A huszita felkelésről elnevezett park revitalizációja Prágában.

A hajdani tó helyén létrehozott parkban sokáig ott maradtak a tóparti házak maradványai. A most megújult parkot keretező fal motívumai ezt a láthatatlan örökséget idézik meg, de ezen kívül mást is tud a szuperképességekkel bíró építmény: tisztább lesz körülötte a levegő.
 


Ki gondolná, hogy egy fal képes erre? Első pillantásra az artisztikuma ragad meg, a téglába írt geometrikus relief, amely anélkül, hogy tudnánk minek állít emléket, kétségtelenül a múltat idézi hangulatával, formáival. Régen e park helyén tó volt, vidékies zölddel övezve. Az első Csehszlovák Köztársaság idején lecsapolták, és parkot alakítottak ki Čakovice városrészben. Ennek során a tó körüli falusias házakat lerombolták, az oromzatok maradványai még a legutóbbi, 2019 és 2020 között elvégzett rekonstrukció idején is a helyszínen voltak. 

 

 

A Martina Forejtová által vezetett Land05 tájépítész stúdió a Skull Stúdiót kérte fel a parkot délről határoló fal megtervezésére. Így született ez az építészet és szobrászat határán álló mű, a tégla-relief, melyet Szuperfalnak kereszteltek. A koncepció alapgondolata az átváltozás. A falusi házacskák oromfalainak kontúrja megjelenik a falon, mint a múlt árnyéka. Ezek az átlós vonalak a letűnt formákat rajzolják a kerítésre, a falazás technikájának szélső határáig merészkedve.

„Tanúja annak, ami már nincs meg, de kétségkívül nyoma maradt, időben és fizikai mivoltában is” – magyarázza a Szuperfal alkotója, Matěj Hájek szobrász, a S K U L L studio munkatársa.

Mint minden szuperképesség, e fal ereje is láthatatlan. A hagyományos anyagú szerkezet nanotechnológiával készült, átlátszó felületkezelést kapott, amely fotokatalitikus képessége révén tisztítja a környező levegőt. Nem kell kemikália és nincs hulladék, a fal felülete titánium dioxiddal impregnált, ami UV sugárzás hatására 1 négyzetméteren évente sok kilogramm káros anyagot tud megkötni. A technológiát cseh tudósok kísérletezték ki a J. Heyrovský Fizikokémiai Intézetben.

 

„A láthatatlannak ebben a munkában kettős szerep jutott. Egyrészt itt a nano-technológiás felület, aminek napfényre van szüksége, hogy működjön, másrészt a múlt emlékei, amik már csak a képzeletünkben élnek. Nem az a lényeg, amit látunk, hanem pontosan az, ami a szemeink számára felfoghatatlan” – magyarázza Hájek.

 

 

 

 

A fal közvetlen szomszédságában készült el a XTOPIX studio által tervezett vizes installáció, amelynek sötét színe a hajdani tó medrének látványára reagál.

 

 

TervSKULL stúdió
Szerző: Matěj Hájek
Társszerző: Helena Znamenaná
Megbízó: Prága-Čakovice önkormányzat
Projekt helyszíne: Cukrovarská, Ke Stadionu, 196 00 Prága 9 – Čakovice, Csehország
Befejezés éve: 2020
Beépített terület: 17,8 m² 
FotókBet Orten

 

 

Forrás: Linka

 

 

További rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A templom, amelyben még az ablakokat is elrejtették, hogy teljes legyen az elvonulás

A templom, amelyben még az ablakokat is elrejtették, hogy teljes legyen az elvonulás

Az Atelier Štěpán azért választotta a kört meghatározó formaként, mert az az örökkévalóság vallási szimbóluma.

Modern otthon a romok mögött

Modern otthon a romok mögött

Az ORA építészei úgy gondolják, hogy koncepciójuk jó példája lehet annak, hogyan kell hozzányúlni az öreg házakhoz.

Jeles tradíciók és modern gyártás egy cseh borászatban

Jeles tradíciók és modern gyártás egy cseh borászatban

Ezt a kettőt hozza össze a CHYBIK + KRISTOF tervezte Lahofer Borászat.

Hirdetés