A kőbányai Mocorgó óvoda a KJT Építész Stúdió tervezésében.

Óvoda – a gyermek szocializációjának egyik legfontosabb színtere, egyfajta második otthon. Építészként pedig hatalmas feladat egy olyan épület megtervezése, amely nem csupán a sokrétű előírásoknak képes megfelelni, hanem egyszerre valósít meg praktikus, szerethető és ismerős közeget. A közelmúltban átadott kőbányai Mocorgó óvoda rendkívül színvonalas példája mindezeknek. Cikkünk az OCTOGON magazin 178-as (2022/6-os) lapszámából.

 

Valószínűleg a legtöbbünknek vannak felejthetetlen emlékei az óvodai évekről, amelyek mind emberekhez, mind pedig terekhez kötődnek. Egy-egy csoportszoba berendezése, színei, az ott található játékok, szekrények – mindezek mélyen belénk ivódhatnak, és évtizedek után is könnyen felidézhetjük azokat. A gyermek életében az első évek különösen fontosak, épp ezért rendkívül lényeges, hogy – amennyiben lehetőség van rá – olyan közeget teremtsünk a számára, amely komplex módon tud a játék, a pihenés, a tanulás és a szabadban lét színteréül szolgálni. A Kőbányai útról nyíló Gép utcában található Mocorgó óvoda megújult épülete az idei tanévben nyitotta meg kapuit, hogy 6 csoport számára biztosítsa az otthonos és szerethető közeget.
 


A telken előzetesen megtalálható volt már egy korábbi épület, az eredeti elképzelés ennek átalakítására vonatkozott. A formálódó tervek nyomán azonban realizálódott, hogy a megvalósíthatóság csak abban az esetben lehetséges, ha egy teljesen új épület születik, így az átépítés helyett ez utóbbi valósult meg. Az új óvoda a KJT Építész Stúdió tervei nyomán született meg, és koncepciójában, homlokzati karakterében is rendkívül impozáns látványt nyújt.

A formák világa, azok elsajátítása fontos eleme a kisgyermekkor világának, ennek pedig egyik legjellemzőbb megvalósulási módja a formabedobó kocka. A belül lyukas kockán különféle alakú nyílások találhatóak (háromszög, négyszög, hatszög stb.), amelyekbe a gyermek a megfelelő alakú tárgyakat bele tudja helyezni, így párosítva a tárgyat a hozzá tartozó formával. A Mocorgó óvoda a homlokzati megoldásával ezt a közkedvelt játékot idézi fel, hiszen a fehér, kubusos tömeget színes, kiugró nyílászárók ritmikája tarkítja, kívülről az épületre pillantva egyértelműen asszociálhatunk egy felnagyított formabedobóra, ezáltal az épület karaktere és funkciója is testet ölt. A fehér falak és a hozzájuk társuló színes elemek nem csupán a külső homlokzaton, hanem egyúttal a belső terekben is visszaköszönnek, külső és belső ezáltal szép kompozícióban kapcsolódik össze.
 


A főbejáraton belépve rögvest szemünkbe ötlenek a színes tolóajtók, valamint a ház alakú növényfal, amely a kert zöldfelületének egy darabját az enteriőrbe is behozza. A színek azonban nem csupán a falakon találhatóak meg, hanem a burkolaton is felfedezhetünk 6 darab különféle színű sávot, amelyeken haladva és a lépcsőhöz érve három-három sáv szétosztva fut tovább.

Az ötletes infografika könnyen megfejthető – ez is a cél –, hiszen a színek az egyes csoportszobákat jelölik, így kiváló segítséget nyújtanak a gyermekek számára is a könnyű eligazodáshoz. A lépcső mellett ráadásul egy – a biztonsági előírásoknak megfelelő – egyedi kialakítású csúszda is helyet kapott, amely játékosan köti össze a két szintet, és minden bizonnyal nagy élményt jelent a gyermekek számára, hiszen belső terekben az ilyesmi kevéssé megszokott megoldás.


Az óvoda alapvetően egy középpont, egy olyan multifunkcionális tér köré szerveződik, amely egyaránt nyújt lehetőséget a legkülönfélébb mozgásformákhoz, sportokhoz, emellett egyfajta rendezvénytérként is működőképes például különféle óvodai ünnepségek számára. A térrész körül elhelyezett biztonsági háló egyúttal azt is megakadályozza, hogy labdázás alkalmával valamilyen baleset történhessen.

