A MOL Campus belsőépítészetéről

A belsőépítészeti terveket jegyző KINZO hazai partnere, a MINUSPLUS részéről a folyamatokban kezdetektől résztvevő Rabb Donát és Turai Balázs kalauzolásával ismerkedtünk meg belülről is az épülettel, melyet az OCTOGON magazin 183-as (2023/3-as) lapszámában mutattunk meg.

 


2018-ban, a campus alapkőletételekor Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója ígéretet tett, hogy Magyarország leginnovatívabb munkahelyét hozza létre, amely nemzetközi mércével mérve is versenyképes lesz. A kötelezettségvállalás, miszerint „a kivitelezésnél nincs kompromisszum”, négy év alatt valósággá vált. Végigjárva a még néptelen campust, nem lehet e szavaknál kifejezőbben leírni a látottakat.

 

A jövő irodája 

A MOL-nál minden a jövőről szól. Mivel a cégcsoport 2050-re a közép- és kelet-európai térség alacsony szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaságának kulcsszereplője kíván lenni, a legtehetségesebb koponyákat kell alkalmaznia, és biztosítania számukra a megtartó, inspiráló munkafeltételeket. Az új székház mintegy 2500 munkavállalóval számol, de köszönhetően a változatos funkciójú, rugalmas munkaterületeknek, akár 3000 fő számára is képes egyidejűleg – több mint kielégítő – munkafeltételeket biztosítani.

Óriási, a szervezeti struktúrát is érintő változást jelent mindez a MOL életében, hiszen a dolgozók jobbára a város különböző pontjain található, zártcellás rendszerű, alacsony belmagasságú, szűk folyosós irodaszisztémákból érkeznek, melynek eklatáns példája a 70-es években épült MOL- (egykori OKGT-) székház. Hogy mi mindenben nem ismer kompromisszumot az új épület? Ez a vezérmotívuma jelen írásnak, mielőtt azonban rátérnénk a konkrét belsőépítészeti megoldásokra, ki kell hangsúlyoznunk, hogy egy ilyen ambiciózus megaprojektnél az innováció nem a felhasznált anyagoknál és technológiáknál, hanem a minőségi, megalkuvásmentes tervezési folyamatnál kezdődik.

 


2017-ben nyert a belsőépítészeti tenderen a berlini székhelyű KINZO, amely olyan meggyőző referenciákat tudott felmutatni, mint a bécsi Erste Campus, a herzogenaurachi Adidas székház vagy a berlini SoundCloud irodaház. A KINZO pályázati ajánlatcsomagjában a hazai, a kapcsolattartást és művezetést lebonyolító MINUSPLUS-on és a német Licht Kunst Licht világítástervező cégen kívül együttműködő partnerként szerepelt a M.O.O.CON, a munkahelystratégiára specializálódott tanácsadó vállalat. A szakértő cég több hónapig tartó, alkalmazottakkal és vezetőkkel folytatott interjúkon és workshopokon alapuló felmérés eredményeképpen határozta meg a munka- és egyéb térfunkciók mennyiségét, típusát, méretét, egymáshoz való viszonyát azzal a céllal, hogy a felhasználók valóban olyan környezeti és infrastrukturális kereteket kapjanak, amely a MOL jövőbeli cég- és munkakultúrájának, víziójának megfelel. 

A tervezési folyamat másik kulcseleme az együttműködő partnerek közti gördülékeny kommunikáció volt. A KINZO ajánlás útján választotta meghosszabbított karjának a MINUSPLUS-t, amely a Shapr3D iroda tervéért elnyerte a 2021-es év irodája designdíját, és nevéhez köthető a Merkúr Palotában található Prezi-iroda tervezése. Betekintve a két cég portfóliójába – függetlenül a projektek léptékétől –, feltűnő gondolati párhuzamokat találhatunk, így a sikeres együttműködés borítékolva volt. Szintén harmonikus kooperáció alakult ki a belsőépítész KINZO és az építész-tervező Foster + Partners között, ahol éppen az egymással ellentétes gondolatok tiszteletben tartása vezetett kiegyensúlyozott végeredményhez. 

Professzionális volt emellett a munkaszervezés is. A sokszereplős, nemzetközi partnerekben bővelkedő projektet a webalapú PlanDoc építőipari menedzsment szoftveren keresztül fogták össze, ezzel is minimalizálva a hibalehetőségeket. Az applikációnak köszönhetően az információt egyidejűleg, bármilyen mobileszközön nyomon követhető módon kapták meg az együttműködő partnerek. A kompromisszumok nélküli végeredmény utolsó meghatározó előfeltételeként meg kell említeni a döntéshozók hozzáállását a tervezési folyamathoz.

A MOL-székház elszakad a nagyvállalati iroda-enteriőrök bevett gyakorlatától, miszerint a cég tevékenységét és arculatát lépten-nyomon integrálni kell a designba.

