FIABCI Jubileum

A FIABCI Hungary idén huszonötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, amelynek keretében a magyar és a nemzetközi szakmai zsűri 11 kategóriában díjazta a magyar ingatlanfejlesztések legjobbjait, amelyek 2024-ben a nemzetközi döntőn Szingapúrban is képviseltethetik magukat. A XXV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredményhirdetésére 2023. november 22-én került sor ünnepélyes keretek között a Néprajzi Múzeumban. 

„Azt gondolom, az idei pályamunkák jól illeszkednek abba a sikertörténetbe, ami az elmúlt 25 évet jellemezte. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország, a magyar pályázók milyen kiemelke­dően jól szerepelnek a FIBACI által 1992-ben alapított World Prix d’Excellence versenyen, amit Magyarországon csak ingat­lanfejlesztési Oscar-díjnak szokás nevezni. A világon harmadik, Európában a legjobb eredményt érték el az eddigi magyaror­szági indulók, amikor 33 első és 44 második helyezést szereztek a különböző kategóriákban. Mindez igazolta a magyar nívódíj létjogosultságát, hiszen 1997-ben elsők voltunk Európában, ahol nemzeti versenypályázat került kiírásra. Végig tekintve a 2023-as pályamunkákon meggyőződhettünk arról, hogy a magyar ingatlanipar erős, élő és eleven szektor, ezt tükrözi a rekordszámú pályázó és a pályázatok minősége egyaránt. Jó megtapasztalni azt, hogy a hazai szereplők teljes jogú és sikeres szereplői annak a nemzetközi szakmai közösség­nek, amely munkáival az innovációt, a fenntartható fejlődést és persze az örök emberi értékeket szereti, tiszteli és szolgálja az építészetben” – osztotta meg Lánszki Regő, Építési, Közlekedési  és Építészeti államtitkár. 

A FIABCI története és tevékenysége: Az 1951-ben alakult, több mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d'Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása, elismerése, az ingatlanfejlesztési eredmények nemzetközi szinten történő bemutatása és az ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó szakemberek üzleti kapcsolatokhoz juttatása. A Magyar Ingatlanszakmai Egyesület - a FIABCI Hungary – 26 évvel ezelőtt, 1997-ben rendezte meg először a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot azzal a céllal, hogy elismerje a magyarországi ingatlanfejlesztők kiváló teljesítményét, megismertesse a hazai szakmai és a szélesebb közönséggel a létrehozott fejlesztéseket és nem utolsósorban, hogy elősegítse a FIABCI World Prix d`Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázaton való részvételt. Ez utóbbi cél sikeres megvalósítása érdekében a Magyar Ingatlanfejlesztési Pályázat kiírása és lebonyolítása igazodik a nemzetközi pályázat kritériumaihoz és menetrendjéhez.  Az eddig lebonyolított 24 Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat nyertesei sikeresen képviselték Magyarországot, 33 arany és 44 ezüstérmet nyertek nagy nemzetközi elismerést szerezve hazánknak. Ezzel Magyarország a legsikeresebb európai ország és a világon a harmadik Malajzia és Singapore mögött. A pályázatok fogadását a FIABCI Hungary, a bírálati munkát magyar és a meghívott külföldi szakemberekből álló zsűri végzi. A bírálók első, második és harmadik díjat adnak ki a különböző kategóriákban. Emellett a pályázatot támogató szakmai szervezetek különdíjait is elnyerhetik a pályázók.

 I. díjat nyert, emellett elhozta a Kulturális és az Örökségvédelmi kategóriák első díjait, és I. helyezett lett a pályázók szavazata alapján:
Magyar Állami Operaház korszerűsítése
OCTOGON magazin 175-ös (2022/3-as) lapszáma
 

Fotó: Hlinka Zsolt

Az Operaház felújításának köszönhetően a korszerűsített épület megtartotta annak történelmi és kulturális értékeit, hozzájárulva a környék élhetősé­gének, a lakosság jólétének javulásához. A műemléki épület részleges akadálymentesítése külön figyelmet kapott a tervezés és kivitelezés során. Az épületben található terek a modern igényeknek megfelelő technikai felszerelésekkel és berendezések­kel rendelkeznek. Az innovatív műszaki megoldások között találhatóak energiatakarékos rendszerek, intel­ligens világítás, valamint korszerűbb, szélesebb tudású, ugyan­akkor energiatakarékos színpadtechnológiai rendsze­rek. A felújítás kulturális és gazdasági hatásai közé tartozik, hogy lehetővé teszi az eddigieknél is nagyobb szabású előadá­sok és események megrendezését, ami vonzóvá teszi az Operaházat a művészetkedvelők és a turisták számá­ra. 

Pályázó: CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő zRt., valamint a ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. 
Beruházó: 2017-2019 és 2022: Magyar Állami Operaház (2019-2022 között: Opera Vagyonkezelő Kft.)
Tervező: ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. 
Műemléki és üzemi területek: West Hungária Bau Kft., ÉPKAR Zrt., LAKI Zrt. 
Színpadtechnika: Bosch Rexroth Hajtás- és Vezérléstechnika Kft., Színpad- és Emelőgéptechnika Kft., Hidromatic Ipari Berendezéseket Tervező és Elektrotechnikai Berendezéseket Gyártó Kft.

