Hirdetés

Átadták a Pillar Irodaházat. A bérlő ExxonMobillal aláírt megállapodás a magyar irodapiac történetének legnagyobb előbérleti szerződése.

Hazánk meghatározó ingatlanfejlesztő és -vagyongazdálkodó vállalata, a GTC Magyarország március elején átadta legújabb, 29 ezer négyzetméteres fejlesztését, a Pillar Irodaházat. A Váci úti irodafolyosón a prémiumminőségű, környezettudatos megoldások mellett a bérlői igények maximális figyelembevételével megépített Pillarral a hazai irodapiac történetének legnagyobb előbérleti szerződése teljesült: a megállapodást 2019-ben írta alá a GTC és a vezető amerikai energiavállalat, az ExxonMobil. A GTC tavaly 310 millió euró értékben fektetett be Magyarországon, és további fejlesztéseket – köztük a Centerpoint 3 és a Twins irodaházakat – tervez a Váci úti irodafolyosóra.

 


Prémiumminőség, fenntartható technológiák, LEED Gold zöldminősítés és a bérlői igényeknek megfelelő fejlesztés – ezek jellemzik a GTC legújabb, 29 000 négyzetméteres Pillar Irodaházát, amelyet a főváros járvány- és válságállónak bizonyult irodanegyedében, a Váci úti irodafolyosón adtak át. A dinamikusan bővülő budapesti irodapiac markánsabb épületei közül is kevés büszkélkedhet olyan nagyvonalú fejlesztési koncepcióval, mint a Pillar: a built-to-suit (BTS-) konstrukció nagy előnye, hogy a bérlői igényeket már a fejlesztés korai fázisától priorizálja a fejlesztő.

Az ExxonMobillal megkötött megállapodás a hazai irodapiac történetének legnagyobb előbérleti szerződése volt, amely úgy valósult meg, hogy minden résztvevője teljes mértékben teljesítette vállalásait – mutatott rá Gulyás Ede, a GTC Magyarország országigazgatója.

„A Pillar olyan sikertörténet, amelyet az ExxonMobillal közösen alkottunk meg azért, hogy a lehető legjobban kiszolgálja az itt dolgozókat. Az előbérleti modell minden szempontból hatékonynak bizonyult: egy stabil, tőkeerős cég számára fejlesztettünk a jól megfogalmazott bérlői igényeknek megfelelően, határidőre és kiváló minőségben” – húzta alá az országigazgató.

„A Pillar számunkra több mint egy épület – fűzte hozzá Jeroen Kirschbaum, az ExxonMobil magyarországi vezetője. Az irodatér kialakítása új típusú munkavégzést tesz lehetővé, ami alkalmazkodik az éppen aktuális feladat típusához. A designban nagy szerepet kaptak a különböző méretű és funkciójú közösségi és együttműködési terek; a Pillarban megháromszoroztuk a korábbi irodákban rendelkezésre álló, hasonló területek méretét. Most már csak egyetlen jelentős feladat áll előttünk: hogy a következő hetekben biztonságosan beköltöztessünk egy kis falunyi, mintegy 2000 dolgozót az épületbe, és elkezdődhessen ez az ígéretes új időszak az ExxonMobil életében.”


Hazai pályán a Váci úton

A GTC nem csupán fejlesztőként, hanem ingatlan-vagyongazdálkodóként is jelentős szerepet vállal a hazai ingatlanszektorban. A cég tavaly 310 millió euró értékben fektetett be Magyarországon, ami – a teljes irodapiaci befektetési volument figyelembe véve – 30 százalékos részesedést jelent. (Ha csak a hazai befektetőket nézzük, a cég piaci részesedése még markánsabb: eléri a 40 százalékot!)

A GTC fővárosi fejlesztéseivel gyakorlatilag a Váci út specialistája lett az elmúlt években: a megvásárolt ingatlanok között található az Ericsson és az evosoft épülete – amelyekkel a vállalat elnyerte az Év Tranzakciója díjat –, továbbá a Váci Greens D és a Váci 188 irodaház is.

„A Váci úti irodafolyosó nagyon fontos számunkra. Ez a helyszín évtizedek óta újra és újra bebizonyítja, hogy nekünk elég a fejlesztett ingatlanok minőségére koncentrálnunk, a siker másik felét a lokáció biztosítja. Eddigi fejlesztéseink, mint például a GTC White House és a Centerpoint is maradéktalanul beváltották a hozzájuk fűzött reményeket” – tette hozzá Gulyás Ede.

 

Bővülő kínálat, óvatos fejlesztések

Tavaly jóval kevesebb új irodaterületet adtak át a fővárosban, mint a megelőző években: mindössze 45 000 négyzetméterrel bővült a budapesti állomány. A kínálati oldalon tapasztalható hiány azonban csak átmeneti, hiszen már 2022 első hónapjaiban akár kétszerannyi új irodaterület kerülhet piacra, mint tavaly.

„A budapesti irodapiac jelentős mérföldkőhöz érkezett 2022 első negyedévében: a modern irodaállomány már meghaladja a 4 millió négyzetmétert. A Váci úti irodafolyosó sikerét egyértelműen bizonyítja, hogy az irodaterületek több mint negyede ezen az alpiacon található. Ezért is nagy öröm számomra, hogy Budapest legfrekventáltabb helyén avatjuk fel ezt az új, prémiumkategóriás irodaházat” – fogalmazott P. Kovács Anikó, a CBRE Irodaügynökségi Igazgatója.

