Hirdetés
  • 2021-11-29 11:00
  • Deco

Téli rege

Praktikusan átalakított belső terek, amiket egyedi megoldások tesznek igazán stílusossá. Egy különleges télikerttel rendelkező sashegyi villa alsó szintjének teljes átalakulása otthonos, polgári lakássá. Cikkünk az OCTOGON Deco 2020/6-os lapszámából.

Nehéz elhinni a Sashegy oldalának sűrűn beépített utcái láttán, hogy ez a vidék valaha szőlőskertjeiről és boráról volt híres, ahová később, a filoxéra járvány pusztítása után gyümölcsösöket telepítettek. Akkoriban ez a környék a várostól olyan messze esett, hogy szóba se került a beépítése. Az első világháborút követően kezdték el a terület parcellázását, majd hamarosan beindultak az építkezések is, aminek a 80-as évek végén a Sashegy Tájvédelmi Körzetté való nyilvánítása vetett véget.

 

A család gazdag könyvtára és számtalan dísztárgya számára egyedi, beépített tárolórendszer készült a nappaliba, ahonnan a könyvtárszoba is nyílik.

A meglévő épületek fejlesztése, bővítése, szépítése a mai napig is tart. Száz éve épült ennek a háznak az elődje is, ami egykor egyszintes nyaralóként kezdte, majd kalandos élete során többször is átépítették, bővítették, így az emeletráépítés után, ma már két családnak biztosít otthont. A földszinti lakás tulajdonosai, egy háromgyerekes család, mindenképp a meglévőnél nagyobb komfortot biztosító, személyre szabott otthont szeretettek volna.

Álmaik megvalósításához szakemberekhez fordultak: a Pajer Nóra és Soltész Noémi építészek vezetésével működő Nanavízió csapatát kérték fel a munkára. Együttműködésük már az első perctől biztatóan indult, a megrendelők határozott, racionális és jó ízlésről tanúskodó elképzelésekkel érkeztek, de nyitottak voltak a tervezők ötleteire is.

Az átalakításnál fontos szempont volt, hogy a közösségi és privát terek határozottan elkülönüljenek egymástól. Ennek legötletesebb, egyedi megoldása a színes üvegfal, aminek egy része tolóajtóként funkcionál.

Az egykori, túlméretezett közlekedőből lecsípett, néhány négyzetméter segítségével a vizes helyiségeket bővítették. A megmaradt területen kialakított, ablak nélküli közlekedő megvilágításáról a fémkeretes tolóajtóként is funkcionáló, homokfúvott üvegfal gondoskodik.

Az eredeti, megőrzött cementpadlóhoz üde zöldes színű, egyedi konyhabútor készült, amihez fehér, rusztikus stílusú konyhai gépeket választottak.

Bár a lakás eredeti elrendezése nagyjából megfelelt a kívánt funkcióknak, így is sok változtatásra volt szükség. A könyvtárszobából lecsípett terület és a mellette található szoba egyik falának áthelyezésével sikerült egy második gyerekszobát is kialakítani, emellett a közlekedő és a vizesblokk racionalizálása lehetővé tette egy háztartási helyiség kialakítását is.

Az átalakítás során nagyobb teret nyert a vizes blokk, amelynek belső tereit az enteriőrökkel harmonizáló beépített bútorok és pasztell tónusú színvilág jellemzi.

A dupla mosdók mellett az újonnan kialakított tágas térben egy kád és egy üvegfallal ellátott zuhanykabin is kényelmesen elfért.

Új értelmet kapott a teljesen megújult télikert, ami a kandalló mellett üldögélve még a leghidegebb téli napokon is természetközeli élményt kínál.

Nagyvonalú, letisztult terek, ugyanakkor egységesen stílusos enteriőrök jöhettek létre az átalakításnak köszönhetően, amiket testre szabott, egyedi megoldások tesznek igazán otthonossá.

 

Bármely évszakban kivételes, természetközeli élményt kínál a télikert, ahol egy kényelmes társalgót rendeztek be és kandalló is gondoskodik a meghitt hangulatról.

 

Belsőépítészet: Pajer Nóra, Soltész Noémi, Guld Beatrix, Somogyi Bálint – Nanavízió

 

Még több és nagyobb fotókért katt a képgalériára!

 


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.



Kapcsolódó cikkek

Erdőinstalláció London szívében

Erdőinstalláció London szívében

Erdővé változik a London Design Biennale helyszínének udvara.

Így alakulhat át a Bartók-Hamzsabégi csomópont

Így alakulhat át a Bartók-Hamzsabégi csomópont

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő első látványtervei még sokat alakulnak majd.  

Lina Bo Bardi kapja az idei Velencei Építészeti Biennálé Arany Oroszlán életműdíját

Lina Bo Bardi kapja az idei Velencei Építészeti Biennálé Arany Oroszlán életműdíját

Olyan épületek fűződnek a néhai építész nevéhez, mint Brazília első modern művészeti múzeuma és a Casa de Vidro.

Hirdetés