A földszintből és emeletből álló épületben az egyes funkciók rendkívül áttekinthetően helyezkednek el, külön blokkban találhatjuk az intézmény vezetéséhez, pedagógusi hátteréhez kapcsolódó helyiségeket, könyvtárat, de a földszinten még egy sószoba is helyet kapott, amelynek kiváló élettani hatásai a gyermekkorban is jól ismertek. Az óvodák többnyire nem rendelkeznek ilyen jellegű felszereltséggel, így ez is a körültekintő tervezésről tanúskodik.
 


A földszinti és emeleti csoportszobák előtt házikó formát idéző egyedi tervezésű szekrényeket találhatunk, amelyek a gyermekek benti ruháinak, egyéb tárgyainak elhelyezésére szolgálnak, és maximálisan esztétikai egységben vannak az enteriőrök formavilágával. Az innen nyíló csoportszobák mellett találjuk a gyermekek számára kialakított mosdókat, ahol érdemes kiemelni a mosdókagyló formavilágát. A hagyományos mosdók könnyebben teremtenek lehetőséget arra, hogy a víz kifröcsköljön, és a földre kerülve baleseteket okozzon. A Mocorgó óvoda fürdőiben viszont egy hosszában elhúzódó vályús megoldás található, ami nem csupán rendkívül esztétikus, hanem egyúttal a könnyebb és biztonságosabb használatot is elősegíti. A mosdók mellett található csoportszobák átgondolt berendezése kiváló lehetőséget nyújt a különféle tevékenységekhez, és hatalmas előny, hogy mindegyik szobának saját kertkapcsolata van, így akár a földszintről, akár az emeletről az egyes csoportok könnyedén kijuthatnak a levegőre.

Mivel az intézmény örökös zöldóvoda is egyben, ezáltal természetes a hulladék szelektív gyűjtése, de a kertben kialakításra került egy olyan térrész is, ahol mindegyik csoport számára ágyások lettek elhelyezve, ezáltal a különféle növények gyermekek általi elültetése is biztosítva van, ráadásul a természetközeliség élményét egy kis mesterséges tó is fokozza. Kint a korcsoportoknak megfelelően mind a kisebbek, mind pedig a nagyobbak számára változatos és ízléses játékok lettek kialakítva, így a mindennapi szabadban levés és az ott történő játék színvonalas keretek között tud lebonyolítódni.
 


A kőbányai Mocorgó óvoda jól látható módon azt tükrözi, hogy tervezője maximálisan szem előtt tartotta mind a gyermeki világ sajátosságait, mind pedig az épület funkcióját, és a hozzá társuló esztétikai karaktert. Mindezek következtében egy olyan színvonalas épület és zöldfelület tudott létrejönni, amely nem csupán a korszerűséget valósítja meg, hanem finom, érzékeny építészeti megoldások segítségével az épület ikonikus karakterét is létrehozza. A kerület pedig egy olyan intézménnyel gazdagodott, amely ténylegesen második otthont, és korszerű munkahelyet teremt a gyermekek és az ott dolgozók számára.
 

Tervezés: 2019
Építés: 2020–2022
Nettó alapterület: 2248 m2

Generáltervezés: KJT ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ KFT.
Vezető tervező: KAJDÓCSI JENŐ
Projektépítész: KAJDÓCSI ESZTER
Építész munkatársak: DÉNES ALBERT, SOÓS TIMUR, SZTANKOVICS ANDREA
Kert: NEUMANN ZSUZSANNA
Beruházó: BUDAPEST FŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nők az Építészetben | Kajdócsi Eszter, a Kajdócsi Építész Stúdió építésze

Nők az Építészetben | Kajdócsi Eszter, a Kajdócsi Építész Stúdió építésze

„Örültem, hogy a sok szerepem közül – amik egyidejű betöltése akkor és ma is rengeteg kihívással jár – a szülő tapasztalatait fel tudtam használni az építész feladatainál”

Játékra hangolva

Játékra hangolva

A kőbányai Mocorgó óvoda a KJT Építész Stúdió tervezésében.

Puritán-rafinált terek és genius loci

Puritán-rafinált terek és genius loci

Wekerlei kispiac, kőbányai ügyfélszolgálat és mádi borászat nyert OSSKÁR-díjat. 

Hirdetés