky, Velká Úpa
Alkotók: MgA. Matěj Hájek (Skull studio), MgA. Tereza Kučerová (Molo Architekti)
Kivitelezés: Taros Nova sro
Átadás: 2018
Megbízó: Pec pod Sněžkou város (Alan Tomášek polgármester)
FotókBoysPlayNice, Bet Orten, SkiresortLive

 


Forrás: Molo architekti, Skull, Bet Orten

 

További sok kép a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A fa lesz az új beton?

A fa lesz az új beton?

Egyre több emeletes házat építenek beton helyett fából, csökkentve ezzel az építőipar katasztrofális mértékű szén-dioxid kibocsátását.

A hol volt, hol nem volt város

A hol volt, hol nem volt város

Uli Kirchler fából farag városokat, melyek úgy működnek, mint egy teleszkóp.

Merőleges viszonyulások haladóknak

Merőleges viszonyulások haladóknak

Újrarendezték az elemeket egy törökbálinti családi házban: lett benne ég, föld, víz és különleges tűz is. 

Hirdetés