 II. díjat nyert, valamint megkapta a Szálloda kategória I. díját, és III. helyezett lett a pályázók szavazata alapján: 
Déli Klotild Palota átalakítása – Matild Palace, a Luxury Collection Hotel
OCTOGON magazin 168-as (2021/4-es) lapszáma

A fejlesztés alapvető célja a 1900-ban épült Déli Klotild-palota ötszintes, neo­barokk, kiemelt műemléki védettség alatt álló épület ötcsillagos szállodaként történő hasznosítása volt. Az épület helyzete városképi szem­pontból legalább olyan fontos, mint az építészeti érté­kei. A védett belső műem­léki tereket, az épület eredeti közlekedőrendszerét és térszerkesztési logikáját nem csupán megtartották, hanem ezeket az épület előnyére igyekeztek formálni. Azt szerették volna elérni, hogy a kiemelt vé­dett terek, mint a kávéház, a lépcsőházak, a bejárati passzázs ne csak egy kötelezően megőrzendő „múzeu­mi” zárványként tengődjenek az épületben, hanem az eredeti funkciójuk szerint élettel legyenek megtöltve, a hotelépület szerves, elválaszthatatlan részét képezve. 

Pályázó: Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest 
Beruházó: Melis Investment Kft. 
Tervező: Puhl és Dajka Építész Iroda Kft. 
Felelős építész tervező: Dr Puhl Antal, Dajka Péter
Belsőépítészet: MKV Design 
Vezető tervező: Maria Vafiadis 
Kivitelező: Melden Construction Kft.

 


 

III. díjat nyert, valamint elhozta az Irodaház kategória I. díját: 
MOL Campus
OCTOGON magazin 183-as (2023/3-as) lapszáma

A MOL Campus a MOL stratégiájának szimbóluma. Egyedi formában fogja össze a 28 emeletes tornyot és a hozzá tartozó pódiumot, így alkotva egységes, függőleges campust. Az irodaház 28 emeletes, 120 méter magas, 2 500 munkavállalónak ad otthont, szintterülete pe­dig megközelítőleg 86 ezer négyzetméter. A MOL a korábban 3. kerületben, 9 különböző épületben dolgozó kollé­gáit költöztette az új székházba, amelynek elsődleges küldetése, hogy harmonikus munkakörnyezetet teremtsen a dolgozóknak és biztosítsa a hatékony munkavégzést. A belső terek kialakításakor elsődleges szem­pont volt, hogy a MOL olyan modern és fenntartható munkahelyet hozzon létre, amely támogatja az együttműködést. A zöld terek az egész épületben megjelennek, így hozva közelebb a természetet a munkahelyhez. Az épület a legtöbbet hozza ki környe­zetéből, így nem csupán fenntartható megoldást, de mind Budapest, mind Magyarország számára új viszonyítási alapot is kínál. Hazánkban egyedülállóan sikeresen megszerezte mind a LEED Platinum, mind a BREAM Excellent minősítéseket.

Pályázók: MOL Campus Kft., Finta és Társai Építész Stúdió, Market Építő Zrt., CÉH zRt., ÓBUDA Group 
Beruházó: MOL Campus Kft. 
Tervező: Finta és Társai Építész Stúdió Kft. 
Generálkivitelező: Market Építő Zrt. 
Műszaki ellenőr: CÉH zRt. 
Fenntarthatósági tanácsadó és minősítő: ÓBUDA Group
Koncepcióterv: Foster + Partners 
Belsőépítészet: KINZO Architekten GmbH 
Belsőépítész partner: Minusplus Generáltervező Kft.
Tájépítészet: S73 Kft. 
Épületgépészet: Körös Consult Kft. 
Épületvillamosság: VA-IQ Kft. 
BMS: Artrea Consulting Kft. 
Szerkezetépítő: Moratus Szerkezetépítő Kft. 
Épületgépészeti kivitelező: ENSI Kft. 
Épületvillamossági kivitelező: Vilati Kft. 
Homlokzat kivitelező: Scheldebouw B.V.

 A Lakóépület kategória I. díja: 
A47
OCTOGON magazin 181-es (2023/1-es) lapszáma

Hosszú ideje rontotta a világörökségi városképet az Andrássy út és a Liszt Ferenc tér sarkán álló, jobb sorsra érdemes épület, amit a Bayer csoport vett gondozásába, hogy visszaállítsa a neoreneszánsz-eklektikus stílusban épült ház 19. századi eleganciáját és méltóságát. A műemléki épületré­szek restaurálását követően, emelt minőségű lakófunkcióval tizenhárom prémium kategóriás lakóingatlan, két kereskedelmi egység és egy endéglátóhely ke­rült kialakításra. A lakások mindegyike belsőépítészek által tervezett prémium minőségű bú­torzattal kerül értékesítésre. Az épület belső udvara Liszt Ferenc tér lugasos hangulatát idézi növényze­tével.

Fotó: Gosztom Gergő

Pályázó: Bayer Property Zrt. 
Beruházó: BBID Ingatlanfejlesztő Kft. / BAYER PROPERTY Zrt. 
Tervező: Nyéki Gábor, Vékony Tamás 
Kivitelező: Bayer Construct Zrt.

