Hirdetés

Visszatér az ötszázalékos lakásáfa

A rozsdaövezeteken keresztül lehelnek vele új életet a városfejlesztésekbe.

Új lendületet kaphatnak a lakásépítések a kedvezményes áfa visszaállításával, egyúttal összhangba kerülhet Budapest főépítészének programja a kormány elképzeléseivel, illetve a piaci szereplők igényeivel, ami pozitívan befolyásolhatja a városfejlesztést.

A januártól újra 27 százalékosra emelt lakásáfa az újépítésű lakásokon barnaövezeti fejlesztések esetében ismét 5 százalék lesz – jelentette be Gulyás Gergely miniszter. Az alacsonyabb lakásáfa új lakások értékesítésére, illetve bérbeadására lesz érvényes a korábban iparterületként működő, mára azonban használaton kívüli területeken.

A hírt pozitívan fogadják az építőipar piaci szereplői, akik közül többen korábban is a kedvezményes áfa meghosszabbítása mellett érveltek. Ráadásul Budapest főépítésze és főtájépítésze, Erő Zoltán és Bardóczi Sándor is elsősorban a barnamezős zónákat fejlesztené, mert ezzel lehetne csökkenteni a belső területek forgalmát, zaját, szennyezettségét. A cél „kompakt város” a cél, új lakó- és munkahelyekkel a belváros és agglomeráció közti területeken.

Miután három fontos szereplő, az állam, a főváros vezetése és maguk a piaci szereplők elképzelései is egy irányba mutatnak, a döntés felerősítheti a már egyébként is kibonatakozóban lévő városfejlesztési tendenciát, az elmúlt években ugyanis számos barnamezős beruházás valósult meg.

A BudaPart, Magyarország legnagyobb rozsdaövezeti fejlesztése

Rozsdaövezet Budapesten és vidéken is bőven található. A főváros barnamezős területeinek katasztere szerint minden egyes kerületben van rozsdaövezet, még a Belvárosban is található hat, illetve a második kerületben négy ilyen telek. Összesen 2800 hektáron 417 barnamezős terület található Budapesten.

A törvénymódosítás gazdaságélénkítő hatása ellensúlyozhatja a koronavírus okozta lassulást, az építőipar cégeit pedig az adott területre koncentrálhatja, amennyiben több fejlesztő már a járvány előtt is jelezte az ötszázalékos áfa meghosszabbításának igényét. Az egyik indokuk az elöregedett hazai lakásállomány volt, a másik a piac nagy felvevőképessége – ez utóbbiban ugyanakkor komoly károkat okozhatnak a vírus hosszú távú hatásai.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szökőkutas hidat terveztek a Szajna fölé

Szökőkutas hidat terveztek a Szajna fölé

Körülötte városi farmokkal és kertekkel. 

Hollandiában fejlesztik a világ legokosabb lakónegyedét

Hollandiában fejlesztik a világ legokosabb lakónegyedét

Főszerepben a lakosok véleménye és az adatelemzés. 

Két, egymást ütő elképzelés harcol a budapesti városfejlesztés jövőjéért

Két, egymást ütő elképzelés harcol a budapesti városfejlesztés jövőjéért

Kompakt város legyen Budapest, vagy fejlesszék a vasúti agglomerációt?

Hirdetés