A gazdaságélénkítés, a flow és a balti államok állnak az idei Design Hét középpontjában.

A megszokotthoz hasonló felépítésben, de számos újdonsággal rendezik meg október 4-13-ig az idei Design Hét Budapest fesztivált. Magyarország legnagyobb designeseményének célja a szemléletformáláson túl a tervezők és vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése, ezáltal a hazai design-ökoszisztéma gazdasági szerepének erősítése.

Gazdaságélénkítés

Több, hangsúlyosan gazdaságélénkítést célzó programmal várják majd az érdeklődőket a szervezők. Egy többnapos, kifejezetten a kreatívipari kis- és középvállalkozások igényei szerint összeállított előadás-sorozat keretében szakértők adnak majd választ a leggyakrabban felmerülő stratégiai, finanszírozási, kereskedelmi, szerzői jogi, illetve kommunikációt érintő kérdésekre.

A vállalati döntéshozókat célozza meg az a jó gyakorlatokat bemutató előadás-sorozat, melynek során sikeres hazai vállalkozások avatják be az érdeklődőket a design stratégiai alkalmazásának előnyeibe, saját tapasztalataikat osztva meg a jelenlévőkkel.

Idén is megrendezik a Service Design Day programot, mely a stratégiai tervezés és a design kapcsolatát példákkal szemléltető előadás-sorozat és workshop, emellett átadják a Design Management Díjakat is, amivel a designmenedzsment-szemléletű vállalatirányítás sikeres gyakorlatait ismeri el a Magyar Formatervezési Tanács

FLOW

Designerek és vállalkozók szoros együttműködése egy magasabb cél, az erős és nemzetközi piacon is versenyképes design-ökoszisztéma megteremtése érdekében, melynek minden tagja hisz önmaga, a vállalkozása és a társadalom fejlődésében, valamint ezért egymást segítve tenni is hajlandó – ez az a FLOW állapot, amelynek elérésére törekszünk, és ehhez kíván hozzájárulni a Design Hét Budapest is a maga eszközeivel.

A FLOW témájához kapcsolódó Design Hét Budapest-programok célja kettős: egyrészt szeretnék megkönnyíteni a gazdasági döntéshozók és designerek közötti kapcsolatteremtést, valamint elősegíteni a designerek szerves integrálódását a vállalkozói közegbe, másrészt szeretnék a nagyközönség számára minél több programon keresztül megtapasztalhatóvá tenni, hogy a design alkalmazása nem csak vállalati szinten jelentős tényező, hanem az életünket gazdagító, szebbé és tartalmasabbá tevő élmény.

Ennek érdekében számos közösségépítő eseményt is tartanak a Design Héten: lesznek workshopok, gyermekprogramok, társadalmi felelősségvállalásról szóló események, networking programok, kerekasztal-beszélgetések és designjóga is.

Balti országok

Idén a balti országok – Észtország, Lettország és Litvánia – lesznek a fesztivál díszvendégei. A három állam természetközeli szemléletmódja, designereik hagyományokat tiszteletben tartó és egyben megreformáló attitűdje, az új technológiák, anyagok és más innovációk gyors adaptálása, valamint az élet mind nagyobb részét átszövő digitalizáció olyan

Gyorsan változó és rendkívül inspiráló design-ökoszisztémát teremtett az elmúlt időszakban a balti országokban, amely több szempontból is párhuzamba állítható hazai példákkal, illetve módot ad a tapasztalatcserére.

A friss észt, lett és litván designeredményeket kiállításon és workshopokon mutatják majd be a szervezők.

Állandó programok, vidéki események

Ezúttal sem maradnak el az állandó programelemek: a designerek műhelyeibe betekintést engedő Nyitott Stúdiók, a város érdekes helyszíneire kalauzoló Design Túrák, az idén negyven éve alapított Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadása – mindkét elismeréshez kiállítás is kapcsolódik –, valamint ez alkalommal is megrendezik a kreatívipari felsőoktatási intézmények platformját, a „Hova tovább?” iskolabörzét. Bővül a vidéki partnervárosok köre is: a korábbi években már nagy sikerrel csatlakozott Debrecen, Győr, Pécs és Sopron városa mellé új belépőként Eger városa is társul, így 2019-ben öt vidéki városban már biztosan lesz a helyi designerek, intézmények és vállalkozások közötti kapcsolatteremtést elősegítő Design Hét. 

A részletes programot augusztusban teszik közzé a szervezők, a Design Hét Budapest védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Design Hét a körforgásos gazdaságra átállás jegyében

Design Hét a körforgásos gazdaságra átállás jegyében

Magyarország még a körforgásos gazdaságra való átállás elején jár, az idei Design Hét edukál, párbeszédet kezdeményez, és maga is innovál ezen a téren.

Enyhít a koronavírus hatásain az Építész Kamara

Enyhít a koronavírus hatásain az Építész Kamara

Természetesen a járvány hazai építészszakmát érintő gazdasági hatásairól van szó.  

Szembetűnő a lassulás az újlakás-piacon

Szembetűnő a lassulás az újlakás-piacon

De még korai lenne kongatni a vészharangot.

Hirdetés