 Az Ipari kategória I. díja: 
A Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza
OCTOGON 158-as (2020/2-es) lapszáma

1884–86-ban épült fel Feketeházy János mű­termének tervei alapján a magyar vasúttörténet európai viszonylatban is párját ritkító csarnokrendszere, az Északi Járműjavító, amely több éven át tartó átalakítást és felújítást követő­en 2020-tól a Magyar Állami Operaház új logiszti­kai és művészeti központjának ad otthont. A közel 30 ezer m2-es területen épült fel az Ope­ra próba-, gyártó- és raktárközpontja, amelyben a majd 500 személyes Bánffy Miklós terem, az ugyancsak operaházi színpaddal méretazonos He­vesi Sándor háziszínpad és a hasonló alapterületű, Fricsay Ferencről elnevezett zenekari stúdió léte­sült. Feketeházy János, az Operaház vasszerkezetei és az Eiffel-csarnok tervezőjének emléktere mel­lett ide költözött az intézmény kilenc gyártóüze­me, összes díszlete, jelmeze és kelléke is. Az OPERA itt játssza valamennyi kortárs balett­előadását, a XX. századi operaművészet egyes re­mekeit, kortárs operákat, ezen kívül a műfaj periférikus értékeit, az intézmény crossover kísér­leteit (opera és balett, dráma és zene, barokk és dzsessz, opera és video), átiratait, slágeroperák színpadi verzióit. Itt kerül színre a legtöbb gyer­mekelőadás, gyermekfoglalkozás, és óriási tereivel éppúgy alkalmas látványos hangversenyekre, mint nagyrendezvények megtartására.

Fotó: Mohai Balázs

Pályázó: Opera Vagyonkezelő Kft. 
Beruházó: Opera Vagyonkezelő Kft. 
Tervező: KÖZÉPÜLETTERVEZŐ ZRT., felelős tervező: Marosi Miklós
Kivitelező: STRABAG Konzorcium

 A Városi léptékű kategória I. díja, valamint a Magyar Urbanisztikai Társaság Különdíja: 
Sopron Múzeumnegyed 

A Múzeumnegyed projekt során meg­valósult a Sopron főterén, a Tűztorony szomszédságában múzeumként működő Fabricius-ház, Storno-ház és az egykor lakóházként funkcionáló Tábornok-ház összekapcsolása. Végeredményben egy komplex, élményközpontú múzeumi egység alakult ki. A fejlesztés megvalósítása során falát­törésekkel, belső átjárók kialakításával egyetlen épületkomplexumban, egy közös bejárattal vált megközelíthetővé minden kiállítás. A fejlesztés tartalmaz­ta a Tábornok-ház átalakítását, felújí­tását, udvarlefedését, a Fabricius-ház felújítását és a Storno-ház mögötti függőkert felújítását. Az újonnan kialakított központi fogadó­tér a Tábornok-ház üvegtetővel fedett belső udvarában fogadja a látogatókat. A fogadótérhez kapcsolódnak a külön­böző látogatóbarát kiszolgáló funkciók: a jegypénztár, információs pult, vizes blokkok, akadálymentes mosdó, baba­szoba, ruhatár, ajándékbolt és kávézó. A fogadótéri lift fogja biztosítani mind a három épület vendégtereinek akadály­mentes megközelíthetőségét.

Pályázó: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 
Beruházó: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 
Generáltervezés: Archi.doc Építésziroda Kft., Józsa Dávid építész vezető tervező 
Kivitelező: FÉSZ Zrt. 
Kiállítás kivitelezési munkálatok: Narmer Építészeti Stúdió 
Üzemeltetés: Soproni Múzeum

 Az Oktatási kategória I. díja: 
Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar 

A Pécsi Tudományegyetem beruházásának célja egy korszerű, nemzetközi színvonalú, zöld és hallgatóbarát campus megvalósítása volt. A Modern Városok Program keretében egy 12.000 négyzetméteres új oktatási és kutatási épületszárny jött létre magas szintű szakmai követelmények figyelembevé­telével. Az új szárnyban négy nagyelőadó és 34 sze­mináriumi terem készült el. A kampusz köz­pontjában található hatalmas központi pi­henőpark tóval, kényelmes ülőbútorokkal és árnyas zónákkal várja a hallgatókat és okta­tókat. A fejlesztés 135 új parkolóhely és 140 kerékpártároló kialakításával rendezte az egyetem parkolási szükségleteit. Az új épületszárnyban találhatók az úgyne­vezett Core Facility terek, melyek az orvosi kutatások legmagasabb szintű követelmé­nyeinek felelnek meg és speciális jellemzőkkel bírnak. Ez a terület a „labor a laboron belül” elv szerint valósult meg, az épület közepén helyezkedik el és az intézetek közösen hasz­nálják.

Pályázó: TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. 
Beruházó: Pécsi Tudományegyetem 
Tervező: TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. 
Kivitelező: ZÁÉV Zrt.

 A Tájépítészeti kategória I. díja: 
Hullámzó víztükör – A Vizafogó park fejlesztése a XIII. kerületben

A XIII. Kerületi Önkormányzat integrált városfejlesztési politikájának része volt a Vizafogó park megvalósítása. A területet korábban beépítésre szánták, végül a lakos­ság számára élhetőbb, a klímastratégia szempontjából megfontoltabb hasznosítása mellett döntött az Önkor­mányzat. A Vizafogó parkkal egy olyan ökopark-jellegű zöldfe­lület jött létre, amelynek elvei között a klímavédelem, a fenntarthatóság és a természetes felület­képzések szerepelnek. A hőmérsékletre gyakorolt hatás szempontjából a 938 m2 vízfelülettel rendelkező mes­terséges tó jelentősen növeli a komfortérzetet a nyári időszakban. A park ezenkívül egyedi identitást is biztosít a XIII. kerületnek. A kerületi lakók számára új, az integrált tervezés szem­pontjainak megfelelő, a lakosság több generációjának rekreációs igényét kielégítő új közpark valósult meg, biztosítva benne az okos város szolgáltatásokat.