A CBRE előrejelzése szerint idén mintegy 330 000 négyzetméter irodaterületet adnak át, de előreláthatóan ennek az állománynak csupán 40 százaléka lesz elérhető az új bérlők részére, mert a maradék 60%-ra már előbérleti szerződéseket írtak alá. Míg idén számos új projektet adnak majd át, a tapasztalatok óvatosabb fejlesztési kedvet jósolnak. Az építési költségek emelkedése miatt több tervezett fejlesztés is késik, ezért 2022 után a szakértők az új kínálat csökkenésére számítanak. Az elmúlt 10 év során a built-to-suit (BTS-) tranzakciók volumene csak a bérleti forgalom egyharmadát tette ki a 10 000 négyzetméter feletti tranzakciókat vizsgálva, amely projektek többsége Budapest déli alpiacain valósult meg.

„Bár a Pillar Irodaház a szó szoros értelmében véve nem klasszikus BTS-projekt, de – mint az eddigi legnagyobb előbérleti tranzakció a budapesti irodapiacon, és egyben mint székházprojekt – egyrészt erősíti a Váci úti irodafolyosó vonzerejét munkáltatói és munkavállalói szempontból, másrészt bizonyítja, hogy szükségesek az olyan prémiumkategóriás fejlesztések, amelyek a bérlő igényeit maximálisan szem előtt tartva épülnek meg” – hangsúlyozta P. Kovács Anikó.


Gulyás Ede, a GTC Magyarország országigazgatója kiemelte, hogy a következő évekre is ambiciózus tervekkel készülnek:

„Építési engedéllyel rendelkezünk a Centerpoint 3 irodaházunkra, a Twins irodaház tervezési fázisban van – ezek együttesen 75 000 négyzetméter irodafejlesztést jelentenek. Ezenfelül a Váci út 173–177. alatti épületeink helyén egy vegyes funkciójú, iroda- és lakásfejlesztés lehetőségeit vizsgáljuk, mely volumenében megközelíti az említett fejlesztéseket. Stratégiánknak köszönhetően a GTC ma már Magyarország egyik legjelentősebb ingatlanpiaci szereplője.”


Tömeg és forma
 

„A Pillar tervezésénél a beruházói és a bérlői igények teljesítése mellett fontos szempont volt, hogy egy, a környezetébe illeszkedő, a város és a várost használók szempontjaira is érzékenyen figyelő irodaház jöjjön létre – sorolta Csiszér András, a ZDA-Zoboki Építésziroda Design igazgatója. A tervezők ezt többféle építészeti megoldással, az épület mozgalmas megformálásával, a homlokzat visszahúzásával, árkádok, téröblök és a belső zöld udvar utcai felnyitásával érték el.”


A négy épülettömbből álló irodaház generálkivitelezője a KÉSZ Csoport volt, amely a pandémiás helyzet ellenére pontosan, határidőre és az elvárt minőségben fejezte be a fejlesztést. A Pillar hangsúlyos városképi megjelenést kapott: a keskenyebb és a szélesebb épületszárnyak váltakozásából adódóan hullámzó hatást keltő épülettestek és a lekerekített épületsarkok karakteres képet adnak az irodaháznak. A Pillar különlegessége az izgalmas tömegformálásban rejlik. Az egész ház finoman hullámzik, négy markáns tömbje között az épület felnyílik az utca felé, betekintést adva a zöld udvarba. A földszinti területeken a homlokzat is visszalép az utcasíktól. A főhomlokzat hangsúlyát az aszimmetrikus formák, valamint – a hegyesszögű telekformából adódóan – az épülettömbök közötti feszültség is fokozza.

 

„A tömeg hullámzásának és az utcai kapcsolatoknak köszönhetően az egyébként nagy tömege ellenére a Pillar Irodaházat könnyednek, szellősnek érezzük, az utcán sétálók élvezhetik az árkáddal fedett járdákat és az udvar zöldjét – húzta alá Csiszér András.
A Pillar üvegezett és tömör betétekből álló, színes lamellákkal díszített egyedi megjelenésű homlokzatot kapott. A várossal a kapcsolatot a főbejárat előtti fogadótér teremti meg, ahová a kávézó és az étterem is nyílik, mikroklímáját pedig a vízfelület javítja. Az utcák felé nyitott belső udvart a nagy zöld területek, vízfelületek és pihenők teszik városi oázissá.”

 

Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„A Pillar több mint egy épület”

„A Pillar több mint egy épület”

Átadták a Pillar Irodaházat. A bérlő ExxonMobillal aláírt megállapodás a magyar irodapiac történetének legnagyobb előbérleti szerződése.

Bútorozottan értékesítik a Bikás park mellett épülő VABA Apartments lakásait

Bútorozottan értékesítik a Bikás park mellett épülő VABA Apartments lakásait

A 168 db lakás 2021 második felétől lesz költözhető. 

„Az emberek költeni akarnak”

„Az emberek költeni akarnak”

Portfolio Property Investment Forum 2020.

Hirdetés