Hirdetés

Tíz éve viccnek gondoltuk volna, négy éve koncepció volt, most valóság.

Hirdetés

Utas- és környezetbarát tömegközlekedést tűzött ki célul a a litván JSC a „vejo projektai”-vel. A designcsapat a nulláról újratervezte a 2016-ban bemutatott Dancer buszt, ami mára tökéletesen működik és bevetésre kész.  

A Dancer egy városi busz, kicsit olyan, mint gyerekkorunk klasszikus kék buszai, mégis nagyon más. Ez a világ legkönnyebb normál méretű busza, szupergyors, hatperces töltési idővel. Mindez azért lehetséges, mert a JSC a jármű mellett a karbantartást és a (zöld) energiaellátást is megtervezte. A busz újrafelhasznált PET-palackokból készül, ezért olyan könnyű, cserébe ívelt oldalfalak biztosítják az extra merevítést, a tervezői szerint a lekerekített formák segítik a manőverezést is.

Hátulra egy képernyőt építettek be, ami kivetítheti a forgalmat a busz mögött cammogók tájékoztatására vagy éppen reklámokat is megjeleníthet.

A busz súlya mintegy fele a hagyományos dízel buszokénak, így a hatótávja is jóval nagyobb, és az úthálózatot is kíméli.

Visszapillantó kamerák, 360 fokos infravörös éjjellátóképesség, automatikusan nyíló rámpa a mozgássérültek számára, és teljesen automatizált kapcsolódás a töltőállomásra – ezt mind tudja a busz. Az utastérnek hatalmas ablakai vannak, tetőablakot, letisztult, tágas belteret kapott, és Wi-Fit is használhatnak az utasok. A sofőrökről testreszabható infotainment rendszer gondoskodik.

Beépítettek egy, a repülők fekete dobozához hasonló rendszert, amely előre figyelmeztet a lehetséges meghibásodásokra. 

A busz karosszériáját Klaipeda város egyeteme közreműködésével fejlesztették ki, a kompozit anyaghoz üvegszálat, vinil-észter-gyantát és újrahasznosított PET-habot is felhasználtak. Így lett könnyű, szilárd, és újrahasznosítható, a modulszerkezetet pedig könnyebb összeszerelni. A Dancer idén aranyérmet nyert az A’design award & competitionon.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Sörfőzdéből loft lakás Prágában

Sörfőzdéből loft lakás Prágában

A helységekbe belépve az embert valóban megcsapja az erjesztett sör illata.

Mi lenne, ha a fák múzeumi tárgyakká válnának?

Mi lenne, ha a fák múzeumi tárgyakká válnának?

Klaus Littmann erdője sokkoló disztópiát tár a világ elé. 

Hogyan termel egy logó évi ötmillió dollárt egy városnak?

Hogyan termel egy logó évi ötmillió dollárt egy városnak?

Még a betűtípus írásjeleinél is felhasználták a város jellegzetes épületeit, helyszíneit.

Hirdetés