Pályázó: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat 
Beruházó: Budapest Főváros XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. 
Tervező: Objekt Tájépítész Iroda Kft. Pécsi Máté ügyvezető, Archikon Építésziroda Kft. Nagy Csaba és Pólus Károly ügyvezetők 
Kivitelező: Parkfenntartó-Kertészeti és Szolgáltató Kft.

  A Vegyes funkciójú épület kategória I. helyezett: 
KOZMO HOTEL és TÁRSASHÁZI LAKÁSOK
OCTOGON magazin 181-es (2023/1-es) lapszáma

Az eredetileg telefonközpontként üzemelő, premodern épületet a historizmus és szecesszió stílus­határán tervezte Ray Rezső 1910- ben. Az épület a korai magyar vasbetonépítészet kiemel­kedő példája. A technológia fejlődésével folyamatosan, az épület értékeit nem kímélve átépítették, míg végül funkcióját vesztve hosszú ideig üresen állt. A befektetők és tervezők egy ötcsillagos szállodát és egy apartmantömböt valósítot­tak meg a létesítményben. A több évig tartó átalakítás során a műemléki értékeket felkutatták és helyreállították. Az apartmanok közvetlenül a térről nyíló két bejáraton át közelíthetők meg, míg a 22 lakosztályt és 62 szobát be­fogadó hotel a belső udvarról nyílik. A szállodához reggeliző, étterem, wellness központ és konferenciater­mek tartoznak. Az épület adottságaiból adódóan nincs benne két egyforma lakosztály, vagy szoba. 

Pályázó: Kima Studio Kft. 
Beruházó: MHC Hotel Company Kft. és Zenobia Hungary Kft. 
Tervező: Kima Studio Kft. Felelős tervező: Draskóczy Gergely (KOZMO hotel és társasházi lakások “AA” szárny, KIMA Studio Kft.), Mészáros Gabriella (Társasházi lakások “AB” szárny, AVS Tervező Kft.) 
Kivitelező: Codecsa HU Kft., Climava HU Kft., Reticolo Kft., Traboré Design Kft.

 A Környezettudatos kategória I. díja: 
H2Offices 1. fázis
OCTOGON magazin 182-es (2023/2-es) lapszáma

A H2Offices épületegyüttes egy természet által inspirált mun­kakörnyezet, amely jótékony hatással van az emberi egészségre és produktivitásra, miközben energiahatékonysága révén csökkenti az épület használóinak ökológiai lábnyomát. A Fővárosi Vízművek egykori telkén található H2Offices Budapest egyik legforgalmasabb pontján kínál zöld környezetet. Az összesen 65 000 m2-nyi bérelhető területtel rendelkező komplexum három épületből áll majd. Az első 27 000 m2-nyi bérelhető területű épület nyolc emeletét három föld alatti parkolószint teszi teljessé. Az itt dolgozók jóllétét és egészségét a zöld területek, a maximalizált természetes fény, a kiváló levegőminőség, a természetes anyagok és a tetőtéri futópálya, az érintésmentes megoldások biztosítják. 
Az épület megszerezte a LEED Platinum Core & Shell v4 minősí­tést, hazánkban elért eddigi legmagasabb pontszámmal, megcé­lozza a WELL v2 Core & Shell, valamint a WELL Health & Safety tanusításokat is, és elérte az Access4You Gold minősítést is.

Pályázó: Skanska Magyarország Ingatlan Kft. 
Beruházó: Skanska Magyarország Ingatlan Kft. 
Tervező: Arrow Architects, Studo IN-EX Zrt. 
Kivitelező: Skanska Építő Magyarország Kft.

 A Kategórián kívüli I. helyzett: 
Piaccsarnok – Nagykőrös
OCTOGON 151-es (2019/3-as) lapszáma

Nagykőrös új piac-csarnoképülete egy sok éve érlelődő végtermék, a város és az egyetemi kar közötti együttműkö­désnek. A piac mint a helyi kisgazdaságok motor­ja újra éledve helyet tud adni a helyben termelt egészséges élelmiszereknek. A klímatudatos épület tömege és egész struk­túrája úgy lett megkonstruálva, hogy minimá­lis – kvázi zéró – energiafelhasználással magát szellőztetve, gépi hűtés és fűtés és légtechnika nélkül működik. Mindent az épület kialakításá­ból adódó természetes folyamatok üzemeltetnek. A két hétnél hosszabb téli fagypont alatti idő­szakban a napelemek által termelt energia egy része elektromos sugárzó ernyőket lát el fagy­mentesítési célból.  Az épület árnyékolását és fiatalos megjelenését adó per­forált klímahomlokzat egységes, ugyanakkor teljesen egyedi megjelenést ad. 

Fotó: Palkó György

Pályázó: Nagykőrös Város Önkormányzata 
Beruházó: Nagykőrös Város Önkormányzata 
Tervező: Kiss Járomi Építészeti és Belsőépítészeti Iroda Kft. , Dr. Kiss Gyula DLA és Járomi Irén vezető tervezők 
Kivitelező: EU-ÉPÍTŐ Kft. 
Üzemeltető: KÖVA-KOM Nonprofit Zrt. 

 Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének különdíja, a Magyar Építész Kamara különdíja, valamint a II. helyezett a pályázók szavazata alapján: 
Néprajzi Múzeum
OCTOGON magazin 175-ös (2022/3-as) lapszáma

A Liget Budapest Projekt Európa legnagyobb kultu­rális fejlesztésének részeként átalakítja a budapesti kultúra élményét, valamint új szabadidős lehetőségeket és zöldfelületeket hoz létre a Városligetben. A Ferencz Marcel építész által tervezett Néprajzi Múzeum öt szinten ösztönözi a látogatókat a részvételre és interakcióra; föld­alatti kiállítási szint, földszinti Látogatóközpont, bemutató és előadóterekkel, múzeumi oktatással. Célja a néprajz élményét a természet, a használat, a tárgyak és életvitel, a gyűjtemények kölcsönhatá­sa révén életre kelteni.  34.000 m²-es épülethez a tervezők a népi kultúrából és a természet szi­nergiájából, illetve az ősi magyar spiritualitásból merítettek ihletet és a legjobb gyakorlat szerinti fenntarthatósági alapelveknek megfelelően kivi­telezték.

Fotó: Palkó György

Pályázó: Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. 
Beruházó: Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. 
Tervező: Napur Architect Kft., Marcel Ferenc DLA 
Kivitelező: ZÁÉV Zrt, Magyar Építő Zrt.

 A BKIK különdíja: 
Pillar Irodaház
OCTOGON magazin 175-ös (2022/3-as) lapszáma

Budapest egyik legsűrűbb üzleti negyedének új prémium irodaháza barátságos színeivel, finoman hullámzó formájával és izgalmas utcai megnyitá­saival új színfolt a Váci úti irodafolyosón. A bérlői igények kiszolgálása mellett fontos beruházói-ter­vezői szándék volt, hogy a környezetébe illesz­kedő, a város és a várost használók szempontjaira is érzékenyen figyelő irodaház jöjjön létre. A különleges forma és az utcai kapcsolatok miatt az egyébként nagy tömegű – négy épülettömb, 29 ezer négyzetméter – Pillar Irodaházat könnyednek, szellősnek érezzük. A legmagasabb pontján 7 szintes – de tömbönként változó magasságú –, prémium irodaház emele­ti szintjein napfényes, tágas irodatereket, míg a földszinten szolgáltató és kiszolgáló funkciókat alakítottak ki. A kiváló közlekedési kapcsolatokkal rendelkező házban kétszintes mélygarázs, kávézó, étterem és konferenciaterem is helyet kapott. A LEED Gold minősítésű épület számos zöld megol­dást és a fenntarthatóságot szolgáló technológiát alkalmaz.

Fotó: Dömölky Dániel

Pályázó: GTC Magyarország Zrt. és ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. együttesen 
Beruházó: Kompakt Land Kft. 
Tervező: ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. 
Kivitelező: KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.

 A HUGBC különdíja: 
Bosch Budapest Innovációs Kampusz
OCTOGON magazin 182-es (2023/2-es) lapszáma

A Bosch Budapest Innovációs Kampusz Magyar­ország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztési központja. A kampusz, melynek építési munkálatai 2018-ban kezdődtek, a meglévő Robert Bosch Kft. (így egyúttal a Bosch Budapesti Fejlesztési Központ) kampuszának kibővítése, amely a Bosch világszintű fejlesztéseinek egyre hangsúlyosabb helyszíne. A kampusz létszámát tekintve az egyik legnagyobb európai fejlesztési központ, ma mintegy 3500 szakember – programozók, villamosmérnökök, gé­pészmérnökök, fizikusok – formálja a mobilitás jövőjét a Gyömrői úton. A Bosch Budapest Innovációs Kampusz 90 000 m2-en 1800 újgenerációs munkahelynek ad otthont. 14 000 m2 műszeres kutató- és tesztlabor, egy különleges kültéri tesztfelület és egy csúcstechno­lógiás óriás tesztcsarnok is megtalálható a komp­lexumban, melyek a vállalatnál zajló szerteágazó technológiai fejlesztéseket szolgálják. A Bosch 70 milliárd forintos beruházása tovább erősíti Magyarország szerepét a nemzetközi inno­vációs és ipari együttműködések, valamint a globá­lis járműipari fejlesztések területén.

Fotó: Bujnovszky Tamás

Pályázók: Robert Bosch Kft., CÉH Zrt., Market Építő Zrt., ÓBUDA Group 
Beruházó: Robert Bosch Kft. 
Koncepcióterv: Robert Bosch Kft. + CÉH zRt. 
Generáltervező: CÉH Zrt. 
Generálkivitelező: Market Építő Zrt. 
Szerkezetépítés: West Hungária Bau Kft. 
Projektmenedzser: ÓBUDA Group 
Belsőépítészet: CÉH zRt. (Milliméter Műterem Bt.) 
Belsőépítész partner: MádiLáncos Studio Kft. 
Tájépítészet: Tília Bt. 
Kert kivitelező: DeepForest Kft. 
Külső infrastruktúra: Colas Hungária Zrt. 
Konyhatechnológia: Teco-Gastro Bt.