Ugyanis a cégpolitikáról többet mond el például a sok élő növény, a választékos anyaghasználat, a számtalan járulékos kényelmi funkció, mint egy-egy tolakodón kihelyezett core-value szlogen, a cég arculatáról pedig az üdítő, izgalmas szín- és formavilág, mint a grafikai megjelenésekre optimalizált corporate-modulok. 

 

 

Terek ökoszisztémája

A két nagy építészeti egység – a torony és az ötemeletes pódium – funkciójában is különválik egymástól. A magasépítményben a cégcsoporton belül elkülönülő üzleti egységek kapnak helyet, a pódiumban pedig a valamennyi dolgozó számára fenntartott, szabadon foglalható co-working munkaterületek.

A toronyban a háromemeletenként összefogott dolgozói szintek (tripletek) között íves karú lépcső biztosítja a közlekedést. Valamennyi dolgozói egységben desk sharing működik, azaz leszámítva a szintenkénti két vezetői irodát, nincsenek dedikált asztalok. A tripletek keleti oldalán, a szinteket egybenyitva húzódik a fás növényzettel gazdagon ellátott skygarden, amely a külső homlokzat irányából egységes zöld gerincet mutat. 

A tripletek alsó szintje a szocializáció tere. Itt helyezkednek el a társalgók és teakonyhák. Felfelé haladva előbb a csoportos, majd a fókuszált és a csendes munkavégzés terei veszik át az uralmat. Attól függően, hogy milyen jellegű figyelmet igényel az adott munka, választhatja meg helyét a dolgozó az egységen belül. Mindez merőben új térhasználati attitűdöt feltételez, amelyet a MOL dolgozói az átköltözést megelőzően tesztkörnyezetben próbálhatták ki.

A legfelső, 28. emeleten a nyilvánosság számára luxusétterem kerül kialakításra. Az éttermét nem, de a 27. emelet enteriőrjének terveit már ismét a KINZO jegyzi. Itt található a 26 főt egy asztal köré ültető legfelsőbb tanácsterme és a vezetői lounge. Az íves karú lépcsőn lefelé haladva a lélegzetelállító panorámájú workshop területre, a puritán és funkcionális berendezéssel felszerelt skylab-be jutunk. A felsővezetői tárgyalók és a vendégeket fogadó recepció a 7., a felsővezetői irodák pedig a 6. emeletre kerültek. A választáshoz hozzájárult az a nosztalgikus tény, hogy a MOL régi irodatömbjében is a 6. emeletre kerültek a menedzsment irodái. 

 



A pódium központi átriumának urbánus jellegű terét a Foster + Parters által meghatározott tiszta építészeti elemek és a buja zöld növényzet uralja. A földszinten külsősök számára megközelíthető Fresh Corner és bisztró kap helyet, és részben átjárható az aula is, valamint olyan maximális kényelmet biztosító szolgáltatások, mint posta, mobiltelefon-vásárló pont vagy utazási iroda. Az 1. és 2. emeleten a külsős vendégek számára vendégkártyával megközelíthető tárgyaló és oktatási központ került kialakításra, de a 3-5. emelet terei már kizárólag belsős használatra szolgálnak. Míg a toronyban a térfunkciók dolgozói egységenként ismétlődnek, addig a pódium téralakításakor a legnagyobb változatosságra törekedtek a tervezők.

 



A KINZO fantáziáját dicséri a „working garden”, amelynek inspiráló, pálmaházat idéző miliőjében is kényelmes ergonómiájú bútorok és a legoptimálisabb fényviszonyok támogatják az elmélyült munkavégzést. Ám ha valaki igazán mégis csak könyvtári hangulatban képes fókuszált munkavégzésre, innen mindössze egy emeletet kell felfelé haladnia a könyvtárba. Ezen kívül változatos kialakítású tárgyalók és fókusz szobák kapnak még helyet a pódiumban. Az 5. emeleten függönyökkel három részre osztható, multimédiás technológiával gazdagon megtámogatott town hall, tetőterasz, játszóhelyiség, relaxációs szoba kiskonyhával és imaszoba került kialakításra, ez utóbbihoz lábmosó csap is tartozik, gondolva a muszlim vallású kollégákra. Az integrált szolgáltatások sora messze nem ér itt véget: a földszinten edzőterem, szépségszalon, barber shop, szauna, masszázs helyiség található – bizonyítva, hogy a térfunkciók meghatározásakor sem kellett nagyobb kompromisszumokat kötni.

