A zöld függöny 1215 növényből tevődik össze.

Faszerkezet zöld növényfüggönnyel és megújuló energiával - ilyen épületben dolgoznak mostantól az ASI Reisen utazási iroda alkalmazottai, amelynek terveit a Snøhetta építésziroda készítette. Az új főhadiszállás az utazási iroda fenntartható szellemiségét hivatott kifejezni, fókuszban az ökológiai lábnyom csökkentésével.

Az ASI Reisen új, tiroli irodája a vállalat már meglévő kétszintes irodaháza mellett helyezkedik el, a két épületet egy híd köti össze. 

"Ahhoz, hogy legyen jövőnk ezen a bolygón, az épületeknek, amelyekben életünk nagy részét töltjük, már nemcsak kényelmi szempontoknak kell megfelelniük, ugyanennyire hangsúlyos az energiahatékonyság és a fenntarthatóság" - hangsúlyozta a Snøhetta. "Az ASI Reisen egyterű, fa irodája valamennyi öko-feltételnek megfelel, a fa pedig az emberek egészségére és jólétére is pozitív hatást gyakorol."

Az épület környezetbarát elemei közé tartozik a hűtő-fűtő, reverzibilis hőszivattyús rendszer, a tetőn lévő fotovoltaikus panelek pedig az iroda áramellátásáról gondoskodnak. A belső térben intelligens érzékelők ellenőrzik és szabályozzák a levegő minőségét. A homlokzatot egy függesztett fémkeretbe zárták, erre futtattak fel örökzöld növényeket, amelyek biztosítják az egész éves zöld megjelenést. A zöld függöny 1215 növényből tevődik össze, amely az építésziroda szerint hozzájárul a biodiverzitáshoz, az épület gondos otthona embereknek és állatoknak egyaránt. Fenntartását automatikus öntözőrendszerrel biztosítják, amely a vizet a föld alá süllyesztett esővízgyűjtő tartályokból szívja fel.

A fa konstrukció kialakításakor az ősi japán shou sugi ban, más néven a yakisugi technikához nyúltak vissza, amelynek lényege, hogy a fa felületét megégetik, egy drótkefével megdörzsölik, majd lemossák vízzel a port és a lecsiszolt maradványokat. Száradás után általában lenolajjal lekezelik a felületet, aztán hosszú évtizedekig nem lesz vele probléma, ellen fog állni az időjárás viszontagságainak, és a rovarok sem fogják belakni. Minél sötétebb a felület, annál tartósabb lesz a fa.

A belső tér meghatározó anyaga szintén a fa, amelynek egyeduralmát fémpolcok törik meg: tárolóként és térelválasztóként egyaránt használják őket. Az épület nagy üvegablakain árad be a természet, jó kilátás nyílik az épületet körbevevő erdős területre. 

Forrás: Snøhetta
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jó ütemben halad a BudaPart legújabb irodaházának megvalósítása

Jó ütemben halad a BudaPart legújabb irodaházának megvalósítása

Az első bérleti szerződést egy teljes emeletre írták alá.

Térképen Budapest új, feltörekvő irodaklasztere

Térképen Budapest új, feltörekvő irodaklasztere

Nagyrészt a Ferencvárosban van, de áthúzódik Újbudáig, és a hosszú távú fejlődésében nemigen lehet kételkedni.

Hirdetés