Hol vagytok, csajok?

A Nanavízió x Szombat Éva: Női Kvóta című kiállítás január 31-ig látogatható a Három Hollóban. 

Tizenkét éves lett a Nanavízió. Bár a nana franciául csajt jelent, Pajer Nóra és Soltész Noémi alapítók sosem tervezték, hogy ennyire lányzenekarrá válnak, de nagyon örülnek neki. A január 31-ig megtekinthető Női kvóta című kiállításuk – amelyhez egy naptár is készült – a nők és az építészet viszonyát járja körül, Szombat Éva fotográfiáinak tükrében.

 


Amikor Denise Scott Brown amerikai építész 1948-ban először lépett be a férfiakkal teli egyetemi előadóba, őszintén rácsodálkozott, hogy mit keresnek egyáltalán férfiak az építészkaron. Azóta sok változás történt, és ma már a hazai építészeti oktatásban többségben vannak a lányok, ugyanakkor egyetem után mégis láthatatlanná válnak. Sokan elhagyják a pályát, névtelenül dolgoznak férfiak vezette építészirodákban, esetleg a belsőépítészet felé fordulnak. A saját tervezői jogosultsággal rendelkező kamarai tagoknak mindössze negyede nő, a vezetői szintet elért vagy saját építészirodát vezető, önállóan alkotó nők száma pedig elenyésző. 
 

Nők a magyar építészetben:

Női építészhallgatók magyar építészkarokon: ~70%
Magyar Építész Kamara női tagjai: ~25%
Ybl díjas nők: ~10%
Nők a magyar építészek között a wikipédián: ~4%
BME Építészkar női tanszékvezetői: ~0%
Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti tagozatának női képviselői: ~0%

 

Pajer Nóra építész, alapító – Hogyan egyezteted össze a családot és a munkát?Soltész Noémi építész, alapító – Vannak olyan férfi megbízóink, akik képtelenek velem kezet fogni. Egymással kezet fognak, nekem inkább puszit adnak helyette, vagy csak zavartan integetnek.

„A Nanavízió esetében egy nő mellett áll egy másik, és mellettük további kilenc nő, és egy férfi is. A névutó használata sokkal messzebbre mutat, mint elsőre látszik, hiszen a szótárak használata meghatározza a gondolkodási sémákat: jelen esetben a sokat és jogosan kritizált alá-fölérendeltségi viszonyokat tükröző „mögött” helyett áll a „mellett” (...)  Az építészet nem egy magányos műfaj, mégis csak az utóbbi időben kezdte ki a kritikai gondolkodás a szupervertikális természetét: egy épület nem csupán egyetlen ember szellemi terméke, hanem sokfajta, egymástól függő és nem nélkülözhető részfeladatok szintézise. Ezért is találó, hogy egy szinte csak nőkből álló iroda a közössége bemutatására naptárat ad ki” – olvashatjuk Oltai Kata a kiállításhoz megfogalmazott kurátori szövegében. 

A Női kvóta című kiállítás kapcsán a Nanavízió tizenkét gondolatot fogalmazott meg Szombat Éva fotóművésszel, amivel elsősorban magukat és az építészethez fűződő viszonyukat mutatják meg, tágabb kontextusban pedig a nők és az építészet viszonyát, Éva szemüvegén keresztül. 12 munkatárs, 12 hónap, 12 gondolat – egy naptár.
 

koncepció ★ Nanavízió 
fotó ★ Szombat Éva
stylist ★ Katona Bálint
szöveg ★ Oltai Kata
grafika ★ Barta Gyöngyi
kommunikáció ★ Járási Virág
beton ★ VPI Beton

A Nanavízió munkatársai: Pajer Nóra, Soltész Noémi, Farkas Fanni, Faddi Dalma, Csendes Bernadett, Guld Beatrix, Somogyi Bálint, Csobolya Nóra, Richter Zsuzsi, Gencsi Katalin, Horváth Rebeka, Talabér-Erőss Barbara. 
 

A Nanavízió x Szombat Éva: Női Kvóta című kiállítás január 31-ig látogatható a Három Hollóban
 

Nanavízió | Web | Facebook | Instagram
Szombat Éva | Web | Instagram

 

 

12 munkatárs, 12 hónap, 12 gondolat – egy naptár! 
Szombat Éva fotói a képgalériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nők az Építészetben | Pajer Nóra, Soltész Noémi, Nanavízió

Nők az Építészetben | Pajer Nóra, Soltész Noémi, Nanavízió

„A válaszunk a klasszikus kérdésre, hogy karrier vagy család: IS.”

Két nő vezet egy építészirodát, na és? | Structures of Feminarchitecture

Két nő vezet egy építészirodát, na és? | Structures of Feminarchitecture

Beszélgetés Pajer Nórával és Soltész Noémivel, a Nanavízió Építésziroda alapítóival, vezető tervezőivel 

„Lehetnének példaképeink, csak nem tudunk róluk” | Structures of Feminarchitecture

„Lehetnének példaképeink, csak nem tudunk róluk” | Structures of Feminarchitecture

Beszélgetés a girlscanscan kollektíva tagjaival.

Hirdetés