Hirdetés

Könnyed és díjnyertes vonalrajz

A Nanavízió Pro Architectura Újbuda díjas épülete.

Pro Architectura Újbuda díjat kapott a madárhegyi házáért a Nanavízió. Ahogy a közösségi oldalukon írják, a kerületben „hatalmas beruházások zajlanak, idén mégis kis léptékű épületet díjazott a zsűri. Remek társaságba kerültünk, köszönjük!” Mi pedig gratulálunk ehhez, és felidézzük a 2020/5-ös lapszámunkból Molnár Szilvia Könnyed vonalrajz – Beépül a Madárhegy című írását.

2019-ben épült fel a Madárhegyen ez a kétszintes családi ház, mely remek példa arra, amikor az építészeti nagyotmondás helyett a racionalitás igényét szem előtt tartva lehet emlékezeteset létrehozni.

A Madárhegyen, a szomszédos Rupp-hegy természetvédelmi területén túrázni volt szokás nagyjából a kétezres évek közepéig, ez volt ugyanis Budának, közelebbről a XI. kerületnek az utolsó egybefüggő kerületrésze, ahol inkább csak a madár járt. Álltak kisebb hétvégi házak a lankákon, elsőként ezek adták át telküket, házhelyüket az első családi és társasházaknak, végül az elmúlt évtized alatt tipikus lakóövezet lett
szinte a teljes Madárhegy.

Változatos építészeti minőségű házakat láthat, aki arra jár, őszinte leszek: alapvetően a semmi-különös és a CSOK-szörnyetegek közötti tartományra számíthat, elvétve kellemes meglepetésekre. A ritka kivételek közé tartozik ez a Nanavízió tervei alapján megépült kétszintes családi ház, egy építész háza, tehát olyan épület, ami nem a „klasszikus módszert” követi, értem ezalatt, hogy tulajdonosa nem magamagának rajzolt meg. Ennek oka, mint azt a tervezőktől megtudom, tulajdonképpen időhiány. De engedje meg az olvasó, hadd szárnyaljon kicsit a szerző képzelete, lehet, hogy szakmai kíváncsiság, kaland szintén szerepet kaptak a döntésben – megrendelővé vált az építész-tulajdonos egy olyan helyzetben, amelyben, a hétköznapokban, leggyakrabban ő a megbízott.

De félre a történetgyártástól, nézzük a művet! Osztatlan közös telken épült meg a ház – a telek másik felén épület állt már korábban is –, a megbízó a beépíthető területre egy racionális, gazdaságos épületet kért a tervezőktől. Mindössze másfél-két hónap állt rendelkezésre Pajer Nórának, Soltész Noéminek, valamint munkatársuknak, Juhász Norbertnek, hogy elkészítsék a terveket, de megrendelőjük nagyon nyitott volt mindarra, amit elképzeltek az enyhén lejtős területre. A téglalapforma alaprajzra ültetett ház épülettömege a hagyományos ház archetípusát követi, azonban már az utcai (nyugati) aszimmetrikus oromfalra pillantva világossá válik, hogy a tervezők a racionális igények keretén belül finom gesztussal adtak egyéni karaktert épületüknek.

„A gerincvonal kibillen a falak párhuzamos szerkesztéséből, ezzel egy új, mozgalmas koordináta-rendszert hozva létre. Az elfordított gerinc miatt az eresz a homlokzaton ferde vonalként jelenik meg, az oromfalak pedig aszimmetrikus képet adnak” – írják épületük lényegi építészeti megoldásról a tervezők. A nyugati oldali homlokzat földszinti, világosabb szürkére vakolt szakasza felett enyhén kiléptetett az emeleti tömb sötétebb szürke tömege. Ez a homlokzati „eltartás”, egyben vakolatváltás az északi, hosszanti oldalra átfordítva előtetővé alakul (ez a bejárati rész), majd tovább haladva, végül a keleti (kerti) véghomlokzati részre érve a házhoz csatlakoztatott pergolás teraszt formáz. Ezzel a világos rajzolattal paralel az egyes homlokzati részek tömörsége is oldódik. Az északi és a nyugati oldalak zártabbak, ezek mögött alapvetően kiszolgáló egységeket helyeztek el: a földszinten gépház-tárolót, előteret, konyhát, kamrát és egy kis fürdőt, az emelten egy nagyobb fürdőt, gardróbot és egy háztartási helyiséget – lényegében mindegyik ablakot is kapott. Délre és keletre néznek nagyobb megnyitásokkal, szintmagasságú üvegfelületekkel a nappali-étkező (a földszinten) és a szobák (egy híján az emeleten).

Az ésszerű helyiségkiosztásokkal, a kétféle szürke szín alkalmazásával a külső falakon, a fehér színű, korcolt fémlemezfedéssel és a rejtett ereszcsatorna által határozott kontúrvonallal megrajzolható ház született.

A Nanavízió munkái felől tekintve pedig újabb taggal bővül az a következetes, szofisztikált gondolatokon, részleteken alapuló építészeti portfolió, melyben azon, szívemnek kedves épületek is megtalálhatók, mint a 2014-re befejezett budaligeti NO1 ház (lásd OCTOGON 2015/1.) vagy a 2016-os hegyvidéki +Ház.

Méret: 210 m2
Tervezés éve: 2018
Megvalósítás éve: 2019
Tervezés: PAJER NÓRA, SOLTÉSZ NOÉMI (NANAVÍZIÓ)
Építész munkatárs: JUHÁSZ NOR BERT (NANAVÍZIÓ)
Belsőépítészet: LERCHNER-CZUPPON EMESE

További képekért kattints a galériára!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Téli rege
  • 2021-11-29 11:00
  • Deco

Téli rege

Praktikusan átalakított belső terek, amiket egyedi megoldások tesznek igazán stílusossá. Egy különleges télikerttel rendelkező sashegyi villa alsó szintjének teljes átalakulása otthonos, polgári lakássá. Cikkünk az OCTOGON Deco 2020/6-os lapszámából.

Könnyed és díjnyertes vonalrajz

Könnyed és díjnyertes vonalrajz

A Nanavízió Pro Architectura Újbuda díjas épülete.

Innovátor, kultivátor, rekreátor: a Nanavízió és a minusplus különdíjas terve a Nagyvásártelepre

Innovátor, kultivátor, rekreátor: a Nanavízió és a minusplus különdíjas terve a Nagyvásártelepre

A Nanavízió és minusplus közös koncepciója a Nagyvásártelepre.

Nincs találat!

Hirdetés