 


 
A Lakásvásár Médiacsoport különdíja: 
MenDan Magic Spa & Wellness Hotel**** Superior tetőszinti SKY POOL medence, Zalakaros

A fejlesztés tárgyát képező 165 szobás szállodaépület 1999 és 2002 között létesült Zalakaros központjában. A fejlesztés alapötlete onnan származik, hogy a szálloda telek mérete nem adott lehetőséget kültéri nyitott me­dence létesítésére, így a beruházó az oszlopokon nyugvó, tetőszinti megoldás mellett döntött. A 2022-ben megvalósult tetőszinti well­ness egység egy 5,5 x 26 méter vízfelületű, egész éves használatú kültéri medencét és egy nagyméretű, 50-60 fős szaunaszeánszok megrendezésére alkalmas szaunát, valamint ezekhez kapcsolódó napozóteraszokat és napo­zóhidat foglal magában. Utóbbi egyben a két épületrész tetőszinti összekötését is biztosítja. A tetőszinti fejlesztést a meglévő beltéri fürdővel egy újonnan létesült homlok­zati panorámalift köti össze. A medence fűtött térből való közvetlen megközelítését a vízfelület fölé nyúló közlekedő biztosítja. A tetőszinti medence európai viszonylatban is egyedülál­ló, melynek megvalósítása a projekt minden részvevőjé­től innovatív gondolkodást követelt.

Pályázó: MenDan Hotel Kft. 
Beruházó: MenDan Hotel Kft. 
Tervező: Jankovics és Társa Kft., felelős tervező: Jankovics Tibor 
Kivitelező: medence: Direct-Line Kft., acél szerkezetek: Hork-Acél Kft.

  A Magyar Építőművészek Szövetségének különdíja: 
Pesterzsébeti Dunai-sétány fejlesztése (I. ütem)

A projekt elsődleges célja az volt, hogy ös­szefüggő és egységes arculatú, természetközeli sétány jöjjön létre, hogy minden idelátogató szá­mára kényelmesen elérhető legyen az a vízparti élmény, ami Pesterzsébet egyik kiemelkedő jelentőségű értékének számít. A tervezés során kiemelt figyelmet kapott a természeti környezet védelme, a területen je­len lévő használati funkciók integrálása és az egységes esztétikai minőség létrehozása.  A megvalósult négy úszómű és két víziállás kiemelt pontjai lettek a beruházásnak. A megújult játszótér pedig jelentősen nagyobb befogadóképességgel ren­delkezik, mint korábban. Az alkalmazott növénytelepítés fái a vízparti ligeterdők fajaiból kerültek ki, míg az évelő­kiültetések a helyszín karakterére való tekin­tettel főleg vízpartimitátor növényeket tartal­maznak.

Pályázó: Budapest Főváros XX. kerület, Pesterzsébet Önkormányzata 
Beruházó: Budapest Főváros XX. kerület, Pesterzsébet Önkormányzata 
Tervező: Platinium Group Kft, felelős tervező: Szalay-Szakály Zsuzsanna Dóra 
Kivitelező: Gép-Liget Építőipari Kft.

 A Magyar Ingatlanszövetség különdíja:
Mercure Debrecen**** Superior
OCTOGON magazin 178-as lapszáma

Debrecen szívének egy csendes utcájában épült fel a város első nemzetközi márkanevet viselő szállodája, a MERCURE Debrecen. A négycsillag superior minősítésű szálloda hiánypótló beruházás, amely kiszolgálja az egyre növekvő számú turista és üzleti utazó igényeit. Létrejöttével a sétálóövezet kibővült, és az elhanyagolt ut­carészlet elegáns európai formát öltött. A hotel hamar az üzleti utazók és a céges rendezvények kedvelt szolgáltatójává vált, az étterme pedig, a Winestone Restaurant & Bár a helyiek körében is közkedvelté vált. A szokatlan tömegkialakítású épületen a nyílászárókon és a tartószerkezeten is megjelenő ferde vonalak dina­mizmust és eleganciát sugallnak. A belsőépítészeti koncepciónak a hagyományos virág­karnevál, valamint Debrecen és környékének földrajzi jellegzetességei a fő motívumai. 

Pályázók: Bajcsy Invest Kft., BORD Építész Stúdió, Accor Hotelservices Magyarország Kft. és Hajdú-Alu Zrt. 
Beruházó: Bajcsy Invest Kft. 
Tervező: Bord Építész Stúdió 
Generál kivitelező: Hajdú-Alu Zrt.mm

 


 

Az Ingatlenfejlesztői Kerekasztal Egyesület különdíja: 
DEAN’S Home, Budapest

A Dean’s egy hibrid üzemeltetésű szálláshely, mely egyszerre kínál hosszútávú lakhatást a Budapesten tanuló külföldi diákoknak, valamint rövidtávú szállást a várost látogató turistáknak. A fejlesztés során Budapesten elsőként valósult meg privát alapon működő nagyméretű diákszál­lás. Az üzemeltetési modell a vendégek igényei sze­rint dinamikusan változtatja szobáinak arányát, a rövid és középtávú hasznosítás között. A 418 db egyszemélyes szoba saját konyhával és fürdőszobá­val rendelkezik, magas minőségű kiépítése, fiatalos designja megfelel a mai elvárásoknak. Az épület nagy kapacitású közösségi tereket, tanu­lószobákat, edzőteremet, TV szobákat, tetőteraszt, kávézókat, éttermet és élelmiszerboltot is kínál. A földszintjén áthaladó sétány közvetlen összeköt­tetést teremt a Semmelweis Egyetem épületei és a metrómegálló között. 

