Hirdetés

Vilkaviškis buszállomása sok hasonlóságot mutat a ligeti épülettel.

Az eredeti funkciója mellett határozott társadalmi küldetése is van a litvániai Vilkaviškis városka buszállomásának. Egy mindössze 11 ezer fős településről van szó, és a hasonló méretű litván városkákat sokan hagyják el a változatos, minőségi szolgáltatások hiánya miatt. Ezen segít a Balčytis Studija terve.

Gintaras Balčytis vezető építész tervében a buszállomást nemcsak vonzóvá akarta varázsolni: határozott törekvése volt helyzetbe hozni a kiskereskedőket, vállalkozókat, a különböző szolgáltatásokat, hogy segítsenek munkahelyeket teremteni a városnak. A tervezési filozófia a rekreációs épületekéhez hasonlít, a lehető legjobban kihasználja a zöldövezeti területet, teljesen új kontextusba helyezi így a közlekedési infrastruktúrát kiszolgáló épületeket.

A park fái a terv szerves részét képezték, szó szerint és átvitt értelemben is. Rendkívül szoros, szinte intim kapcsolat jött létre a környezet és a közel 4000 négyzetméteres épület közt.

Az átjárható épület koncepciója különlegességé változtatta a projekt kezdeti hiányosságait, amennyiben a nehézkes, háromszög alakú telek szinte elnyeli az épületet, amely intuitív módon olvad egybe a tágabb környezetével, továbbá a parkot és a közösségi tereket az épületbe is behúzza.

Az egyszintes épület szerkezetébe eleve betervezték a helyszín fáit, a város pedig kapott egy exkluzív közösségi teret. Nemcsak elmosódtak a kint és bent határai, de rendkívül befogadó épület jött létre: a területen koncertek, szabadtéri előadások, helyi őstermelők vásárai is tarthatók, szabadtéri kávézó, kis boltok üzemelhetnek, és rengetegféle közösségi esemény szervezhető.

A fehér szín könnyedséget kölcsönöz az épületnek, amit még éteribbé tesz a természetes fények (és árnyaik) finom játéka. Még a bent tartózkodók is erős kapcsolatot érezhetnek a természettel, 

köszönhetően a hatalmas üvegfelületeknek. Ezeknek a döntéseknek köszönhetően még a viszonylag nagy alapterületű épület is könnyen illeszkedik a meglehetősen szigorú telekre, és létrehoz egy új városi minőséget. Az egyszerű, tartós anyagok – beton, üveg, alumínium –használata szintén nyomatékosítja a fenti építészeti döntéseket.

És ha már említettük a Magyar Zene Házával való hasonlóságot: ezt sugallja a természet és az épített környezet egysége, a födémen lyukain áttörő fény, illetve fák, az ívelt üvegfelületek, és a ligetes környezet is. Ahogy az elnyert díjak is: a még át sem adott Zene Háza jól áll e tekintetben, de a litván „társa” is büszkélkedhet már egy-egy Architecture: Kaunas 2020 díjjal (azon belül az év középülete diplomával), illetve a METRE 1/5 díjjal – mindkettőt a Kortárs Litván Építészeti Kiállításon nyerte el. Az épületet jelölték Mies van der Rohe Awardra is.

Vilkaviškis Buszállomás
Helyszín: Vilkaviškis, Litvánia
Építésziroda: Balčytis Studija
Vezető építész: Gintaras Balčytis
Projekt összterület: 11 297 m2
Beépített terület: 3300 m2 (a tető alatt)
Megrendelő: „Kautra” Közlekedési Vállalat, Vilkaviškis Város
Projekt év: 2020
Fotó: Norbert Tukaj
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Litvániában találtuk meg a Zene Háza testvérét

Litvániában találtuk meg a Zene Háza testvérét

Vilkaviškis buszállomása sok hasonlóságot mutat a ligeti épülettel.

Ultrakönnyű elektromos busz PET-palackból

Ultrakönnyű elektromos busz PET-palackból

Tíz éve viccnek gondoltuk volna, négy éve koncepció volt, most valóság.

Hogyan élénkíti a gazdaságot a design?

Hogyan élénkíti a gazdaságot a design?

A gazdaságélénkítés, a flow és a balti államok állnak az idei Design Hét középpontjában.

Hirdetés