 

 

Ikonikus designnyelvezet

A térfunkciókban és technológiában megnyilvánuló rengeteg innováció üres tartalom lenne nagyvonalú, szignifikáns designnyelv nélkül. Ezen a ponton találkozott igazán a Foster + Partners puritanitása – amely a pódium aulájának, a torony két liftmagjának, a közlekedőknek és a mosdóknak minimalista megoldásaiban ölt testet – a KINZO-féle életigenlő, vibráló játékossággal. A KINZO belsőépítészeti koncepciója az építészeti integritás megtartásából indult ki. A Foster + Partners kérésének megfelelően az üveghomlokzathoz sehol sem csatlakozik tömör fal. A külső homlokzat transzparenciáját az úgynevezett buborékok – bubble, pebble vagy cocoon –, ezek az íves üvegfallal leválasztott zárt egységek biztosítják.

 


Az épületmagokhoz közel ezzel szemben tömör, többfunkciós „kavicsok” – alapjában véve a helyiségcsoportok (telefonfülke, copy- vagy szerver-room stb.) – helyezkednek el. Formavilágukat a szögletesen lecsapott sarkok, anyaghasználatukat a természetes faanyagok (tölgy- és diófurnér) határozzák meg. Funkciójukat tekintve szolgálhatnak akár térelválasztóként, konyhai kiszolgálóegységként, tárolóként vagy ülőalkalmatosságként is. Bizonyos helyeken az álmennyezetig, a szinti bejáratokkal szemben, hogy megérkezéskor átlátható legyen a tér, 140 cm magasságig emelkednek.
 



A sajátos designnyelv harmadik eleme a „gubó”, amely a pódium épületmaghoz közeli téregységeinek fantázianeve. Ahogy sejthető, zárt, körülölelő, elvonulásra alkalmas, gazdag szín- és formavilágú tárgyalókat, fókusz- és telefonfülkéket ír le érzékletesen a fogalom. Míg a Foster + Partners által használt anyagok és felületek monokrómok, fémesek, távolságtartóan elegánsak, a KINZO elképesztő bátorsággal párosítja a rózsaszíneket pirossal, a kéket zölddel, itt-ott Wes Anderson világát, másutt Mondrian geometrikus absztrakt képeinek geometriáját és kék-sárga-piros alapszíneit idézve valamivel pasztellesebb változatban.

 



A kiválasztott Kvadrat textilek mindenhol visszaköszönnek, tekintet nélkül arra, hogy ki az adott bútor gyártója. Választékos anyaghasználatban és okos részletekben nincs hiány, a végtelenségig sorolhatnánk az olyan csemegéket, mint a központi terek halvány terrazzo padlója, amelyhez illeszkedik a virágládák anyaga, a legfelsőbb vezetők tárgyalójának pazar amerikai dió bútorzata és sötétkék luxuskárpitjai, hogy minden munkaállomáshoz rejtett kábelcsatorna vezet, vagy hogy a terekben elhelyezett elektromos érzékelők egy mobilapplikáción keresztül folyamatosan segítenek a tájékozódásban. A lista hosszú, hiszen valóban nincsenek kompromisszumok. Minden kétséget kizáróan a régió legvonzóbb munkahelyét avathatja nemsokára a MOL, magasra helyezve a lécet a jövőben épülő irodák számára.

 

Tervezés, kivitelezés, átadás éve: 2017; 2018 – 2022; 2022
Belsőépítész tervező: KINZO Architekten GmbH
Ügyvezető: Chris Middleton, Karim El-Ishmawi 
Projektvezető belsőépítész: Daniel von Seld
Belsőépítész partner: Minusplus Generáltervező Kft.
Vezető tervezők: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos
Projektvezető belsőépítész: Turai Balázs
Belsőépítész munkatárs: Tislér András
MOL Campus team: projektvezető belsőépítész: Dián Brigitta (MOL Campus Program Office manager)


 

KINZOWeb | Instagram
MINUSPLUS
Web | Facebook | Instagram


 









Az OCTOGON magazin 183-as (2023/3-as) új lapszámában sok egyéb mellett a 3h Építésziroda tervezte balatoncsicsói présházán kívül a MOL Campus belsőépítészetéről, a Grand Hotel Savoy újjászületéséről (INTRAMUROS Építész Kft.) és a MINUSPLUS tervei alapján megvalósult Arquitecto Pitpit étteremről is olvashattok.


Az OCTOGON-ra erre a linkre kattintva lehet előfizetni!







 

 

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nagyvonalú tér, nagyvonalú tervezést kíván

Nagyvonalú tér, nagyvonalú tervezést kíván

Lenka Míková és Martin Surovec munkája Prágában.

Téli rege
  • 2021-11-29 11:00
  • Deco

Téli rege

Praktikusan átalakított belső terek, amiket egyedi megoldások tesznek igazán stílusossá. Egy különleges télikerttel rendelkező sashegyi villa alsó szintjének teljes átalakulása otthonos, polgári lakássá. Cikkünk az OCTOGON Deco 2020/6-os lapszámából.

Maradnék egy teára
  • 2021-11-26 12:44
  • Deco

Maradnék egy teára

Hirdetés