Pályázó: Forestay Group 
Beruházó: Forestay Development Kft. 
Tervező: Avant Garde Építész Stúdió, Kertész András DLA 
Kivitelező: Swietelsky Magyarország Kft.

 


 

Kovács Attila emlékdíja:
Kőbányai Mocorgó Óvoda új épületének megvalósítása
OCTOGON magazin 178-as (2022/6-os) lapszáma

A Kőbányai út 38. szám alatt a meglévő, korszerűtlen földszintes oktatási-nevelési épületek bontását követően egy új hat csoportos, kétszintes óvoda épült fel, csökkentve a beépített területet és növelve a zöldfelületek méretét. Az intézmény gyermekbarát jellegét hangsúlyozzák a klasszikus formabedobós játékra emlékeztető vidám színek és geometrikus formák, amelyek az épület külső homlokzatán és belső tereiben is visszatérően megjelennek. A csoportszobák egy jól átlátható rendszerben, a világos és tágas belső aula köré szerveződnek. Az egyes csoportszobák és az udvar kapcsolatát árnyékolókkal fedett teraszok biztosítják. A természetes anyagok alkalmazása és a természetközeliség kiemelt szempont volt a tervezésnél. A korszerű műszaki megoldásokkal (hőszivattyú, napelemek stb.) jelentősen csökkent az épület energiafelhasználása.

Pályázó: Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat 
Beruházó: Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. 
Tervező: KJT Építész Stúdió Kft. 
Kivitelező: Nimród-Bau Beruházó és Kivitelező Kft.

 A Budapesti Építész Kamara különdíja: 
Pünkösdfürdő park, Budapest

A Fővárosi Önkormányzat a BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti Divíziója közreműködésével új városi parkot alakított ki Óbudán, a Duna partján, a Római parttól északra. Az új park karakterének meghatározásakor egy újszerű, ökológiát, természetességet a tervezés fóku­szába állító beruházás valósult meg. Egy olyan park, ahová az emberek azért látogatnak el, hogy minél természetesebb közegben pihenjenek. A park tematikájában, hangulatában, növény­alkalmazásában és funkciójában is karakte­resen elkülönülő egységekből épül fel, ahol a vízparti és a települések határára jellemző táj­elemek jelennek meg, amelyeket egy sétaút köt össze. A projekt a hagyományos tájépítészeti, közparki fejlesztésekhez képest ökologikusabb, a klíma­változáshoz való adaptációra nagyobb hang­súlyt fektető fejlesztést valósított meg. A zöld­felületek tekintetében az intenzív fenntartású gyepfelületeknél lényegesen nagyobb hang­súllyal jelennek meg az extenzív fenntartású, kevés beavatkozást igénylő zöldfelületek.

Pályázó: BKM BUDAPESTI KÖZMŰVEK Nonprofit Zrt. 
Beruházó: Budapest Főváros Önkormányzata 
Tervező: BKM BUDAPESTI KÖZMŰVEK Nonprofit Zrt. 
Felelős tervező: Szalkai Adrienne okleveles táj- és kertépítészmérnök, vezető tervező 
Kivitelező: BKM BUDAPESTI KÖZMŰVEK Nonprofit Zrt.; Kobold 2003 Kft. - Vackorkert Kft. konzorcium

 A legjobban előadott projekt: 
Boutique Hotel Gaia**** Kecskemét 

Több mint 10 éven át várta jobb sorsát a Kecskemét belvárosában, a város történelmi korzóján elhelyezkedő, a város egyik legszebb, a még lepusztultságában, elhagyatottságában is impozáns, közel 150 éves épü­lete. Az újjászületési folyamat 2018-ban indult és közel 5 évnyi munka után 2022 végére készült el. Az épületben egy 30 szobás hotel került kialakításra, kávéházzal, amely az eleganciát otthonossággal és kényelemmel ötvözi. A szolgáltatások között helyet kapott egy századelőt idéző szalon és egy privát szauna is. A műemlék épület visszakapott minden olyan elemet, amely az évek so­rán eltűnt, megsérült. 

Pályázó: GAIA Kft. 
Beruházó: GAIA Kft. 
Tervező: Szabó és Társa Kft. - Szabó Balázs, Statikus Mérnöki Iroda Kft. - Sípos Szabó István 
Kivitelező(k): Nazca Bau Kft., Grandbau-Ker Kft., Pe-Fa Faipari Kft., Zakar István, Gyenis Tibor, Fabricius Anna, Tüzikovács Bt., Faipari Szobrász Kft., Termonivó Plus Kft., CSL Hungary Kft., Patai józsef 

 Az irodakereso.info különdíja: 
BudaPart Gate Irodaház, Budapest

A közismert BudaPart-projekttel a főváros egyik legkomplexebb beru­házása jön létre a Lágymányosi-öbölben. A projekt első, reprezentatív középületeként a BudaPart Gate irodaház készült el. Pozíciója kiemelt: nevéhez híven a városnegyed fő feltárási irányából kapuzatot alkot az időközben szintén felépült MOL Campussal. A léptékkülönbség miatt fő építészeti cél volt egy olyan homogén, monolitikus épületkarakter megfogalmazása, amely nem méretével és különleges szerkezeti megoldásaival, hanem időtálló, puritán megje­lenésével kívánja egyszerre ellenpontozni és kiegészíteni a szomszédos felhőkarcolót. Ezt az összetett alaphelyzetet a szoborszerű, apró szög­törésekkel osztott kubus mellett a homlokzati mintázat finom, rejtett játékossága hivatott kezelni. 
A ház eredendően kétarcú: a forgalmas Dombóvári út és a vasúti töltés felé zártságot, míg a negyed fő közterülete, a Buda-part tér felé nyitottságot mutat. Erre nyílnak a nagy üvegfelületekkel határolt földszinti terek is, amelyek kereskedelmi és vendéglátó funkciókkal is gazdagítják a közterületet.

