Hirdetés

Fal szuperképességekkel

A huszita felkelésről elnevezett park revitalizációja Prágában.

A hajdani tó helyén létrehozott parkban sokáig ott maradtak a tóparti házak maradványai. A most megújult parkot keretező fal motívumai ezt a láthatatlan örökséget idézik meg, de ezen kívül mást is tud a szuperképességekkel bíró építmény: tisztább lesz körülötte a levegő.
 


Ki gondolná, hogy egy fal képes erre? Első pillantásra az artisztikuma ragad meg, a téglába írt geometrikus relief, amely anélkül, hogy tudnánk minek állít emléket, kétségtelenül a múltat idézi hangulatával, formáival. Régen e park helyén tó volt, vidékies zölddel övezve. Az első Csehszlovák Köztársaság idején lecsapolták, és parkot alakítottak ki Čakovice városrészben. Ennek során a tó körüli falusias házakat lerombolták, az oromzatok maradványai még a legutóbbi, 2019 és 2020 között elvégzett rekonstrukció idején is a helyszínen voltak. 

 

 

A Martina Forejtová által vezetett Land05 tájépítész stúdió a Skull Stúdiót kérte fel a parkot délről határoló fal megtervezésére. Így született ez az építészet és szobrászat határán álló mű, a tégla-relief, melyet Szuperfalnak kereszteltek. A koncepció alapgondolata az átváltozás. A falusi házacskák oromfalainak kontúrja megjelenik a falon, mint a múlt árnyéka. Ezek az átlós vonalak a letűnt formákat rajzolják a kerítésre, a falazás technikájának szélső határáig merészkedve.

„Tanúja annak, ami már nincs meg, de kétségkívül nyoma maradt, időben és fizikai mivoltában is” – magyarázza a Szuperfal alkotója, Matěj Hájek szobrász, a S K U L L studio munkatársa.

Mint minden szuperképesség, e fal ereje is láthatatlan. A hagyományos anyagú szerkezet nanotechnológiával készült, átlátszó felületkezelést kapott, amely fotokatalitikus képessége révén tisztítja a környező levegőt. Nem kell kemikália és nincs hulladék, a fal felülete titánium dioxiddal impregnált, ami UV sugárzás hatására 1 négyzetméteren évente sok kilogramm káros anyagot tud megkötni. A technológiát cseh tudósok kísérletezték ki a J. Heyrovský Fizikokémiai Intézetben.

 

„A láthatatlannak ebben a munkában kettős szerep jutott. Egyrészt itt a nano-technológiás felület, aminek napfényre van szüksége, hogy működjön, másrészt a múlt emlékei, amik már csak a képzeletünkben élnek. Nem az a lényeg, amit látunk, hanem pontosan az, ami a szemeink számára felfoghatatlan” – magyarázza Hájek.

 

 

 

 

A fal közvetlen szomszédságában készült el a XTOPIX studio által tervezett vizes installáció, amelynek sötét színe a hajdani tó medrének látványára reagál.

 

 

TervSKULL stúdió
Szerző: Matěj Hájek
Társszerző: Helena Znamenaná
Megbízó: Prága-Čakovice önkormányzat
Projekt helyszíne: Cukrovarská, Ke Stadionu, 196 00 Prága 9 – Čakovice, Csehország
Befejezés éve: 2020
Beépített terület: 17,8 m² 
FotókBet Orten

 

 

Forrás: Linka

 

 

További rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Különleges bemutatóterem a cseh kubista építészet egyik ékkövében

Különleges bemutatóterem a cseh kubista építészet egyik ékkövében

Kristálylámpák, eredeti századfordulós berendezés és designer bútorok a prágai Bomma Atelier-ben.

Kettő az egyben: jógastúdió és kortárs galéria

Kettő az egyben: jógastúdió és kortárs galéria

Egy cseh ipari épület átalakítása.

„A világ nem a szófogadó gyerekeké

„A világ nem a szófogadó gyerekeké" - Montessori óvoda Csehországban

A cseh óvodában magas színvonalon valósult meg a Montessori oktatás egyik alapeleme, az úgynevezett előkészített környezet.

Nincs találat!

Hirdetés