Pályázó: STUDIO’100 Építészeti Kft. 
Beruházó: Property Market Kft. 
Tervező: STUDIO’100 Építészeti Kft. 
Kivitelező: Market Építő Zrt.

 A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének különdíja: 
Radisson BLU Béke szálloda belsőépítészeti felújítása, Budapest

A Radisson BLU Béke Hotel**** Superior ma a budapesti Nagykörút egyik emblematikus épülete, amely az elmúlt hónapokban ünnepelte fennállásának 110 éves évfordulóját. Az épület gazdag történelme során több esetben is a kor színvonalát meghaladó megoldásokat alkalmazott, nem volt ez másképp az 1985-ös nagyrekonstrukció során sem. A kor előtt haladás hagyományát az építészeti örökséggel, az épület­ben lévő műtárgyak restaurálásával és a modern vendégtérbe integ­rálásával együtt tűzték ki a célokat a belsőépítész és az építész tervező vezette tervezőcsoport elé. A megszületett tervek egyúttal a nemzetközi lánc által támasztott követelményeket is kielégítették. Így vált a 20. század emblematikus, akkori modern Britannia szállója a 21. század modern, letisztult, ven­dégközpontú Radisson BLU Béke hotelévé. 

Pályázó: Danubius Hotels Zrt. 
Beruházó: Danubius Hotels Zrt. 
Építészeti tervek: Archimánia Kft. – Smetana Kristóf 
Belsőépítészeti tervek: Specialized Contract Design – Nathalie Rottenburg 
Kivitelező: DVM group 
Lebonyolító: V-Ber Mérnöki és Tender Kft. 

 A FIABCI Magyar Tagozatának különdíja: 
Cédrus Liget lakópark, Szeged 

A terület eredetileg a Honvédség kezelésében állt, ebből az időszakból maradt meg a terü­let északnyugati sarkában álló, műemléki vé­dettségű Lovarda épület, amelynek felújítási és hasznosítási munkái szintén a fejlesztés részét képezték. A fejlesztés kiemelt célja, a nagy területen megvalósuló integrált, koherens lakószövet megteremtése, mintegy az átalakuló lakóöve­zet centrumának kialakítása volt. Kisebb alapterületű többszintes tömbök kiala­kításával és a lehető legtöbb parkoló pince­szinti elhelyezésével sikerült maximalizálni a zöldfelületek méretét, így a burkolt utakat és a felszíni parkolókat csak a funkcióhoz mérten legszükségesebb helyeken alakítottak ki. A pinceszinten a terület közepét feltárva egy belső kert képződött, nagy felületű élő vizű ta­vakkal.

Pályázó: B.A.D Architects and Design Studio Kft. és Integrated Engineering Solutions Kft. 
Beruházó: Cédrusliget Lakópark Kft. 
Tervező: B.A.D Architects and Design Studio Kft., Bara Ákos Dániel és Integrated Engineering Solutions Kft. 
Kivitelező: Cédrusliget Lakópark Kft.

 Az Építészfórum különdíja:
Verno House****
OCTOGON magazin 184-es (2023/4-es) lapszáma

Az 1800-as évek növekvő lakosságával megnőtt az igény par­kosított terekre és korzókra. Széchenyi István, a kor kiemel­kedő politikusa is e fajta innovációk mellett lobbizva álmodta meg a Rosenberg-ház szomszédságában elterülő sétányt, el­képzelése egy városi oázis megteremtése volt. Az egykor bérházként működő épület igazi közösségi térré vált az évek során, a BDPST Group pedig ezt a belvárosi oázist igyekszik megidézni a Verno House épüle­tével is, amely 2022 végén szállodaként nyitotta meg kapuit. Koncepciójára nagy hatást gyakorolt az épület környezete: a Szabadság tér parkja, illetve a belváros élettel teli utcái is inspirációt nyújtottak a szálloda hangulatának kialakításához. A szálloda és annak étterme, a Flava Kitchen & More kialakí­tásánál is fontos volt, hogy a belső terek vissza­adják mindazt, amit az alapkoncepció magába foglal. 

Pályázó: Leonstrella Üzemeltető Kft. 
Beruházó: Leonstrella Üzemeltető Kft. 
Tervező: BIS Építész Iroda Kft., Losonczi Júlia 
Kivitelező: LTV Interior Kft. Forrás: sajtóanyag 
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kihirdették az Év háza 2023 díjazottjait

Kihirdették az Év háza 2023 díjazottjait

Egy badacsonyörsi nyaraló és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar épülete is

Három magyar épület kap idén ICONIC AWARDS díjat

Három magyar épület kap idén ICONIC AWARDS díjat

A látnoki építészet nemzetközi platformja

Hirdetés